Zondag 09/05/2021

N-VA: "Brussels regeerakkoord is akkoord van de stilstand"

Zowel Groen als N-VA reageren kritisch op het regeerakkoord in Brussel. Beeld PHOTO_NEWS
Zowel Groen als N-VA reageren kritisch op het regeerakkoord in Brussel.Beeld PHOTO_NEWS

"Links en rechts wordt er wat bijgestuurd maar van een echte koerswijziging is geen sprake, alle verkiezingsbeloftes ten spijt. Het is een akkoord van de stilstand". Dat zegt Johan Van den Driessche, N-VA-fractieleider in het Brussels Parlement, in een eerste reactie op het Brussels regeerakkoord. Ook Groen reageert afwijzend op het akkoord. "Als het Brussels bestuur even flets wordt als dit regeerakkoord ziet het er niet goed uit voor Brussel", laat men daar optekenen.

De N-VA betreurt dat de Brusselse regering niet de ambitie heeft om iets te verbeteren aan de blijvende versplintering van bevoegdheden en beleid over de 19 gemeenten. Dat is een gemiste kans, vindt Van den Driessche. Hij heeft op de persconferentie ook niks gehoord over het verbeteren van de tweetaligheid in ziekenhuizen, gemeentelijke en gewestelijke diensten. "Integendeel, we vernemen dat er rusthuizen van de (tweetalige) Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) naar de Franstalige gemeenschapscommissie (Cocof) gaan. De Brusselse Vlamingen gaan er dus gewoon op achteruit".

Verschuiving belastingen
Voorts wordt de hervorming van de fiscaliteit in 2017 voorgesteld als een verschuiving van belastingen. De N-VA zal dit van dichtbij opvolgen, waarschuwt de fractieleider, "want deze hervorming zal toch een belastingverhoging zijn. Diegenen die bijdragen aan de Brusselse welvaart - de middenklasse en de bedrijven - worden nog meer weggejaagd".

Van den Driessche vindt ten slotte dat het tewerkstellingsbeleid politiek de verkeerde richting opgaat: "Zo wordt de noodzakelijke hervorming van het bestaande stelsel van gesubsidieerde contractuelen op de lange baan geschoven. In plaats van korting op de lasten op arbeid in de private sector voor vroegtijdige schoolverlaters, wordt nog maar eens ingezet op nepstatuten zonder toekomstperspectief."

Groen: "Geen ambitieus project"
"Als het Brussels bestuur even flets wordt als dit regeerakkoord ziet het er niet goed uit voor Brussel. De regering had een duidelijke keuze kunnen maken om de hele werkloosheid aan te pakken. Dat is niet gebeurd. Men had een ambitieus project kunnen voorstellen om Brussel meer leefbaar te maken. De nieuwe coalitie is er niet in geslaagd", zo reageert Brussels Groen-fractieleider Bruno De Lille maandag op het Brussels regeerakkoord.

De voormalig Brussels staatssecretaris hekelt het feit dat het Brussels regeerakkoord negen van de tien werklozen vergeet. Zo zijn er wel nuttige maatregelen voorzien voor de 14.800 werkzoekende jongeren, maar zijn er nauwelijks maatregelen naar de totale groep van 110.000 Brusselse werkzoekenden. De regering lijkt er zich volgens Groen ook bij neer te leggen dat Brusselaars laaggeschoold zouden moeten zijn. Geen masterplan om de kwaliteit op te krikken, enkele veel te kleine initiatieven om meertalig onderwijs te bevorderen en vaagheid troef over hoe we voor voldoende scholen zullen zorgen voor onze Brusselse jongeren, luidt het. "Dat de regering zegt meer economische activiteit te creëren, verdient natuurlijk applaus. Maar zonder degelijk meertalig onderwijs, gaat al die nieuwe economische activiteit niet naar de Brusselaars, " zegt Bruno De Lille.

De regering schroeft de milieu-ambities ook meteen terug, stelt Groen nog. De doelstelling om de autodruk verder met 20 procent te verlagen is in dit regeerakkoord niet te vinden. "Deze coalitie riskeert de 'moeras-coalitie' te worden: vol onderling wantrouwen waardoor elk dossier komt vast te zitten. Brussel mag dan wel gebouwd zijn op een moeras, een moeras-coalitie kunnen we missen. Deze regering laat de Brusselaars in de steek", besluit De Lille.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234