Donderdag 19/05/2022

Toetredingscongres

N-VA, CD&V, MR en Open Vld keuren regeerakkoord goed

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

N-VA heeft vanavond als laatste partij het regeerakkoord van de regering-Michel goedgekeurd. Eerder gaven ook MR en Open Vld unaniem groen licht, gevolgd door CD&V, waar er een dozijn tegenstemmen waren. De voorzitters van de vier centrumrechtse partijen komen donderdagavond niet meer bijeen om te onderhandelen over de verdeling van de ministerposten. Dat werd in onderhandelaarskringen vernomen. Wellicht zal er daarom vrijdag pas definitief uitsluitsel komen over welke respectieve bevoegdheden de coalitiepartners binnenhalen en wie de partijen als minister of staatssecretaris naar voren schuiven. Zaterdag staat immers de eedaflegging bij de koning geprogrammeerd.

TT

De vier partijen, N-VA, CD&V, Open Vld en MR bereikten dinsdag, 135 dagen na de verkiezingen, een regeerakkoord voor een centrumrechtse regering. Vandaag werd de integrale tekst bekendgemaakt en aan de leden van de partijen voorgelegd op de toetredingscongressen.

Veel volk bij N-VA

Bij N-VA onthaalden 2.500 N-VA-militanten partijvoorzitter Bart De Wever in de Lotto-arena op een minutenlange staande ovatie toen hij de zaal betrad. De leden luisterden naar de toelichting die De Wever, Jan Jambon en een aantal medeonderhandelaars gaven over het akkoord dat N-VA, MR, CD&V en Open Vld bereikten. Daarna kregen de leden de kans om vragen te stellen. Dat gebeurde achter gesloten deuren. Er waren een veertigtal tussenkomsten gepland, het meeste van alle partijen. Daardoor duurde het congres ook het langs van allemaal.

In zijn slottoespraak stelde voorzitter Bart De Wever dat er "eindelijk een coalitie gevormd is die uiting geeft aan wat de Vlaamse kiezer wil. Na 25 jaar gaat de PS eruit", zei De Wever nog. De vorige regeringen hebben het overheidsbeslag boven de 50 procent laten groeien, kozen voor een evidente oplossing om de belastingkraan open te zetten, maakten de sociale zekerheid minder zeker en minder sociaal, klonk het.

De Vlaming vindt dat het al lang tijd is voor verandering, zei De Wever nog. Hij heeft gekozen voor de kracht van verandering, en zal die merken in een beleid dat de tering naar de nering zet, een evenwicht in de begroting realiseert door structurele besparingen, en de belastingkraan eindelijk dichtdraait. "We vragen geld aan de mensen die hun kapitaal in belastingparadijzen wegstoppen en geven geld aan mensen die werken of met een kleine uitkering moeten rondkomen."

Hij wees ook op de hervormingen die in justitie zullen worden doorgevoerd, waardoor criminelen gestraft worden en deze straffen ook uitgevoerd worden. De nieuwe coalitie zal de migratie ombuigen in een positief verhaal. De Wever toonde zich ook verheugd dat mensen die aansluiten bij een terroristische groepering gestraft kunnen worden en dat hun nationaliteit kan worden afgenomen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Unanimiteit bij MR

De MR is de enige Franstalige partij in de nieuwe regering, maar stond als één man achter haar voorzitter en de toekomstige premier, Charles Michel en keurde als eerste van de vier partijen het regeerakkoord goed.

Een enthousiaste blauwe menigte verzamelde in het Brussels Square Meeting Centre, dat al gauw te klein bleek voor het aantal opgedaagde leden. Een manifestatie van boze vakbondsleden kon het enthousiasme van de Franstalige liberalen nauwelijks temperen.

Didier Reynders mocht de zaal opwarmen voor de stemming, met een overzicht van de liberale speerpunten in het regeerakkoord. "Het begrotingsevenwicht wordt volledig gerealiseerd met besparingen", maakte hij zich sterk. "Er zijn wel enkele nieuwe 'recepten', maar die hebben enkel tot doel de loonlasten te verlagen, de werkgelegenheid te verhogen en de koopkracht te vergroten. Diesel zal wat duurder worden, maar daar kan u rekening mee houden bij de aankoop van een nieuwe wagen. En de accijnzen op alcohol verhogen, maar niet op bier. Daarmee reageren we op een bepaalde maatregel van een bevriende, zuidelijke, regering."

Reynders had daarnaast ook een waarschuwing voor de liberalen: "Het wordt niet simpel, niet in de regering, niet tegenover de oppositie en niet tegenover de andere bevoegdheidsniveaus. Maar ik weet zeker dat we dit jaar na jaar kunnen waarmaken, tot en met een schitterende verkiezing in 2019."

Daarop staken de leden unaniem hun hand in de lucht om in te stemmen met deelname aan de Zweedse coalitie. "Enkele maanden geleden zijn de verkiezingen uitgedraaid op een schitterende overwinning voor ons", opende voorzitter Michel zijn overwinningsspeech. "Ondanks dit resultaat hebben anderen, nauwelijks tien dagen na de stembusgang, de onderhandelingstafel verlaten en de institutionele oorlog verklaard (...) Ja, wij zijn de enige Franstalige partij die verantwoordelijkheid neemt, omdat de anderen hebben gekozen voor de verbrande aarde."

