Donderdag 27/01/2022

N-VA in 2011 over de F-35: "Budgettaire zelfmoord"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Sp.a en Groen reageerden verslagen op het interne rapport van Defensie dat VRT in handen kreeg. Daaruit bleek dat het document niet neutraal was opgesteld en dat de enige opvolger voor de F-16 de Amerikaanse F-35 van Lockheed Martin kon worden. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen drong aan om de Kamercommissie Defensie bijeen te roepen, maar voorzitster Karolien Grosemans (N-VA) ging niet in op zijn verzoek. Nochtans pleitte diezelfde Grosemans in 2011 zélf voor een hoorzitting over de "peperdure vervanging".

Sander Denayer

In 2011 werd er volgens het persbericht van N-VA al gekeken in de richting van de F-35 of Joint Strike Fighter (JSF). Karolien Grosemans was toen bijzonder scherp over de vervanging van de F-16 in "deze budgetonvriendelijke tijden". De voorzitster van de Kamercommissie Defensie noemde het in 2011 zelfs "budgettaire zelfmoord, zeker in tijden van besparingen". Haar woorden van drie jaar geleden staan in schril contrast met die van gisteren.

Grosemans wil de commissie voorlopig niet samenroepen. Enerzijds omdat de officiële beslissing nog niet is gevallen en het dossier op tafel ligt bij de vier partijen (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) die onderhandelen over een nieuwe federale regering, anderzijds omdat de status van het document nog onduidelijk is. Maar sp.a en Groen vinden het niet kunnen dat Defensie zijn wil zo hard doordrukt in het dossier. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) heeft De Crem er ook nooit een geheim van gemaakt dat hij een voorkeur had voor de JSF. Hij denkt trouwens dat het document opgesteld is tijdens de voorbije legislatuur.

"Nog niets beslist"
De Nederlander Christ Klep volgde het debat over de F-35 van dichtbij in Nederland en ziet nu gelijkaardige dingen gebeuren in België. "Terwijl de regering zei dat het besluit nog niet gevallen was, waren er al technici van Lockheed-Martin de hangaars aan het opmeten om er zeker van te zijn dat de JSF daar in kon", legde Klep gisterenavond uit in Terzake. "In Washington liepen er al Nederlandse officieren rond om te onderhandelen met LM over de training. Ondertussen zei de Nederlandse regering steeds opnieuw dat het besluit nog niet genomen was." In België zien we een gelijkaardig scenario ontstaan waar de politiek nog niets besloten heeft, maar ondertussen voert Defensie wel marktonderzoeken uit over de opvolging van de F-16 waar het parlement geen weet van heeft. Maar volgens Defensie is het document wél neutraal opgemaakt en ligt de bal effectief in het politieke kamp.

Catacomben
Ook Groen wil dat de Kamercommissie Landsverdediging zich buigt over de rondvraag. "Het dossier moet uit de catacomben van het kabinet-De Crem naar het parlement worden gehaald", aldus Wouter De Vriendt (Groen). "We moeten nu nagaan of de procedure correct verlopen is", klinkt het bij Van der Maelen (sp.a).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234