Dinsdag 09/08/2022

Mysterieuze Franse auteur weigert Goncourt du premier roman

Ophef in literair Parijs. De Franse auteur Joseph Andras weigert zijn bekroning met de Prix Goncourt du premierroman. De mysterieuze Andras wekte al verbazing toen hij de Franse debuutprijs op zijn naam mocht schrijven, vooral omdat hij met zijn roman De nos frères blessés niet eens op de laatste finalistenlijst figureerde. Kort nadien liet hij weten dat hij zijn kat zou sturen naar het traditionele diner bij Drouant, waar hij de 5.000 euro in ontvangst mocht nemen. Andras bedankt de juryleden dat ze zijn boek op prijs stelden, "maar kan de prijs niet aanvaarden omdat zijn literatuurvisie niet compatibel is met het idee van een competitie", zo liet hij weten.

Of Andras een pseudoniem is en of er zich achter de naam een andere bekende auteur verschuilt, is nog onduidelijk. Uitgever Actes Sud beweert van niet. Andras zou geboren zijn in 1984, in Normandië wonen en een hekel hebben aan mediagedruis.

Man Booker International Prize voor Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang

De Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang en haar Britse vertaalster zijn maandagavond bekroond met de Man Booker International Prize (MBIP) voor de beste in het Engels vertaalde roman van afgelopen jaar. Ze werden onderscheiden voor The Vegetarian, het eerste werk van Han dat in het Engels is vertaald. De keuze voor Han geldt als een verrassing, gezien het indrukwekkende genomineerdenlijstje: de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, de Chinese dissident Yan Lianke, de Angolees José Eduardo Agualusa, de Oostenrijker Robert Seethaler en de schrijver die zich achter het pseudoniem Elena Ferrante verschuilt.

Zij en haar vertaalster Deborah Smith krijgen ieder de helft van het prijzengeld van 50.000 pond (ongeveer 64.000 euro). Het was voor het eerst dat de jury van de MBIP niet een oeuvre, maar een roman bekroonde. Dat blijft ook zo tijdens de komende edities. De Man Booker Prize voor oorspronkelijke Engelstalige fictie wordt in het najaar uitgereikt.

►Dichteres en multitalent Lies Van Gasse en dichter Peter Theunynck publiceren eerstdaags Nel. Een zot geweld (Wereldbibliotheek), een graphic novel over Nel, minnares, muze en model van Rik Wouters. De vrijgevochten Nel was koppig, eigenzinnig, sensueel, een zelfstandige vrouw aan het begin van de twintigste eeuw. Haar ontroerende, soms poëtische en ook tragische levensverhaal is nu gevat in deze graphic novel, die ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Rik Wouters' overlijden verschijnt. In de Gentse KANTL is een expo te zien met de tekeningen én op 26 mei vindt daar ook de feestelijke boekpresentatie plaats.

►Aan de hand van de sterren hebben wetenschappers een gedicht van bijna 2600 jaar oud heel precies kunnen dateren. Het gaat om een vers van de Oud-Griekse dichteres Sappho, die in de zesde eeuw voor Christus leefde. In het gedicht schreef Sappho over de Plejaden, een groep sterren die dicht bij elkaar staan aan de sterrenhemel, met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Stier. Sappho schreef: ''De maan is ondergegaan en de Plejaden ook. Het is middernacht, de tijd verstrijkt en ik slaap alleen.'' Aan de hand daarvan zochten Amerikaanse astronomen uit hoe de sterren stonden in de tijd van Sappho in haar woonplaats. Er bleek een korte periode te zijn waarin Sappho de Plejaden al voor middernacht achter de horizon kon hebben zien verdwijnen: tussen 25 januari en 31 maart in het jaar 570 voor Christus.

►Het boek Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2016. De onderscheiding voor beste Nederlandstalige jeugdboek is goed voor 15.000 euro. In het boek vertellen Van de Vendel (de schrijver) en Van der Linden (de illustrator) van alles over hun lievelingsdier, de okapi, een zoogdier dat in de dierentuin is te zien.

►Er is alweer een nieuwe kleine uitgeverij die zich wil toeleggen "op het opnieuw uitgeven van boeken die verboden, versmaad, verbrand, verguisd of vergeten" zijn. Uitgeverij Schokland zal jaarlijks twee à drie van deze literaire hoogtepunten brengen in de serie 'Kritische Klassieken'. Dit jaar verschijnen de drie delen van de trilogie De vrucht van hun arbeid van de Britse schrijver en kunstcriticus John Berger (1926). Berger verhuisde in 1974 naar een dorpje in de Franse Alpen. Daar begon hij te schrijven aan een serie verhalen, gedichten en essays over het verdwijnende traditionele boerenleven op het Franse platteland, die resulteerden in een trilogie.

►"Toen ik student was, kocht ik me suf in mijn geliefde ramsj. Wat Nederlandstalige boeken betreft vooral Literaire Reuzenpockets (Michiels, Mulisch, Raes, Polet, Claus, Armando, maar ook Camus en Miller). Pas na een tijd had ik door dat het bijtje op de rug niet het universele symbool voor literatuur was, maar het logo van een uitgeverij. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik op een dag bij De Bezige Bij thuis zou komen", zegt Peter Verhelst die overstapt van Prometheus naar De Bezige Bij. Verhelst brak door met zijn roman Tongkat in 2000. Zijn meest recente roman, De kunst van het crashen uit 2015, en zijn laatste dichtbundel, Zing Zing uit 2016, werden alom bejubeld.

►"Anno 2016 pronken mannen niet meer met hun speren. Wanneer ik mijn blik, al dan niet per ongeluk, op hun gulp richt, krimpen ze in elkaar. Hun kruis is geen pakketje potentie meer, maar een droevig hoopje schaamte", constateert journalist, podcaster en schrijver Heleen Debruyne deze week in Humo. Debruyne debuteerde vorige week met De plantrekkers bij De Bezige Bij.

►Op woensdag 18 mei vertelt Christophe Vekeman in Pompidou over Andy Warhols Roadtrip van Deborah Davis, en op dinsdag 24 mei over I Love Dick van Chris Kraus, het feministische cultboek uit 1997.

►In de Antwerpse School of Life geeft Ernst-Jan Pfauth, uitgever van De Correspondent, op 26 mei een masterclass 'Weg met het taboe op zelfhulpboeken'. Pfauth duikt dieper de zelfhulpliteratuur in, gaat op zoek naar de filosofische roots van de praktische zelfverbetering en pikt er zijn persoonlijke favorieten uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234