Dinsdag 20/08/2019

Defensie

N-VA had in 2016 al weet van geheime F-16-rapporten

Steven Vandeput. Beeld BELGA

Defensieminister Steven Vandeput viel eerder deze week uit de lucht toen sp.a-voorzitter John Crombez uitpakte met het nieuws dat er een studie bestaat die aantoont dat de huidige Belgische F-16's veel langer in dienst kunnen blijven zonder al te veel extra kosten. Nochtans maakte zijn partijgenote Karolien Grosemans hem in 2016 al attent op circulerende beweringen over een geheime studie, zo staat te lezen in de Tijd. 

"Er zijn beweringen over geheime rapporten van Defensie. Defensie zou rapporten verbergen omdat het absoluut wil vermijden dat de wereld op de hoogte is dat de levensduur van de F-16’s wel kan worden verlengd", merkte Grosemans eind mei 2016 in de Kamercommissie Defensie op.

De reactie van Vandeput was toen dat de levensduur niet kon worden verlengd. Daarmee was ook voor Grosemans de kous af. Ze schreef de roddels af als "complottheorieën" en hoopte "dat die spookverhalen nu eindelijk kunnen stoppen, zowel in de debatten als in mijn mailbox". 

Karolien Grosemans (N-VA) Beeld Photo News

Dit doet vragen rijzen bij de verbijsterde reactie van minister Vandeput die “met de hand op het hart kan zeggen” dat hij effectief geen weet had van het rapport. Dat de studie niet naar hem is doorgestroomd, beschrijft hij als "een zware inschattingsfout". 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden