Woensdag 16/06/2021

N-VA: "Enkelband is geen straf"

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

N-VA zet bij de verkiezingen van 25 mei fors in op veiligheid en migratie. De partij mikt op striktere migratie- en regularisatieregels, een opgevoerd terugkeerbeleid en langere effectieve gevangenisstraffen. Al legt de partij ook sociale klemtonen, zo bleek vanmiddag bij de voorstelling van de maatschappelijke verkiezingsprioriteiten. En de beste manier om dat alles te realiseren? Het confederalisme.

Het sociaal-economische, en becijferde, plan van N-VA volgt pas vrijdag, maar vandaag stelde de partij een aantal maatschappelijke thema's uit haar vernieuwde programma voor onder het motto 'samenhorigheid versterken'. De gezondheidszorg kan efficiënter, het vergunningenbeleid eenvoudiger en de Oosterweel moet er komen, klonk het onder meer.

Renteloze studielening
Maar de partij wilde ook duidelijk haar sociale kant in de verf zetten. Een renteloze studielening moet het onderwijs bijvoorbeeld democratisch houden. De partij blijft ook erbij dat een brede eerste graad in het secundair onderwijs geen goed idee is. In de gezondheidszorg willen de Vlaams-nationalisten dat je bij de dokter enkel nog het remgeld moet betalen. Een afdwingbare energienorm moet voorts onze energieprijzen drukken en de woonbonus blijft behouden. Al schrapt N-VA wel het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, om de kostendekking bij De Lijn te verhogen.

Opvallend is ook de klemtoon op veiligheid en migratie. Vervroegde vrijlating via de wet-Lejeune kan voor N-VA pas na vier vijfde van de gevangenisstraf, maar ze wil ook af van de "massale strafkwijtschelding" door celstraffen te vervangen door enkele maanden enkelband zonder omkadering. "Zeven maanden effectief komt neer op 30 dagen enkelband", zei voorzitter Bart De Wever. Voor de partij is elektronisch toezicht geen straf. "Die mensen lopen vrij rond". De impact van procedurefouten moet ook kleiner en drugs gedogen kan - naar analogie van het Antwerpse beleid - niet.

Terugkeer is prioritair
Extra gevangenissen zullen nodig zijn, besefte voorzitter Bart De Wever. Maar ook zoveel mogelijk criminelen in eigen land hun straf laten uitzitten. De diplomatie wil hij "prioritair" inzetten voor terugkeerakkoorden met landen als Marokko. En ook de terugkeer van mensen zonder papieren is prioritair.

Liefst wil N-VA naar het Canadese migratiemodel, dat inzet op het aantrekken van arbeids- en kennismigratie. "De migratiestromen moeten beter onder controle komen", aldus nog De Wever. Mensen die niet naar ons land komen met werken of studeren als doel, komen volgens hem immers te vaak in de werkloosheid terecht.

Voor anderstalige werkzoekenden wil N-VA voorts een taaltoets, "verplicht waar mogelijk". En ook migranten van binnen de EU moeten een integratietraject volgen als ze langer dan drie maanden blijven.

Ondervoorzitter Ben Weyts onderstreepte tot slot dat het confederalisme de meest zekere weg blijft om de N-VA-voorstellen ook effectief in te voeren. Enkel dan kan Franstalige weerstand vermeden worden, argumenteerde hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234