Dinsdag 07/02/2023

PolitiekEuropa

N-VA beslist morgen over haar Europese toekomst

Geert Bourgeois, de Europese kopman van N-VA. Beeld BELGA
Geert Bourgeois, de Europese kopman van N-VA.Beeld BELGA

De N-VA beslist donderdag over haar Europese toekomst. Blijven de Vlaams-nationalisten de ECR trouw of zoeken ze hun heil elders?

Jeroen Van Horenbeek

Een verlengd verblijf bij de Europese Conservatieven en Hervormers is alvast een reële mogelijkheid. Getuige daarvan: Assita Kanko en Johan Van Overtveldt, de luitenanten van Europees kopman Geert Bourgeois, zijn dinsdagochtend naar Napels afgereisd. Daar houdt de ECR haar fractiedagen, een lange reeks vergaderingen met de leden uit de verschillende lidstaten ter voorbereiding van de komende regeerperiode.

“We geven geen commentaar, dat ligt te gevoelig. In het Europees Parlement spreekt momenteel iedereen met iedereen”, zegt Van Overtveldt aan de telefoon. De partijraad, die donderdag bijeenkomt, zal beslissen tot welke Europese fractie de N-VA uiteindelijk toetreedt.

Polen baas

Sinds 2014 maakt de N-VA in het Europees Parlement deel uit van de Europese Conservatieven en Hervormers, een fractie die zichzelf eurorealistisch noemt en waarvan de Britse Conservatieven traditioneel de ruggengraat vormden. De spectaculaire nederlaag van de tory’s bij de Europese verkiezingen en hun nakend vertrek uit Europa omwille van de brexit maakt echter dat de ECR op zoek moet naar een nieuw elan.

De Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid is voortaan de drijvende kracht achter de ECR. Die partij levert bijna de helft van de zetels (26 van de 64). De Polen zijn echter omstreden: de Europese Commissie beschuldigt Recht en Rechtvaardigheid ervan de rechtsstaat te ondermijnen. De partij heeft in Polen een aantal maatregelen genomen om de vrijheid van het gerecht en de pers in te perken.

Ook de middelgrote ECR-leden, zoals de ultranationalistische Zweden-Democraten en de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, zijn niet meteen partijen waarmee een gematigde, inclusieve nationalist zoals Geert Bourgeois zich graag vereenzelvigt. Op de Europese lijst van Fratelli d’Italia stond bijvoorbeeld ene Caio Giulio Cesare Mussolini, de achterkleinzoon van de dictator Benito Mussolini. Hij raakte net niet verkozen.

Sinds vorige week maakt ook Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, deel uit van de ECR. De Nederlander maakt er geen geheim van dat hij de eurokritische toer op wil. De N-VA onthield zich bij de stemming over de toetreding. “We weten niet of we straks nog deel uitmaken van de ECR, dan is het beter om je te onthouden tijdens dit soort stemmingen”, duidt de partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

Regionalisten

Het probleem van de N-VA is dat er weinig aantrekkelijke alternatieven zijn voor de ECR. De liberale ALDE van Guy Verhofstadt lijkt uitgesloten wegens te eurofiel. Binnen de christendemocratische EVP zwaait Duits bondskanserlier Angela Merkel de plak, de vrouw achter de gewraakte Wir schaffen das-uitspraak.

Een piste waar veel Vlaams-nationalisten iets voor voelen, is de oprichting van een nieuwe regionalistische fractie. De N-VA zou dan de krachten bundelen met onder meer de Schotten en de Catalanen. Maar de oprichting van zo’n regionalistisch blok lijkt haast onmogelijk omdat daar minstens 25 parlementsleden uit 7 landen voor nodig zijn. De Europese regionalisten komen samen maar aan een tiental zetels.

Dan maar met lange tanden bij de ECR blijven? Binnen de N-VA wordt benadrukt dat alles afhangt van de mate waarin de nieuwe ECR-leiding autonomie wil geven aan de leden. Kanko en Van Overtveldt moeten daar “moeilijke maar noodzakelijke” gesprekken over voeren in Napels, luidt het. De N-VA wil niet in een situatie terechtkomen waarin men gedwongen wordt om mee te stemmen met de rest van de ECR.

Bourgeois hult zich voorlopig in stilzwijgen. “Pas als er echt een beslissing is, zullen we communiceren”, zegt zijn woordvoerder Lisa Lust.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234