Maandag 14/10/2019

N-VA doet MR vechtend over straatstenen rollen

Bij de Franstalige liberalen ontstond er gisteren een relletje omtrent de deelname van N-VA aan de volgende federale regering. Aanleiding waren de uitspraken van kandidaat-voorzitter Charles Michel in La Libre Belgique, dat de nieuwe federale regering beter zonder N-VA gevormd kan worden (DM 17/1). Armand De Decker deed die uitspraken af als “niet doorgesproken en onhandig”. Volgens hem zouden eerst en vooral de liberalen betrokken moeten worden, en dan pas moet besloten worden of de N-VA al dan niet aan boord wordt gehouden. Even later roerde senator Richard Miller zich. Hij stelde dat de N-VA wél uitgesloten kan worden en zag een deelname van de liberalen al helemaal zitten.

Brusselse regering onder vuur wegens woonbeleid

De Brusselse regering moet dringend duidelijke keuzes maken op het vlak van woonbeleid. Zo moet de regering van minister-president Charles Picqué (PS) dringend beslissen welke groepen ze prioritair wil helpen op het vlak van wonen. Dat zegt de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) in zijn zesmaandelijkse barometer. Van de 73 aangekondigde maatregelen, zijn er volgens de huisvestingskoepel maar 3 effectief omgezet, en slechts 27 andere opgestart. De Brusselse regering zou volgens de organisatie tegen 2020 22.500 tot 35.000 sociale woningen realiseren. “Een doelstelling die titanenwerk lijkt rekening houdend met het aantal woningen dat momenteel jaarlijks wordt gerealiseerd”, luidt het. Volgens de BBRoW wordt de samenwerking tussen de verschillende Brusselse gemeenten cruciaal.

Open Vld vindt dat Kind & Gezin IKG-systeem in honderd laat lopen

Verschillende zelfstandige kinderopvanginitiatieven moeten leningen aangaan omdat Kind & Gezin het inkomensgerelateerde ouderenbijdragesysteem (IKG-systeem) niet op een correcte manier uitvoert. Kind & Gezin zou bijvoorbeeld bepaalde voorschotten te laat en onvolledig doorstorten. Dat zegt Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open Vld). Eind oktober 2010 kwam Van der Borght op de proppen met het nieuws dat Kind & Gezin het IKG-systeem voor zelfstandige kinderopvanginitiatieven moest stopzetten bij gebrek aan budgetten. Volgens Van der Borght duiken er nu “nieuwe onrustwekkende signalen” op, over de werking van het IKG-systeem zelf. “Kind & Gezin laat het systeem in het honderd lopen.” Ze wil minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) vandaag in de commissie het vuur aan de schenen leggen.(MJ)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234