Dinsdag 06/12/2022

n Hoe maak je een onvergetelijk televisiebenefiet?

'We zoeken evenwicht tussen entertainment en sereniteit'

Vrijdag moet een dag worden die men kan bijschrijven in de Vlaamse tv-geschiedenis. In overeenstemming met het wereldwijde solidariteitsgevoel willen VTM en TV 1 dat Tsunami 12-12 een uniek en onvergetelijk benefietprogramma wordt. Het doel is eenvoudig: zo veel mogelijk geld inzamelen. De vraag is alleen: hoe?

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

Tsunami 12-12 moet en zal uniek worden. VTM en TV 1 trekken alleszins alle registers open. Zo worden alle perikelen van de voorbije jaren even aan de kant geschoven en vaardigen ze de presentatoren Bart Peeters en Koen Wauters af voor een unieke duo-presentatie. "Als je ons ooit nog samen op het scherm ziet, zal er nog een zwaardere ramp gebeurd zijn. Maar laat dat maar uit", zegt Bart Peeters.

Vooral hij en Wauters zullen de toon van het benefietprogramma bepalen en daar breken ze zich momenteel het hoofd over. "Het moet vooral een leuke show vol afwisseling worden", zegt Koen Wauters. "Zo'n show staat of valt met de eerste tien minuten. Die moeten goed zitten, anders haken de mensen af. Waar naartoe weet ik ook niet, want wegzappen kan die avond niet. Maar stel je voor dat ze een boek zouden gaan lezen..."

Bart Deprez, de programmamanager van TV 1 die de leiding heeft, doktert momenteel uit hoe hij de kijker kan boeien en tegelijkertijd kan aanporren in de geldbuidel te tasten. "Met leuk bedoelen we vooral entertainment", zegt hij. "De grootste uitdaging voor ons is het evenwicht tussen entertainment en sereniteit te vinden. Dan krijgen we een kwalitatieve en mobiliserende show."

Dat de kemphanen VTM en VRT de handen in elkaar slaan voor Tsunami 12-12 biedt op zich al een buitenkans voor 'ontmoetingen' die anders nooit zouden plaatsvinden. "Eigenlijk mogen we daar nog niets over zeggen", grinnikt Bart Peeters. "Dus kan ik ook niet verklappen dat Spring en de mensen van Idool samen iets zouden kunnen doen. En een bezoekje van het Geslacht De Pauw aan De Pfaffs lijkt mij al iets behoorlijk unieks."

Ook de nieuwsdiensten van VTM en VRT worden bij het programma betrokken. Nieuwsankers Birgit Van Mol en Martine Tanghe zullen contact opnemen met hun journalisten in Zuidoost-Azië, respectievelijk Peter Verlinden in de Indonesische provincie Atjeh en Steven Decraene in het Thaïse Phuket. Daarnaast zijn er ook rechtstreekse verbindingen met verschillende locaties in Vlaanderen, waaronder De Heizel, waar een grote motorparade zal plaatsvinden.

Ook de bus waarmee Ben Crabbé en Goedele Liekens sinds zaterdag door Vlaanderen rijden om geld bijeen te krijgen, zal live gevolgd worden. Tijdens de uitzending zal de bus aankomen aan het Kursaal van Oostende.

In totaal zal de benefietshow in het Kursaal van Oostende bijna drie uur duren. Een titanenwerk om die boeiend te vullen maar hiervoor kunnen VTM en TV 1 een beroep doen op een heleboel bereidwillige productiehuizen. Telesaurus, vooral bekend van het ernstige Nachtwacht op Canvas en de archiefprogramma's van TV 1, staat in voor de hele show. Bijdragen zijn er onder meer van Eyeworks, Woestijnvis, deMENSEN, MMG, Sultan Sushi, Pics, D&D, Studio 100 en Freemental.

De bedoeling is dat geen enkele Vlaming de Tsunami 12-12-uitzending mist. Uiteraard zenden VTM en TV 1 de show rechtstreeks uit maar het programma wordt ook gratis aangeboden aan alle Vlaamse zenders. De regionale zenders Ring-tv, Tv Brussel en ROB-tv hapten toe, net als de jongerenzenders JIMtv en TMF. Vitaya plant dan weer een samenvatting en BVN-tv, de wereldwijde satellietzender voor Vlamingen en Nederlanders, zal de show met een uur vertraging uitzenden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234