Woensdag 22/09/2021

N-VA en sp.a vinden dat regering begroting meteen moet overdoen

Jan Jambon Beeld UNKNOWN
Jan JambonBeeld UNKNOWN

N-VA-kamerlid Jan Jambon vindt dat de regering de begroting meteen moet overdoen, nu ook het Rekenhof benadrukt dat de economische groei lager zal uitvallen dan de 1,2 procent die werd geraamd. Ook oppositiepartij sp.a vindt dat de regering de begroting voor volgend jaar meteen moet aanpassen.

Tekort
De N-VA'er gaat ervan uit dat de begroting een tekort van 4,2 miljard vertoont, waarvan 2 miljard te wijten is aan de lagere groeiverwachting. De regering rekent ook op 800 miljoen euro van de deelstaten, maar daar is nog geen akkoord over. Van de lokale overheden verwacht de regering een overschot van 700 miljoen euro. "Terwijl het maar liefst 18 jaar geleden is dat dit nog gebeurd is. Alle experts geven aan dat een tekort van 700 miljoen euro veel waarschijnlijker is", zegt Jambon.

Nieuwe begroting
"Deze drie elementen alleen al maken dat deze begroting al een tekort van minstens 4,2 miljard euro vertoont, nog vóór ze zelfs maar gestemd is in het parlement. Dat is ongezien en onverantwoordelijk", zegt Jambon. Volgens de N-VA'er kan de regering niet talmen met het opstellen van een nieuwe begroting. "Deze regering moet haar begrotingsoefening onmiddellijk opnieuw doen. Het zou onverantwoordelijk zijn van deze regering om nu de kop in het zand te steken en te wachten met een herziening van deze totaal ongeloofwaardige begroting", zegt hij.

Sp.a
Ook oppositiepartij sp.a vindt dat de regering de begroting voor volgend jaar meteen moet aanpassen. "Wachten tot na Nieuwjaar (wat premier Leterme en staatssecretaris Melchior Wathelet voorstellen, nvdr) is compleet onverantwoord. Wat nu als zogenaamde begroting in het parlement is neergelegd door de regering, hoort thuis in de vuilbak", zegt sp.a-fractieleider in de Kamer Peter Vanvelthoven.

Onverantwoord
De sp.a verwijt de regering Leterme aan roekeloos en onverantwoord begrotingsbeleid te doen. "Het Rekenhof bevestigt in zijn rapport dat deze regering onrealistische begrotingscijfers hanteert, niet alleen voor volgend maar ook voor dit jaar. Al in 2008 blijken de ontvangsten 1,2 miljard euro láger dan de regering in haar begroting heeft geboekt", zegt Vanvelthoven.

Aanpak crisis
De Vlaamse socialisten wijzen ook op de kritiek die het Rekenhof heeft op de aanpak van de bankencrisis. De begrotingsingrepen zouden niet transparant genoeg zijn. Daarnaast hekelt sp.a het feit dat de regering voor het derde jaar op rij geen euro aan de kant zet voor het zilverfonds. "Terwijl de gezinnen al enkele maanden de broeksriem aanspannen en zo anticiperen op de komende recessie en de economische crisis, blijft deze regering blind voor de realiteit. Dit roekeloze gedrag zullen de belastingbetalers en de gepensioneerden van morgen cash betalen", zegt Vanvelthoven. (belga/ep)

Peter Vanvelthoven Beeld UNKNOWN
Peter VanvelthovenBeeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234