Zondag 23/01/2022

N-VA: "Geen bouwvergunning voor Eurostadion"

Een beeld van het Eurostadion. Beeld rv
Een beeld van het Eurostadion.Beeld rv

De regeringspartij N-VA wil dat de bevoegde Vlaamse overheidsdienst de bouwaanvraag voor het Eurostadion op parking C van de Heizel blokkeert. Dat schrijft De Tijd vamdaag.

Die beslissing ligt in principe bij de gemeente Grimbergen, maar Vlaanderen speelt toch een sleutelrol in de besluitvorming. Als de administratie een negatief advies geeft, is Grimbergen verplicht dat te volgen en de bouwvergunning te weigeren. Het gevolg is een nieuwe vertraging, waardoor het uitgesloten lijkt dat de projectontwikkelaar Ghelamco zijn deadline voor de start van de werken, deze zomer, nog haalt.

Negatief advies
De N-VA steekt niet weg dat er vanuit Vlaanderen een negatief advies moet komen omdat de bouwaanvraag strijdig is met de afspraken in het ruimtelijk bestemmingsplan. "De bouwheer Ghelamco haalt ongeoorloofde truken uit om onder de maximaal toegelaten oppervlakte van 50.000 m2 voor recreatie te blijven", zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA).

Geruchten
Ghelamco is niet onder de indruk van de kritiek. "Wij horen ook de geruchten dat iedereen ermee wil stoppen. Maar er is nog altijd constructief overleg met Anderlecht. Wij hebben opdracht gekregen een stadion te bouwen, waar draagvlak voor is", reageert Ghelamco-bestuurder Philip Neyt.

'Not amused'
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) lijkt 'not amused' met uitspraken van coalitiepartner N-VA in het Eurostadion-dossier. Volgens Schauvliege moet de aanvraag volgens de regels worden beoordeeld en is het niet aan de politiek om "op voorhand positieve of negatieve commentaren te geven".

Recht
Het betrokken parlementslid Axel Ronse (N-VA) ziet het probleem niet. "Als parlementslid heb ik het recht om minister Schauvliege op te roepen om advies te geven aan Grimbergen. Dit dossier heeft een grote impact op Vlaanderen. Het is ook mijn recht als parlementslid om een mening te hebben en die te verkondigen. De bouwaanvraag lijkt me strijdig met de voorschriften. Duizenden Vlaamse ondernemers volgen die secuur. De lat moet voor iedereen gelijk, ook voor Eurostadion", aldus Ronse.

null Beeld Bam/Ghelamco
Beeld Bam/Ghelamco

Verantwoordelijkheid
"Als N-VA meent dat het project Eurostadion een belangrijke impact heeft op de mobiliteit in het noorden van Brussel, dan moet haar minister Ben Weyts zijn verantwoordelijkheid maar nemen binnen de Vlaamse regering". Zo reageert Brussels parlementslid voor Groen, Arnaud Verstraete, op het bericht dat N-VA geen vergunning wil voor het stadion dat in 2020 het EK zou moeten ontvangen.

Verstraete, die in het Brussels Parlement minister Vanhengel regelmatig het vuur aan de schenen legt over het dossier, vindt het onverantwoord om een kleine gemeente als Grimbergen een complex dossier zoals dat van het Eurostadion te laten behandelen. Hij wijst er nog op dat Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) een negatief advies gegeven had, maar dat de administratie hem niet gevolgd is.

Duidelijke lijn
"De Vlaamse regering moet een duidelijke lijn ontwikkelen en dit dossier als 'complex dossier' naar zich toetrekken. Het kan niet zijn dat Weyts beweert een negatief advies te geven en Schauvlieges diensten een 'go' geven. De Vlaamse regering mag zich hierover niet verder wegstoppen", vult Vlaams fractieleider Björn Rzoska aan.

Milieueffectenrapport
Bovendien wijst Arnaud Verstraete erop dat het milieueffectenrapport (MER) stelt dat het Eurostadion een negatieve impact zal hebben op de mobiliteit in het noorden van Brussel, zelfs na de Vlaamse investering aan de Ring. "Dat zou betekenen dat het Vlaamse geld voor niets geweest zal zijn", meent het Groen-parlementslid. Hij heeft daarbij een gedeelde bekommernis: zowel voor de mobiliteit als voor de leefbaarheid van het project.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Onwettig
Volgens Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) is wat Groen voorstelt onwettig: "De regels rond ruimtelijke ordening zijn wat ze zijn. De bouwaanvraag voor het Eurostadion is een particulier dossier en moet door de gemeente Grimbergen worden beoordeeld. Vlaanderen kan zich niet zomaar in de plaats van de gemeente stellen", aldus Ronse.

"Grimbergen is niet ontvoogd. Dat betekent dat als de administratie Ruimte Vlaanderen een negatief advies geeft, de gemeente Grimbergen verplicht is om de bouwaanvraag af te keuren. Maar de administratie Ruimte Vlaanderen is niet verplicht om advies te geven", vervolgt hij.

Donderdag riep Ronse in De Tijd op om zeker advies te geven op deze bouwaanvraag. "Diezelfde dag stellen dat N-VA zijn verantwoordelijkheid niet neemt, getuigt of van kwade wil, of van onkunde," besluit het Vlaams parlementslid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234