Maandag 27/09/2021

n Giuseppe Lo Presti (47)

De gasexplosie in Gellingen kostte totnogtoe aan achttien mensen het leven. Een aantal zwaar verbrande slachtoffers verkeert nog in kritieke toestand. De doden vielen vooral bij de brandweer van Aat, die vijf collega's verloor, en bij het bedrijf Diamant Boart. Een overzicht.

Arbeider bij Diamant Boart uit Dilbeek. Overleed vrijdag in een Antwerps ziekenhuis waar hij was opgenomen met erg zware brandwonden. Kreeg gisteren als eerste van de slachtoffers een privé-begrafenis in de Sint-Guidokerk in Anderlecht. Hij laat een vrouw en twee kinderen na, een zoon van veertien en een dochter van negentien. De dochter nam gisteren tijdens de plechtigheid het woord. In een emotionele toespraak dankte ze haar vader voor "al die jaren van geluk". Lo Presti is afkomstig uit Palermo en werd in 1957 geboren in een gezin met elf kinderen. Al zijn broers en zijn vader kwamen gisteren uit Italië naar België om de uitvaart bij te wonen. Giuseppe is al 22 jaar getrouwd met Giusseppina. Ze wonen ongeveer vijf jaar in Dilbeek. De uitvaartplechtigheid vond plaats in Anderlecht omdat zich daar het centrum van de Italiaanse gemeenschap bevindt.

n Eddy Pettiaux (64)

Brandweercommandant uit Aat. Was tevreden dat hij het eindelijk tot brandweercommandant had geschopt. Werkte als hoofd van de technische dienst van het OCMW van Aat. Pettiaux kwam afgelopen vrijdag met zijn team als eerste ter plaatse bij het gaslek. Hij belde om 8.34 uur naar de 100-centrale van Bergen met de melding dat de "situatie ernstig was". Heeft een zoon van negentien, Julien, die bij de brandweer is maar vrijdag vrijaf had.

n Pierre Diricq (34)

Brandweeradjudant uit Aat. Wilde officier worden bij de brandweer en had al drie tests afgelegd. Afgelopen vrijdag was hij toevallig niet aan het werk als ingenieur in Namen. Hij had een dagje vrij genomen om verder te werken aan zijn huis. Diricq woonde vlak bij het industrieterrein. Hij was met zijn motor op weg naar de kazerne toen hij de eerste brandweerwagens tegenkwam en zich liet oppikken. Heeft twee kinderen, Aurore (drie) en Arnaud (tien maanden).

n Noël Merlin (57)

Brandweerman uit Aat. Werkte als metselaar en was wegens het bouwverlof thuis. Tijdens de vakantieperiode nam hij enkele wachtdiensten over van brandweermannen die met vakantie waren. Sukkelde met pijn aan zijn been en dacht er sinds kort aan om zijn hobby als pompier op te geven. Heeft twee tienerdochters.

n Jean-Pierre Laloy (38)

Brandweerman uit Aat. Werkte als metselaar. Net als Noël Merlin was hij wegens het bouwverlof vrijdag thuis en hij kon dus als eerste van de brandweermannen mee uitrukken. Laat een vrouw, twee tieners en een baby van amper anderhalve maand achter.

n Guy Lizon (33)

Brandweerman uit Aat. Werkte als voltijds brandweerman voor het Europees Parlement en als vrijwilliger voor het korps van Aat. Vader van vier kinderen, Jason (twaalf), Brian (zeven), Maud (drie) en de pasgeboren Lorenna.

n Yvan Van Der Stockt (43)

Werknemer van Diamant Boart uit Erpe-Mere. Had eigenlijk een weekje verlof, maar stelde dat uit omdat dochter Silke (18) een vakantiejob had bij Diamant Boart en omdat ze dan die week kon meerijden naar het werk. Het meisje zelf is zwaar verbrand.

n Pierre Dubois (45)

Wijkagent uit Boussu. Werkte dertien jaar bij de rijkswacht in Aat voor hij overstapte naar de lokale politie. De man kon via analyses van het gebit geïdentificeerd worden. Heeft een zoon van achttien.

n Michel Lambrix (50)

Werknemer van Electrabel uit Aat. Vader van twee tienerdochters.

n Michel Ricciardi (41)

Ploegbaas bij Diamond Boart uit 's Gravenbrakel. Laat een dochter (12) en een zoon (17) achter.

n Karel Degreef (35)

Over hem was gisteren nog niets bekend.

n Angelo Spatari (40)

Werknemer van Diamant Boart uit Chatelet. Stierf zondag in het ziekenhuis. Vader van drie kinderen.

n Marion Verplaetse (49)

Technicus uit het Franse Fresnes-sur-Escaut. Werkte sinds vier weken als uitzendkracht voor MTI, een onderaannemer van Diamant Boart. Vader van twee kinderen.

n Philippe Catelain (43)

Werfleider uit Ghoy-Lessines. Werd opgebeld wegens sterke gasreuk. De man heeft twee kinderen van negen en twaalf jaar. Kon net als Pierre Dubois via analyses van het gebit geïdentificeerd worden.

n Geoffry Albumazard (22)

Franse nationaliteit, verder geen gegevens bekend.

n Daniel Verrez (31)

Franse nationaliteit, verder geen gegevens bekend.

n Pascal Decausemaeckre (33)

Over hem was gisteren nog niets bekend.

Nog steeds vermist:

n André Petit (41)

Elektricien uit Hampteau. Vader van de tienjarige Natasha. Gisteren werd nog een lijk teruggevonden in het puin van Diamant Boart. Bij het ter perse gaan was het echter nog niet duidelijk of het ging om André Petit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234