Zaterdag 16/01/2021

Wetenschap

Mysterieuze lot van verdwenen pilote eindelijk verklaard? "Gevonden botten zijn van Amelia Earhart"

Amelia Earhart.Beeld Photo News

Een Amerikaanse antropoloog zegt dat beenderen die in 1940 op een eiland in de Grote Oceaan zijn gevonden, mogelijk toch van de verdwenen luchtvaartpionier Amelia Earhart zijn. Als dat zo is, zou de ontdekking eindelijk het mysterieuze lot van de pilote kunnen verklaren. Enig probleem: de botten zelf zijn inmiddels ook spoorloos verdwenen. 

De uit de Amerikaanse staat Kansas afkomstige Amelia Earhart vloog in 1932 als eerste vrouw over de Atlantische oceaan. In 1937 wou ze haar krachttoer, samen met navigator Fred Noonan, overdoen boven de Stille Oceaan. Op 2 juli ging het echter mis. Nadat de twee op Papoea-Nieuw-Guinea waren opgestegen en koers hadden gezet naar het kleine eiland Howland, zo'n 4.000 kilometer verder in de Stille Oceaan, zijn ze nooit meer gezien.

Sindsdien zijn er verschillende theorieën ontstaan over het lot van de pilote. Zo zou ze in zee neergestort zijn, of gevangengenomen zijn door Japanners na een noodlanding op de Marshalleilanden.

De meest waarschijnlijke theorie is dat Earhart een noodlanding gemaakt heeft op het destijds onbewoonde Japanse eiland Nikumaroro, waar ze omkwam van honger of verwondingen. Verschillende aanwijzingen ondersteunen die laatste theorie. Zo werden er vliegtuigonderdelen gevonden, en een balsem uit de jaren 30 die op Earharts bagagelijst stond.

Beenderen

Bovendien werden er in 1940 ook menselijke beenderen gevonden. De arts D.W. Hoodless, die de botten onderzocht, moest echter vaststellen dat ze onmogelijk van de vermiste pilote konden zijn. Ze waren namelijk van een man.

Maar daar zijn nu dus opnieuw vragen over gerezen, stelt een studie in Forensic Anthropology. Hoewel de botten niet lang na het eerste onderzoek verloren gegaan zijn, waardoor ze nooit met modernere technieken bestudeerd konden worden, meent emeritus professor Richard Jantz van de universiteit van Tennessee over voldoende gegevens te beschikken om te kunnen bepalen dat de beenderen wel degelijk aan Amelia Earhart toebehoord kunnen hebben.

Hij baseert zich op de metrische gegevens die Hoodless had genoteerd. De arts had vier metingen gedaan van de schedel en drie van het scheenbeen, opperarmbeen en spaakbeen. Jantz heeft die metingen opnieuw geanalyseerd met behulp van een computerprogramma dat vandaag door forensisch onderzoekers gebruikt wordt om schattingen te doen op basis van skeletresten. Dat programma is duidelijk: de onderzochte botten moesten van een vrouw zijn.

Daarnaast liet Jantz de computer de (deels geschatte) lichaamsbouw van Earhart bestuderen, samen met die van meer dan tweeduizend andere mensen. De computer kwam tot de conclusie dat de menselijke resten meer overeenkomsten vertonen met Earhart dan met 99 procent van de mensen in de controlegroep.

Bewijs dat de botten wel degelijk van Amelia Earhart zijn, is dit niet. "Maar tot er definitief bewijs is dat de resten níet aan haar toebehoren, is het meest overtuigende argument dat ze wel van haar zijn", concludeert de professor, die ook wijst op enkele andere vondsten op het eiland, zoals een stuk van een damesschoen en de doos van een sextant van het type dat Noonan gebruikte.

Documentaire

Als zijn redenering klopt, weerlegt dat de beweringen van een documentaire van History Channel vorig jaar. Die documentaire stelde met een foto uit 1937 "de sleutel" in handen te hebben "die een van de grootste mysteries ooit oplost". De foto werd gevonden in de National Archives in Washington en toonde een blanke vrouw in een haven in de Marshalleilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan die destijds onder de controle van Japan was. De vrouw zou Amelia Earhart zijn.

Op basis van de foto besloten de programmamakers dat Earhart en Noonan een noodlanding maakten op de Marshalleilanden, waarna ze gevangen genomen werden door Japanners.

De documentaire deed vorige zomer al vragen rijzen, toen een Japanse blogger dezelfde foto terugvond in de archieven van de nationale bibliotheek van Japan. De foto stond in een Japans reisverhaal over de Zuidzee, dat bijna twee jaar voor de verdwijning van Earhart werd gepubliceerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234