Zaterdag 04/12/2021

Opinie

N-VA en PS

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In een interview met deze krant wijst N-VA-fractieleider Jan Jambon op een belangrijk verschil tussen de PS en de N-VA. Elio Di Rupo had de N-VA'ers tijdens de onderhandeling gezegd dat ze een mooie N-VA-aanwezigheid in de federale regering toch niet lichtzinnig naast zich neer mochten leggen. Repliek van Jambon: "De PS kan dat echt niet plaatsen, een partij die niet zoveel mogelijk dikke ministerportefeuilles nastreeft." Want: "Wij zijn niet geïnteresseerd in ministerportefeuilles. Wij zijn enkel geïnteresseerd in het realiseren van ons programma."

Dat is inderdaad een fundamenteel verschil tussen N-VA en PS. En tegelijk is die kloof kleiner dan ze lijkt. Zeker, de PS is hoogst geïnteresseerd in regeringsdeelname, van haar voorzitter tot haar basismilitant. Maar wat Jambon verder zei over de N-VA (de grote interesse in "het realiseren van ons programma") gaat ook op voor de PS. Alleen doet de PS dat anders dan de N-VA. De PS is de incarnatie van een partij die haar programma realiseert via het beleid. Via ministers, burgemeesters en beheerders van publieke maatschappijen. Beleid niet alleen als doel, maar ook als programmatorisch middel.

Jambon ziet vooral de oude PS, en die was inderdaad de gelijke van de CVP van weleer: een 'beheerspartij', tuk op de lusten van het regeren en het beheren. Die fase is deels voorbij (deels natuurlijk ook niet: structuren en vooral mentaliteiten zijn taai). Maar precies die 'nieuwe(re)' PS is een probleem bij deze regeringsvorming: er zijn met Di Rupo minder snel zaakjes te doen dan voorheen met Leburton, Cools of Spitaels. Als het bij de onderhandelende partijen, PS zowel als N-VA, alleen ging om ministers te krijgen en kabinetten te vullen, was een regeerakkoord er al lang geweest.

Maar een van de onderbelichte zaken die deze regeringsvorming moeilijker maakt dan een in de jaren zeventig tot negentig, is meer afstand van het 'affairisme'. Jambon heeft gelijk dat de N-VA geen partij is die haar programma verkoopt voor een bijbels bord linzensoep. Maar ook Di Rupo zit in een positie dat hij zijn centen beter moet tellen dan zijn voorgangers. Deze regeringsvorming is een fascinerend debat tussen twee partijen die zich beide sterk weten door de macht van hun stemmen, zij het dat één (N-VA) haar communautair programma in de eerste plaats via het regeerakkoord wil realiseren, en één (PS) dat vooral wil waarmaken via het dagelijkse regeringswerk en 'le pouvoir'. Zo wezenlijk verschillend, en tegelijk ergens ook gelijkend.

Walter Pauli
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234