Zondag 28/02/2021

Politiek

N-VA en CD&V zwartepieten over mantelzorgers

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het zit er alweer bovenarms op tussen CD&V en N-VA. Nadat Kris Peeters het gecontesteerde wetsvoorstel voor mantelzorgers terugtrok, ging het dit weekend vooral over wie de zwarte piet kreeg. Jan Jambon verwijt Peeters dat hij het voorstel zelf op tafel heeft gelegd. Volgens CD&V is dat een flagrante leugen.

Heeft CD&V de afschaffing van de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers zelf op tafel gelegd? Dat was de vraag die nieuwsredacties gisterenmiddag in de ban hield. Nochtans had minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de meubelen zaterdag al gered, toen hij in De Standaard aankondigde dat de voorgestelde maatregel zou worden geschrapt. In ruil daarvoor zullen mantelzorgers dan wel met een medisch attest moeten bewijzen dat ze voor een zwaar ziek familielid of kind moeten zorgen. Daarmee kwam er meteen een antwoord op de kritiek dat de regering werkloze mantelzorgers hardhandig naar de arbeidsmarkt sleurt.

Waar het kabinet van Kris Peeters niet op had gerekend, was het welles-nietesspel dat daarop uitbrak. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vond het gisteren in De zevende dag "eigenaardig" dat Peeters plotseling problemen heeft met een voorstel dat hij zelf had ingediend tijdens de regeringsonderhandelingen. "We hadden zelf een aantal structurele maatregelen rond de werkloosheid op tafel gelegd bij de onderhandelingen. De coformateur kwam zelf met dit voorstel." Over de inhoud zei Jambon dat het nieuwe voorstel van Peeters "aan de regeringstafel zal worden bekeken".

In principe doet het niet ter zake wie het voorstel op tafel heeft gelegd. Elke regering sluit compromissen. Als meerderheidspartij moet je die verdedigen, eigen voorstel of niet. Dat dat maar niet lijkt te lukken, is een groot probleem voor de regering-Michel. Naast haar hardvochtige imago speelt ook het interne wantrouwen deze federale regering parten. CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde na de verklaringen van Jambon namelijk meteen met een 'rechtzetting'. "CD&V heeft tijdens de formatie geen voorstel gedaan in verband met schrapping mantelzorgers", tweette de voorzitter.

Dat is nog redelijk braaf, want achter de schermen zijn de christendemocraten razend. De N-VA stuurt een flagrante leugen de wereld in, klinkt het.

De nieuwe regeling voor de mantelzorgers zou voor het eerst ter sprake zijn gekomen in de werkgroep 'werkloosheid' vorige zomer. Afgevaardigden van N-VA, CD&V, Open Vld en MR kregen de opdracht om voorstellen uit te werken die vervolgens tijdens de regeringsonderhandelingen in concrete akkoorden konden worden gegoten. Ook CD&V had afgevaardigden in die werkgroep, maar zij ontkennen het voorstel op tafel te hebben gelegd. Dat is moeilijk na te gaan, want van die vergaderingen werden geen notulen bijgehouden.

Kiezen tussen pest en cholera

Wat we wel zeker weten, is dat de christendemocraten het voorstel mee hebben goedgekeurd. "We konden niet anders", klinkt het bij CD&V. "De N-VA stelde voor om de werkloosheid in de tijd te beperken en dat was al helemaal onaanvaardbaar. Het was kiezen tussen de pest en de cholera."

Op zijn zachtst gezegd is dit zoveelste twistpunt tussen N-VA en CD&V een vervelende vertrekpositie voor de cruciale begrotingsgesprekken van maart.

Peeters versus N-VA, ronde drie

De heisa over het wetsvoorstel voor mantelzorgers is niet het eerste opstootje binnen de federale regering. Met name CD&V en N-VA rijgen de relletjes aaneen. Daarbij heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de perceptie niet mee. Telkens weer lijkt hij de spilfiguur in de discussie. Begin januari pleitte Peeters in de media voor de invoer van een vermogenswinstbelasting, wat tot grote irritatie leidde bij zijn coalitiepartners. Sindsdien moet elke discussie 'in de schoot van de regering' worden gevoerd. Maar eind januari was het opnieuw zover. Terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte voor de aanwezigheid van militairen in het centrum van Antwerpen, steunde het kabinet-Peeters een communicatiecampagne van de lokale CD&V-afdeling tegen de militairen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234