Vrijdag 26/02/2021

N-VA laat Vlaamse regering niet los

De N-VA vindt de zesde staatshervorming ook na het lezen van de teksten een verschrikking, maar blijft in de Vlaamse regering. Hypocriet, vinden zelfs de eigen coalitiepartners. 'Het is niet Elio Di Rupo die beslist hoe de Vlaamse regering er moet uitzien', verdedigt N-VA-voorzitter Bart De Wever zich.

De Vlaamse regering boog zich gisterochtend over de zesde staatshervorming. Die slaat geen bres in de meerderheid. Meteen na de vergadering kondigde minister-president Kris Peeters (CD&V) aan dat hij in het parlement een verklaring zou afleggen namens de hele regering. Dus ook namens de N-VA. Coalitie gered, al moesten CD&V en sp.a op de ministerraad niet de minste moeite doen om N-VA aan boord te houden.

Nog geen kwartier later stuurde de N-VA een persbericht de wereld in waarin ze de zesde staatshervorming met de grond gelijkmaakte. Opnieuw. Ook na een grondige lezing van de teksten die formateur Di Rupo (PS) dinsdag publiek maakte, blijft de N-VA ervan overtuigd dat er bitter weinig goeds kan komen van de akkoorden die de acht partijen sloten. Een verlies van 2,2 miljard voor Vlaanderen, minder rechten voor de Vlamingen en meer voor de Franstaligen in de Vlaamse rand, een blanco cheque voor Brussel en de kiemen voor volgende conflicten die reeds in staatshervorming nummer zes ingebakken zitten. Conclusie: "Een historische kans gemist."

Maar, en dat is voor de N-VA het belangrijkste, de zesde staatshervorming druist niet in tegen het Vlaams regeerakkoord. "Ze is geen uitvoering van het Vlaams regeerakkoord, maar ze is er ook geen formele schending van", vindt De Wever. Dat volstaat om in de Vlaamse regering te blijven zitten. "Er moet geen crisis op het Vlaamse niveau komen door beslissingen van het federale niveau. Het zou de toekomstige federale regering misschien niet slecht uitkomen, maar het is niet Elio Di Rupo die beslist hoe de Vlaamse regering er moet uitzien."

Weinig verrassend is De Wever er ook van overtuigd dat een regering mét N-VA beter is voor Vlaanderen dan een regering zonder. En het is belangrijk - daar wilde hij niet flauw over doen - voor de N-VA om een beleidspartij te blijven. "Het Vlaams-nationalisme moet een beleidsfactor blijven. Als we nu in de oppositie stappen, dan riskeren we daar overal te verzeilen."

'N-VA is de nieuwe CD&V'

De uitleg van De Wever overtuigt de Vlaamse oppositiepartijen niet. Volhouden dat de staatshervorming nefast is voor Vlaanderen en de Vlaming handenvol geld kost, maar in de Vlaamse regering wel meewerken aan de uitvoering van die staatshervorming, ze vinden het hypocriet. "De N-VA is de nieuwe CD&V", sneerde Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum, verwijzend naar de enerzijds/anderzijds-houding van De Wever en de zijnen. "Als ik de peilingen zie, zijn we inderdaad de nieuwe CVP", counterde de N-VA-kopman. De oppositie heeft begrepen dat ze N-VA met geen stokken uit de Vlaamse regering krijgt, gedoodverfde vervanger Open Vld deed niet eens een poging meer, maar drukte wel de vrees uit dat de Vlaams-nationalisten dan maar gewoon oppositie gaan voeren in Peeters II. Weg samenhang.

Hun vrees bleek niet helemaal onterecht. CD&V'er Eric Van Rompuy noemde de uitleg van De Wever over de rechten van Vlamingen en Franstaligen in de rand "demagogisch, oneerlijk en laf". Koen Van den Heuvel, het CD&V-brein achter de financieringswet, verweet de N-VA-chef dan weer alleen met "goedkope, gemakkelijke en onjuiste slogans" uit te pakken. Minister-president Peeters zag zijn eensgezinde regeringsverklaring al meteen overschaduwd worden door het verbaal robbertje tussen De Wever en zijn partijgenoten. De oppositie moest niet eens meer stoken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234