Woensdag 20/01/2021

N-VA: "Laat bedrijven zelf sociaal akkoord sluiten"

Ondervoorzitter van N-VA Ben Weyts.Beeld PHOTO_NEWS

De N-VA wil het zwaartepunt van het sociaal overleg verleggen naar de bedrijven en sectoren. Het huidige model waarbij het overleg over loon- en arbeidsvoorwaarden op nationaal, Belgisch niveau gebeurt, werkt niet meer, meent de partij. "We willen het sociaal overleg confederaliseren", zei ondervoorzitter Ben Weyts op een studiedag vandaag.

De studiedag over arbeidsmarktbeleid kaderde in het confederalisme-congres dat de N-VA in 2014 organiseert. Sprekers waren Michael Jung (McKinsey&Company), die de Duitse Hartz-hervormingen begeleidde, en Jens Høj, arbeidsmarktspecialist van de OESO.

Hervorming
De N-VA wil het sociaal overleg drastisch hervormen. Dat overleg is momenteel op federaal niveau gecentraliseerd. Elke twee jaar onderhandelen vakbonden en werkgevers over een interprofessioneel akkoord (IPA), dat dan wordt omgezet in sectorale CAO's. Bedrijven kunnen deze centrale CAO's enkel aanvullen, niet aanpassen.

"Dat top-down-model werkt niet meer. Op federaal niveau blokkeert het sociaal overleg. Men slaagt er al enkele jaren niet meer in om tot een bindend IPA te komen", zegt N-VA. "Bovendien leidt het systeem tot een ontsporing van de loonkost".

Verantwoordelijkheid bedrijven
De partij wil daarom het zwaartepunt verschuiven naar bedrijven en sectoren zelf. "Bedrijven en de bedrijfsbonden moeten de autonomie krijgen om zelf op de werkvloer all-in-akkoorden te sluiten, met afspraken over de lonen, maar ook ploegenarbeid, over aanvullende voordelen, over flexibiliteit, ... Via een opt out-clausule kunnen bedrijven, mits sociaal akkoord, afwijken van de centraal onderhandelde loonafspraken, zoals over de automatische indexering van de lonen", zegt Weyts.

"Sociaaleconomische hervormingen zijn pas mogelijk als we ons sociale overlegmodel inpassen in een confederale logica. Confederalisme gaat niet over structuren of ingewikkelde institutionele hervormingen, maar over het verwerven van de noodzakelijke hefbomen om uit het immobilisme te geraken en onze welvaart veilig te stellen".

Bedelarij Peeters
De N-VA vreest dat de op til staande staatshervorming Vlaanderen te weinig bevoegdheden zal geven om de nodige hervormingen door te voeren. "De bevoegdheid over de loonvorming en de aanpak van onze loonkosthandicap blijft exclusief voorbehouden voor het federale niveau en het Belgisch sociaal overleg", zegt Weyts. "Bij gebrek aan eigen sociaaleconomische en fiscale hefbomen, moet minister-president Peeters, tot wanhoop gedreven, bedelen aan de poort van de Wetstraat 16, in de hoop dat Elio Di Rupo hem wat minuscule lastenverlagingen toegooit".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234