Michel beloofde de MR-leden complete communautaire vrede gedurende vijf jaar, nadat andere kopstukken de aanhang al hadden verzekerd dat er geen enkele institutionele eis op tafel is gekomen tijdens de onderhandelingen. Het sociaal overleg wordt volgens Michel de voornaamste prioriteit in de eerste weken na de eedaflegging.

De MR-top op het podium: Christine Defraigne, Willy Borsus, Olivier Chastel, Charles Michel en Didier Reynders. Beeld BELGA
De MR-top op het podium: Christine Defraigne, Willy Borsus, Olivier Chastel, Charles Michel en Didier Reynders.Beeld BELGA

Ook Open Vld unaniem achter regering

Ook bij Open Vld werd een halfuurtje later het regeerakkoord zonder tegenstem goedgekeurd. "Deze regering is niet blauw, maar zelfs blauwer dan blauw", zo sprak voorzitster Gwendolyn Rutten haar troepen toe. Veel discussie ging verder aan de stemming niet aan vooraf, de liberalen spraken nauwelijks een half uurtje met regelmatig applaus. Het mag duidelijk zijn dat ze zich als een vis in het water voelen in de nieuwe centrumrechtse ploeg.

"Drie op een rij, dat was ons doel. Na de Brusselse en de Vlaamse regering zitten we nu ook in de federale regering. En met een liberale eerste minister als kers op de taart", jubelde Rutten. Zij kreeg als cadeautje voor die "drie op een rij" nog drie Leffe's mee, een liberale knipoog naar de door haar getoonde portie lef. "En de taks op bier gaat niet omhoog", grapte stemmenkanon Maggie De Block nog.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Protest bij CD&V

CD&V keurde het regeerakkoord als derde partij goed. Niet toevallig gebeurde waren er bij die partij wel tegenstemmen te vinden, zij het beperkt. Van de zowat 700 leden stemden er ongeveer een dozijn tegen deelname, terwijl er ook een aantal onthoudingen werden genoteerd.

Bij CD&V werd het namelijk een woelig begin van het congres in de Albert Hall in Etterbeek, toen verschillende delegaties van de christelijke vakbond ACV op een luid protest trakteerden bij het binnenkomen. Ze riepen de militanten op om het regeerakkoord af te keuren. Vooral voor voorzitter Wouter Beke en coformateur Kris Peeters was het spitsroeden lopen.

In zijn toespraak op het congres herinnerde Peeters aan Wilfried Martens, die vandaag dag op dag een jaar geleden overleed. "Zoals Wilfried Martens in het verleden deed, moet CD&V vandaag moedige keuzes maken om de toekomst te verzekeren en de aansluiting met nieuwe economische groei en jobs niet te missen", zei de coformateur.

Peeters benadrukte dat CD&V er voor heeft gezorgd dat het om een sociaal akkoord gaat. "CD&V geeft de volgende federale regering een sociaal gelaat", luidde het. "Zonder het engagement van onze partij stonden we vandaag voor een heel ander verhaal". Hij riep de vakbonden die voor de deuren protesteerden op de uitgestoken hand in het akkoord te grijpen en mee te werken aan de sociaal-economische hervormingen.

Peeters drukte de aanwezigen op het hart dat we ons vandaag op een scharniermoment bevinden, waarbij we na jaren van economische stormen de kans krijgen om de toekomst te verzekeren. "CD&V moet daarom eens te meer moedige keuzes maken, zoals we dat in de voorbije decennia al zo vaak hebben gedaan", aldus Peeters.

Voorzitter Wouter Beke noemde het op zijn beurt "nonsens" dat de Vlaamse christendemocraten werden bestempeld als een belastingspartij. Ook zei Beke te luisteren naar zowel de vakbonden als naar de werkgevers. "Voor de ene groep gaan de maatregelen te ver, terwijl ze voor de anderen net niet ver genoeg gaan. Ik heb respect voor beide standpunten, maar wij moeten een nieuw evenwicht weten te vinden en daarom komen wij op voor het algemeen belang", luidde het.

Om ervoor te zorgen dat er meer jobs komen, moeten de bedrijven competitiever worden gemaakt, ging Beke voort, maar tegelijkertijd onderstreepte hij dat zijn partij zich heeft verzet tegen de complete afschaffing van het brugpensioen vanaf 1 januari en dat er geen minijobs worden ingevoerd. "Want voor ons gaat het niet zomaar om cijfers, het gaat om mensen. Daarom: hervormingen ja, afbraak neen. Niet nu, niet morgen en niet de volgende vijf jaar". Meteen lanceerde ook hij een oproep richting de sociale partners. "Ik geloof dat de uitgestoken hand meer bereikt dan de gebalde vuist. Ik steek vandaag die hand naar u uit."

Na een stevig applaus ging achter gesloten deuren de bespreking van het akkoord van start. Nadien volgde de stemming.

CD&V-voorzitter Beke. Beeld BELGA
CD&V-voorzitter Beke.Beeld BELGA

Vanavond nog onderhandelingen over ministerposten

Vanavond, na de partijcongressen, proberen de vier partijvoorzitters en de beide coformateurs nog de ministerposten te verdelen. Dat zou telefonisch gebeuren, de onderhandelaars zouden niet meer fysiek samenzitten. Normaal gezien moest dat gisteren nog gebeuren, maar na opnieuw een nachtenlange vergadering gingen ze zonder akkoord uit elkaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234