Vrijdag 07/05/2021

N-VA keert kar over vrije meningsuiting

N-VA wil de vrijheid van meningsuiting dan toch niet inperken. Een scherp opiniestuk van parlementslid en grondwetspecialist Hendrik Vuye degradeert eerdere verklaringen.

"Indien er al een probleem is met de mensenrechten, dan is het niet met de vrije meningsuiting." N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn duidelijk: de stoere verklaringen binnen de partij zijn lichtzinnig geweest. De vrije meningsuiting inperken is helemaal niet nodig om sympathisanten van IS aan te pakken. Ook de partij heeft de bocht ingezet.

N-VA-fractieleider Peter De Roover, die als eerste pleitte voor een inperking, neemt nu gas terug. "Het wettelijke arsenaal om steunbetuigingen aan te pakken, bestaat nu al blijkbaar", zegt hij. "Maar dat wordt onvoldoende gebruikt. Ik pleit er voor om de wet strenger toe te passen. Kijk, ik heb het debat gestart. Ik heb bewust geen concreet wetsvoorstel gedaan, dus daar kan ik ook niet op terugkomen."

'Geweld is geen mening'

Eind juli zwengelde De Roover vanuit Italië het debat aan. In een opiniestuk stelde hij dat het misschien beter was de vrije meningsuiting in te perken in de strijd tegen terreur. Wie de aanslagen toejuicht of sympathiseert met IS, moet ook worden bestraft. "Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden", besloot hij.

Zijn uitval kwam niet uit de lucht vallen. Eerder had Vlaams Parlementslid Annick De Ridder op Twitter al een voorzet gegeven, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken viel De Roover bij. Een dag later deed Bart De Wever er nog een schep bovenop: "Behandel IS op dezelfde manier als de nazi's."

Dat gebeurde allemaal in de nasleep van de terreuraanslagen in Frankrijk en Duitsland die elkaar in sneltempo opvolgden. Intussen is het stof gaan liggen en maken Vuye en Wouters in een opiniestuk op Knack.be de balans op. Ze zijn samen covoorzitters van ObjectiefV, een denktank binnen N-VA die zich bezighoudt met confederalisme, fiscaliteit en mensenrechten.

Vuye voert aan dat het niet nodig is om te raken aan dat basisrecht. "Het is een misverstand dat terrorismebestrijding beperkingen van de vrije meningsuiting noodzakelijk maakt. Geweld, oproepen tot geweld, terrorisme, mededaderschap of medeplichtigheid aan deze handelingen vallen niet onder de vrije meningsuiting, stellen ze. Geweld is geen mening." Met andere woorden: de wetgeving volstaat om steunbetuigingen aan IS te kunnen beteugelen.

Juridisch onhaalbaar

Twee verschillende geluiden binnen N-VA, maar wat is nu het partijstandpunt? "Op politiek-filosofisch vlak verkondigen ze hetzelfde", stelt woordvoerder Bram Bombeek. "Ze hebben beiden vastgesteld dat een grondrecht als vrije meningsuiting botst met de bescherming van maatschappelijke waarden als veiligheid." Toch is de uitweg die ze aanreiken anders. Wat is het nu? Bombeek, na enig aandringen: "Neen, N-VA wil de vrije meningsuiting niet inperken."

Vuye is scherp in zijn opiniestuk, waarin zich verbaast over de straffe opinies van deze zomer. Vuye moest begin dit jaar opstappen als fractieleider in de Kamer, na een fluistercampagne tegen zijn persoon. De Roover volgde hem op.

Dat hij hem nu terechtwijst, is niet geheel onlogisch. Eerder al hebben mensenrechtenspecialisten gewezen op de moeilijkheid om 'steun aan IS' te definiëren. Wat is een wansmakelijke grap van een puber op zoek naar zichzelf? Wanneer is het een teken dat iemand aan het radicaliseren is? Maak dat juridisch maar eens hard.

Feit is dat eind juli een heftige discussie losbarstte over vrije meningsuiting, waarbij N-VA zich kon etaleren als de partij die terreur en radicalisering hard wil aanpakken. Toen al bleek hun punt politiek niet te realiseren. Regeringspartij Open Vld schreeuwde net geen moord en brand. Nu (nog maar eens) duidelijk is geworden dat het voorstel juridisch niet haalbaar is, kan N-VA niet anders dan zijn standpunt bijstellen. De Vlaams-nationalisten beloven echter andere concrete maatregelen. Bombeek: "Dat zegt de mensen meer dan al die filosofische discussies."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234