Vrijdag 21/01/2022

N-VA eist duidelijker garanties staatshervorming

MR-voorzitter Didier Reynders heeft samen met de andere Franstalige partijvoorzitters de communautaire onderhandelingen opnieuw te willen opstarten. Beeld UNKNOWN
MR-voorzitter Didier Reynders heeft samen met de andere Franstalige partijvoorzitters de communautaire onderhandelingen opnieuw te willen opstarten.Beeld UNKNOWN

Het goede nieuws is dat de Franstaligen ja hebben gezegd tegen nieuwe communautaire onderhandelingen. Het slechte nieuws dat die reactie tot oprispingen leidt aan Vlaamse kant. N-VA wil niet mee in een scenario waarin de Franstaligen niet expliciet instemmen met Vlaamse voorwaarden als de evolutie naar een confederaal model.

De Franstaligen hielden het gisteren kort: de vier partijen sturen elk één onderhandelaar naar de gesprekken en die vertrekken met een 'wit blad'. Dat er zou ingegaan worden op de wensen van N-VA wordt informeel resoluut van de hand gewezen.
Dat de Franstaligen gisteren ja zegden tegen de communautaire onderhandelingen wordt door alle Vlaamse partijen als een positief signaal geduid. Behalve door N-VA. Terwijl de partij haar fractiedagen hield in het Nederlandse Maastricht was de afwijzing van de Franstalige reactie bijna onmiddellijk. "Er is niet geantwoord op de Vlaamse voorwaarden en dat moet gebeuren nog voor de onderhandelingen starten", vindt de partijtop.

De voorwaarden die N-VA aanhaalt, zijn geformuleerd in het plan-Peeters. De belangrijkste voor de nationalistische partij is dat er eens en voorgoed duidelijkheid komt over een evolutie naar een confederaal model via tweeledige onderhandelingen, dat de Franstaligen uitsluiten dat er verder onderhandeld wordt over B-H-V en dat ze een garantie geven dat er voor de verkiezingen van 2009 concrete resultaten geboekt zijn.

N-VA koppelde daar (nog) niet het dreigement aan alle gesprekken meteen ook op te blazen. Maar erg veel scheelde het niet. "Het is duidelijk dat de voorwaarden vervuld móéten zijn. Maar we wachten wel af met ons definitieve antwoord. Of we dit plan-Peeters zonder Franstalige garanties door ons congres van 21 september kunnen krijgen, moeten we nog zien." Binnen de Vlaamse regering, die vrijdag vergadert over het thema, werd die reactie als onheilspellend geïnterpreteerd. "Het wordt een pittige discussie op de Vlaamse ministerraad." De definitieve reactie van de partijtop is wellicht pas voor 19 september, als de bemiddelaars de koning hun rapport overhandigen.

Alle andere Vlaamse meerderheidspartijen, ook N-VA's eigenste kartelparter CD&V, apprecieerden nochtans de Franstalige reactie. "Na de dreigende taal van de voorbije dagen is dit zeer zeker positief", vindt de omgeving rond CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. "Ze stappen mee in de formule van een gemeenschapsdialoog én de Vlaamse regering kan Vlaanderen vertegenwoordigen. Er moeten nog wat onduidelijkheden ingevuld worden, maar het lijkt nu al vast te staan dat dit geen nieuwe Costa wordt."

Onduidelijkheden zijn er zeker nog in de Franstalige reactie, niet de minste zelfs. Zo is het niet duidelijk wie de Franstaligen gaat vertegenwoordigen. Het is wel zeker dat het er vier worden: één per partij, en die samenstelling willen ze ook de (voorlopig onwillige) Vlamingen opleggen. Samen zouden die vier Franstaligen alle bevoegheidsniveaus in het zuiden van het land en Brussel vertegenwoordigen. De namen die het vaakst genoemd worden, zijn Armand De Decker of alsnog Didier Reynders voor MR, Raymond Langendries of Joëlle Milquet voor cdH, Marcel Cheron voor Ecolo en Elio di Rupo of Phillipe Moureaux voor PS. Opvallend was dat weinigen nog een stuiver geven voor de kansen van Waals minister-president Demotte. Daarover komt duidelijkheid na het het verslag van de bemiddelaars.

De Franstaligen reageren inmiddels misnoegd op N-VA. Zij menen dat ze gisteren een belangrijke toegeving gedaan hebben: de aanwezigheid van FDF-voorzitter Olivier Maingain aan de onderhandelingstafel werd uitgesloten en ze voldeden aan het Vlaamse verzoek om zo weinig mogelijk volk naar de gesprekken te sturen. Aanvankelijk lag immers een plan op tafel dat elk Franstalige partij vier mensen zou afvaardigen, onder wie (misschien) Maingain. "De garanties die N-VA wil, zijn net voorwerp van de gesprekken. Die kunnen we toch niet op voorhand al geven", sneert de PS. "Dit is echt onmogelijk." En dat vindt ook de MR. "Voor het kartel zal het nooit goed zijn. Ze spelen spelletjes en wij twijfelen almaar meer aan hun eerlijkheid." (Fabian Lefevere)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234