Zondag 18/04/2021

n Biografie: 'De slachter van de Balkan'

undefined

Tribunaal Den Haag onthoofd na dood Milosevic

Den Haag / Brussel

Eigen berichtgeving

Amper enkele maanden voor de 64-jarige Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zijn straf zou aanhoren, is de voormalige Servische leider dood aangetroffen in zijn Nederlandse cel. Milosevic stond terecht voor genocide en misdaden tegen de mensheid tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Zijn onverwachte overlijden laat het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag onthoofd want zonder hoofdbeklaagde achter. Toch menen zowel hoofdaanklager Carla Del Ponte als de Belgische rechter Chris van den Wyngaert dat het VN-Tribunaal een nuttig instrument blijft.

Uit de eerste resultaten van de autopsie op het lichaam van Milosevic blijkt dat de ex-president aan een hartaanval is overleden. Over de doodsoorzaak werd het hele weekend druk gespeculeerd. Sommige bronnen spraken over zelfmoord, andere hielden het bij een natuurlijke dood en nog andere suggereerden dat Milosevic vermoord zou zijn. Die laatste theorie werd onder meer door de advocaat van Milosevic verdedigd: de Servische oorlogsmisdadiger zou afgelopen vrijdag nog vermoedens hebben geuit als zou hij vergiftigd worden. Advocaat Zdenko Tomavic toonde een brief waarin Milosevic vroeg om naar Rusland te mogen gaan voor een behandeling omdat hij vreesde de verkeerde medicijnen toegediend te krijgen. Milosevic had al eerder een dergelijk verzoek geuit maar dat werd geweigerd. Een uitgelekte uitslag van een bloedonderzoek lijkt alvast de vermoedens van Milosevic te bevestigen. Bronnen vertelden aan de Nederlandse zender NOS dat een bloedstaal van enkele maanden geleden sporen van een medicijn zou bevatten dat gebruikt wordt bij de behandeling van tuberculose en lepra. Nevenwerking van dat medicijn is dat het de effecten van de geneesmiddelen die de hoge bloeddruk en hartziekte van Milosevic onder controle moesten houden, tenietdoet.

Leo Bokaria, hoofd van het Bakoelev cardiovasculair centrum in Moskou, waar Milosevic naartoe wilde, vertelde echter aan de Russische televisie dat de Nederlandse dokters al geruime tijd dachten dat de Serviër zijn juiste medicijnen uitspuwde en op die manier langzaamaan zelfmoord pleegde. Deze hypothese is ook na de eerste conclusies uit het autopsierapport nog niet volledig van de baan.

Er rijst ook kritiek op het feit dat het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen niet uitgerust was om hartpatiënten te behandelen. Volgens hun eigen website is het ziekenhuis niet voorzien op patiënten met een ernstig hartprobleem. "Aangezien het PZ een medium care-ziekenhuis is, kunnen wij geen gedetineerde patiënten met een intensive care of hartbewaking opnemen. Wij verrichten geen spoedoperaties en hebben geen EHBO-afdeling", aldus de website. Het ziekenhuis wil geen verdere commentaar geven aan De Morgen over die zaak. De dood van Milosevic is al het tweede overlijden in een week tijd van een beklaagde van het VN-Tribunaal. Vorige zondag beroofde de Kroatisch-Servische leider Milan Babic zichzelf van het leven in zijn cel in Scheveningen.

Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, liet gisteren weten te betreuren dat de dood van Milosevic de slachtoffers de kans op gerechtigheid ontneemt. Ze voegde eraan toe dat het daarom nu meer dan ooit noodzakelijk is om die andere oorlogsmisdadigers, Ratko Mladic en Radovan Karadzic, uit te leveren aan Den Haag. Servische media hadden het de voorbije dagen onomwonden over een 'moord' op hun vroegere leider. Op straat in Belgrado bleef het niettemin erg rustig, een minieme manifestatie van een honderdtal aanhangers van de ex-dictator niet te na gesproken.

(KoV/KH)

n Interview met Balkankenner Franklin Devrieze

n Reportage: het onverwerkte verleden van de Kroaten

n Analyse: het Tribunaal na Milosevic

n Standpunt, pagina 2 n Buitenland, pagina's 9, 10 en 11

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234