Donderdag 03/12/2020

Kazakhgate

Mysterieuze Orde van Malta speelde cruciale rol in Kazakhgate

Een bijeenkomst van de Orde van Malta in Rome.Beeld Photo News

De eeuwenoude en streng katholieke Orde van Malta heeft een belangrijke rol gespeeld in de affaire rond de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev. Zij heeft de eerste contacten gelegd tussen Armand De Decker (MR) en toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy, in een poging de afkoopwet erdoor te jagen.

Zowel bij het prille begin als helemaal op het einde van de affaire rond Chodiev duikt plots een erg opvallende naam op: de Orde van Malta, een eeuwenoude, door raadsels omgeven katholieke organisatie. Ooit werd ze tijdens de kruistochten gesticht door 'hospitaalridders', nu is ze een katholiek clubje van de rijkste aristocratie en adel, die aan liefdadigheid en diplomatie doen.

Het was de belangrijkste bestuurder, grootkanselier Jean-Pierre Mazery, die het eerste contact legde tussen toenmalig senator Armand De Decker (MR) en een medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dat blijkt uit Frans gerechtelijk onderzoek, en wordt door De Decker bevestigd aan Le Soir.

Het is via die weg dat De Decker vanuit het Elysée orders kreeg om in ons land zo snel mogelijk de afkoopwet erdoor te jagen. Op die manier kon miljardair Patokh Chodiev een zware rechtszaak ontlopen. Sarkozy wilde een gunst verlenen aan de Kazachse president, met wie hij op het punt stond een levering van legerhelikopters te ondertekenen. Daarvoor moest een aantal 'zakenpartners' van Kazachstan worden geholpen, onder wie dus Chodiev.

130.000 euro van Reynders

De Orde van Malta duikt nog een tweede keer op in het dossier, wanneer Chodiev zijn straf al een tijdje heeft afgekocht. De Belgische prinses Léa kreeg in januari 2012 25.000 euro op de rekening van haar stichting gestort. Intussen is gebleken dat het de advocate van Chodiev was die het geld overmaakte. De prinses had niets in de gaten omdat ze ervan uitging dat het geld afkomstig was van de Orde van Malta, zo heeft ze afgelopen weekend verklaard.

Welke rol de mystieke en erg gesloten organisatie daar juist speelde, is niet duidelijk. Wel is het zo dat Didier Reynders (MR) in april 2012 als minister van Buitenlandse Zaken een officieel bezoek bracht aan de zetel van de Orde van Malta in Rome. Hij ondertekende er een samenwerkingsovereenkomst. Uit een parlementaire vraag van toenmalig Ecolo-senator Benoit Hellings blijkt dat hij 130.000 euro vrijmaakte voor een kinderhospitaal in Bethlehem. Het gaat om een project van de Orde van Malta, dat Armand De Decker in 2007 bezocht als minister van Ontwikkelingssamenwerking.

In principe deed Reynders niets verkeerd. Hij beschikte als buitenlandminister over een budget van 5 miljoen euro dat hij zelf kon uitbesteden aan ontwikkelingsprojecten. Toch is het opvallend dat hij net een project van de Orde van Malta koos. Die heeft een uniek statuut als natie zonder territorium, maar er zijn slechts zes staten ter wereld die er 'officiële relaties' mee onderhouden. Reynders was niet bereikbaar voor commentaar.

Intussen komt De Decker verder in het nauw. "Het lijkt er sterk op dat hij zijn activiteiten als advocaat alleen heeft opgepikt om actief te kunnen zijn in de zaak-Chodiev", zegt Stefaan Van Hecke (Groen). Uit de gegevens van de website Cumuleo blijkt dat hij van 2004 tot 2010 geen betaalde activiteiten als advocaat aangaf. De bedrijfsgegevens van de bvba De Decker Avocats tonen aan dat hij in 2012 en 2013 nog forse winst maakte, om daarna fors in het rood te duiken. "Dit bevestigt het vermoeden van belangenvermenging. Een onderzoekscommissie moet hierover klaarheid scheppen."

Vandaag wordt beslist of die er komt. De oppositie is duidelijk voorstander, de meerderheidspartijen zijn veel minder enthousiast.

Waarom duikt een eeuwenoude ridderorde op in een politiek schandaal in ons land? En wat doet die orde eigenlijk? Lees er meer over in onze krant of in de pluszone van deze website. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234