Woensdag 15/07/2020

N-VA begraaft tobintaks

Sander LoonesBeeld photo_news

De N-VA roept haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de tobintaks te trekken. "De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven", schrijft Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in De Tijd.

De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen daar al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

"De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée", vindt Loones. "Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen. Dan mogen we duizenden jobs en de bijbehorende business uitwuiven. De rol van Brussel als financieel centrum, met onder meer de vestigingen van Swift en Euroclear, is dan volledig uitgespeeld." Bovendien zou volgens N-VA de impact van de tobintaks ook buiten de financiële sector voelbaar zijn.

De N-VA doet daarom een oproep aan CD&V-vicepremier Kris Peeters om het verzet tegen de tobintaks te steunen. "Minister Peeters, laten we die kans grijpen en de belasting kelderen."

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd op het nieuws dat N-VA de tobintaks zou willen begraven.

"Dit is totaal onaanvaardbaar. Nadat N-VA fiscale rechtvaardigheid op nationaal niveau saboteert, speelt het ook op Europees niveau stokebrand", zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Ecolo-Groen vraagt premier Charles Michel om N-VA "tot de orde te roepen en de tobintaks niet los te laten".

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is niet te spreken over het pleidooi van N-VA. Hij noemt het zelfs "hemeltergend" dat België de tobintaks zou tegenhouden. "Als België de onderhandelingen verlaat, dan is de tobintaks de facto ten dode opgeschreven", klinkt het. Calvo: "België zou in dit dossier net voortrekker moeten zijn. De tobintaks is de perfecte gelegenheid om fiscale rechtvaardigheid op Europees niveau aan te scherpen. De N-VA toont hier opnieuw haar ware gelaat als partij van grootbanken en multinationals. Dergelijke destructieve speculatie is niet goed voor de economie."

Calvo roept premier Charles Michel op zich te verzetten tegen het N-VA-voorstel en vast te houden aan de taks. De Groen-politicus wijst erop dat de MR wel altijd achter het idee heeft gestaan.

Open Vld: "Taks kan enkel als andere landen meedoen"

Open Vld is gewonnen voor de tobintaks, maar enkel als de taks wordt toegepast in de hele Europese Unie en op zijn minst in de Benelux. Dat laat Open Vld-vicepremier Alexander De Croo aan Belga weten in een reactie op het pleidooi van coalitiepartner N-VA om de taks te begraven.

De Croo: "Wat Open Vld betreft kan de financiële transactietaks, maar dan wel als ook andere Europese landen en in de eerste plaats onze buurlanden meedoen. Anders is het economisch masochisme."

Volgens Alexander De Croo, vicepremier van Open Vld, is zijn partij nog wel gewonnen voor de principes van een financiële transactietaks. Maar de Vlaamse liberalen koppelen er wel één duidelijke voorwaarde aan. "De taks moet voldoende uniform worden toegepast in de hele Europese Unie en op z'n minst in de Benelux", aldus De Croo.

Omdat Nederland en Luxemburg niet meedoen, is aan die voorwaarde niet voldaan. De Croo: "Als ons land hier als enige Benelux-land mee zou verdergaan, zou dit jobs kosten en financiële instellingen wegjagen net op een moment dat met de Brexit heel wat grote instellingen die momenteel in het VK zijn gevestigd eraan denken om het Kanaal over te steken. Het zou vandaag vanuit economisch oogpunt bijzonder schadelijk zijn om hier als enige Benelux-land mee verder te gaan".

Voor Open Vld kan de taks dus enkel "als ook andere Europese landen en in de eerste plaats onze buurlanden meedoen". "Anders is het economisch masochisme", klinkt het.

Sp.a: "Premier moet dossier naar zich toe trekken"

Oppositiepartij sp.a is er niet over te spreken dat regeringspartij N-VA de tobintaks wil begraven. "Om de grootbanken en de vrienden van Febelfin te plezieren saboteert de partij een internationaal project voor meer fiscale rechtvaardigheid", zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen. Hij roept premier Charles Michel op het dossier naar zich toe te trekken.

Door haar pleidooi gaat N-VA volgens sp.a ook in tegen het regeerakkoord. "Daarin staat dat ons land constructief zal meewerken aan de financiële transactietaks", zegt Van der Maelen. Hij vindt dat premier Michel het laken naar zich moet toetrekken. "Twee maanden geleden noemde de premier in zijn speech voor de Verenigde Naties de tobintaks nog 'een kwestie van elementaire rechtvaardigheid'."

Volgens Van der Maelen moet Michel het dossier dan ook overnemen van zijn collega van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en zelf naar de volgende Ecofin-vergadering gaan. "De premier kan zo in de voetsporen van Paul Magnette treden door in een internationaal dossier voor een doorbraak te zorgen én tegelijk de belangen van velen te verdedigen in plaats van de belangen van de multinationals", zegt Van der Maelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234