Zondag 29/01/2023

N-VA blaast kartel met CD&V af

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Er komt dan toch geen kartel van CD&V en N-VA bij de verkiezingen van volgend jaar. Het partijbestuur van de Vlaams-radicale N-VA heeft gisteren de gesprekken over de vorming van zo'n kartel afgeblazen. "En ons neen is definitief", zei partijvoorzitter Geert Bourgeois gisteravond. CD&V-voorzitter Yves Leterme betreurt de beslissing. "De afwijzende houding moet de interne verdeeldheid binnen de N-VA maskeren", meent Leterme.

Volgens N-VA-voorzitter Bourgeois is de breuk met CD&V er evenwel op inhoudelijke grond gekomen. "CD&V wilde ons niet de garantie bieden dat geen van beide partijen in een eventuele volgende federale regering zou stappen tenzij er een communautair luik in het regeerakkoord komt met de vijf resoluties over staatshervorming van het Vlaams parlement als minimumprogramma." Leterme ontkent dat tegenover De Morgen. "Een flagrante leugen. De tekst die we samen hebben opgesteld is erg duidelijk op dat punt. Op inhoudelijk vlak was er geen enkel onoverkomelijk probleem."

Een tweede breekpunt voor de N-VA was de weigering van CD&V om bij de verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lijst te vormen waarin ook de naam N-VA voorkomt. "Blijkbaar is CD&V in Brussel meer geïnteresseerd in het werven van Franstalige kiezers dan in het mobiliseren van zoveel mogelijk Vlaamse krachten." Leterme bevestigt dat er in Brussel 'een probleem' was. "De N-VA heeft de jongste tijd erg agressief over CD&V gecommuniceerd in Brussel. Onze mensen kunnen dat niet zomaar vergeten."

Het neen van de N-VA tegen een kartelvorming verrast enigszins. Het politiek bestuur van CD&V had gisterochtend wel nog het licht op groen gezet voor verdere onderhandeliingen met de N-VA. Tijdens de voorbije maanden werd ook de indruk gewekt dat de kartelgesprekken gunstig verliepen. Wel kreeg de N-VA de jongste weken af te rekenen met stevig intern verzet tegen een kartel met CD&V. Onder meer de prominente partijleden Karel Van Hoorebeke, Jan Loones en Jan Peumans kantten zich openlijk tegen samenwerking met de christen-democraten. Wellicht nog belangrijker was dat een aantal arrondissemebntele partijbesturen al hadden laten verstaan de kartelformule niet te steunen.

Volgens CD&V-voorzitter Leterme ligt daar de ware reden voor de breuk met de N-VA. "Ik had dit voelen aankomen na de kritiek van de jongste tijd. De afwijzende houding moet de interne verdeeldheid binnen de N-VA maskeren." Daar is luidens Geert Bourgeois dan weer geen sprake van. "Er is geen verdeeldheid in de partij. Er zijn een paar ongelukkige uitspraken geweest, maar die zijn voorbarig gebleken." Bourgeois ontkende ook dat hij of de andere onderhandelaars uit de partijtop (de ondervoorzitters Frieda Brepoels, Bart De Wever en secretaris Kris Van Dijck) zich persoonlijk hebben geëngageerd voor de kartelformule. Het partijbestuur zette het licht unaniem op rood, op drie onthoudingen na.

"Onze jonge partij is klaar om zelfstandig verder te gaan", meent Bourgeois nog. Financieel gaat de kleine partij wel een moeilijke tijd tegemoet maar volgens de voorzitter zijn er vooralsnog fgeen plannen om het partijhoofdkwartier op het Barricadenplein te verkopen of om er een hypotheek op te leggen. "Onze vijf procent van de jongste verkiezingen geven perspectief op een mooie toekomst", klinkt het. Met dezelfde score als op 18 mei in een ongewijzigd kiessysteem zou de N-VA in het Vlaams Parlement twee zetels halen.

Leterme: 'Njet van N-VA maskeert interne verdeeldheid'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234