Zaterdag 04/12/2021

Antwerpen

N-VA Antwerpen: kan Bart De Wever het alleen bij de komende verkiezingen?

Bart De Wever. Beeld BELGA
Bart De Wever.Beeld BELGA

De Antwerpse N-VA werkt volop aan haar kieslijst voor 2018. Het is puzzelen, want veel boegbeelden hebben van hun pluimen verloren. Mogelijk komen districtsvoorzitters de lijst versterken.

Dat de N-VA een probleem met de lijstvorming heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, zie je snel als je de kieslijst van de verkiezingen van 2012 erbij neemt. Op plaats één stond De Wever – uiteraard zal hij daar ook volgend jaar staan. Dan volgde Liesbeth Homans, toen nog de sterkste vrouw bij de N-VA. Maar zij is, na haar verhuizing naar het Vlaamse niveau en een paar incidenten in de media, veel van haar krediet kwijt.

Koen Kennis stond op drie. Achter de schermen wordt hij erg gewaardeerd, maar electoraal heeft hij een knauw gekregen door de controverse over zijn cumulatie van mandaten.

Nog een plaats lager stond in 2012 Ludo Van Campenhout. De populaire sportschepen vecht sinds kort opnieuw tegen een alcoholverslaving. De top vijf werd vervolledigd door Nabilla Ait Daoud. Zij was een nieuwkomer, die zich niet kon doorzetten als schepen.

Verder op de kieslijst stonden Rob Van de Velde en Chris Morel. De eerste zegt de politiek straks adieu. Sowieso was zijn imago besmeurd door zijn banden met bouwpromotoren. De tweede worstelt met zijn gezondheid.

Peiling

Als spits De Wever zich omdraait, merkt hij dus tal van gaten in zijn verdediging en zijn middenveld. Misschien kan dat hem weinig schelen, vanuit de gedachte: een sterke targetman maakt veel goed. Niemand van zijn collega’s komt in de buurt van het stemmenaantal van De Wever. Een recente peiling van Gazet van Antwerpen staafde dat: 40 procent van de Antwerpenaren verkiest nog steeds De Wever als burgemeester. Hij staat daarmee ver voor Wouter Van Besien (Groen) en Kris Peeters (CD&V).

Maar in dezelfde peiling van Gazet van Antwerpen stuitert de N-VA meer dan 11 procent naar beneden tegenover de vorige verkiezingen. De partij blijft de grootste in Antwerpen, maar de groenen komen plots akelig dichtbij. Zelfs als de tendens maar gedeeltelijk bevestigd wordt, is dat een aardverschuiving waarover de N-VA zich wel degelijk zorgen maakt. Kan De Wever het toch niet alleen af? Moet het anders?

De kopstukken van N-VA na de verkiezingsoverwinning in 2012: Nabilla Ait Daoud, Koen Kennis, Bart De Wever, Liesbeth Homans en Ludo Van Campenhout. Beeld BELGA
De kopstukken van N-VA na de verkiezingsoverwinning in 2012: Nabilla Ait Daoud, Koen Kennis, Bart De Wever, Liesbeth Homans en Ludo Van Campenhout.Beeld BELGA

Wat opvalt, is dat De Wever sinds de peiling een zachte koers vaart. Zo benadrukte hij vorig weekend dat “alle Borgerhoutenaren van goede wil op de N-VA kunnen rekenen”. Het was een poos geleden dat hij zo verzoenend sprak over Borgerhout en zijn inwoners. Is er dan sprake van ommekeer?

Bronnen bij N-VA zeggen van niet. Maar volgens de concurrentie is dat wel het geval. Ze verwijzen naar de recente column van Joachim Pohlmann, al jaren de rechterhand van De Wever, in deze krant. Daarin schrijft die positief over zijn thuis Borgerhout. “In mijn perceptie leef ik in een aangename buurt vol jonge gezinnen die er het beste van proberen te maken.” Een collega zegt over de column: “De Wever stuurt wel vaker iemand vooruit die even moet testen hoe het water voelt. In dit geval warm: de bewuste column werd honderden keren gedeeld.”

Vers bloed

Fons Duchateau, die als Antwerpse OCMW-voorzitter ook niet ongeschonden uit de regeerperiode komt, buigt zich nu samen met Kennis en De Wever over de kieslijst. De burgemeester blijft de onbetwiste nummer één in 2018. Nu Homans in Vlaanderen minister is, wordt zij allicht lijstduwer.

Voor haar oude plek op nummer twee lijkt Vlaams Parlementslid Annick De Ridder de grootste kanshebber. Maar bronnen zeggen dat Ait Daoud weleens de surprise van de chef kan worden. Vreemd misschien, maar ondanks haar moeizame parcours lijkt de N-VA er vertrouwen in te hebben dat zij kan uitgroeien tot een ‘leading lady’. Haar origine helpt ook om het gekleurde stemmenarsenaal aan te spreken. Concurrent CD&V pakt allicht uit met Nahima Lanjri als eerste luitenant van Peeters.

Voor de andere plaatsen worden getipt: Duchateau op drie, De Ridder op vier en Kennis op vijf. Of die line-up volstaat tegen een groen-rode as met onder anderen Wouter Van Besien, Meyrem Almaci, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache? Een N-VA’er: “We hebben meerdere boegbeelden nodig in Antwerpen. Antwerpen is Mechelen niet. Daar kan burgemeester Bart Somers de hele stadslijst alleen trekken. Dat is een kleine stad. Hier in Antwerpen is het anders."

De kans lijkt reëel dat er vers bloed komt uit de Antwerpse districten. De partij is tevreden over een aantal van haar districtsvoorzitters. “Ze hebben ervaring en kunnen de sprong wagen”, reageert een hooggeplaatste N-VA’er. Namen worden voorlopig niet genoemd. Mogelijk duikt er nog een wit konijn op, maar daar wil niemand iets over kwijt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234