Woensdag 07/12/2022

Mysterieuze Elena Ferrante ontmaskerd?

Er wordt al een hele poos gegist naar de ware identiteit van de mysterieuze Italiaanse schrijver Elena Ferrante. Maar nu zou een van haar collega's haar naam verklapt hebben, meldt De Groene Amsterdammer.

Achter haar pseudoniem zou de 70-jarige Marcella Marmo schuilgaan. Zij is werkzaam als docente Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Napels. Volgens Marco Santagata (68), zelf oud-student en nu docent Italiaanse literatuur in Pisa, zitten er diverse aanwijzingen in deel 2 van haar vierluik De nieuwe achternaam, waarmee hij zijn uitspraak onderbouwt. Zo beschrijft hoofdpersonage Elena Greco haar tijd als studente aan de Universiteit van Pisa en de manier waarop zij als dochter van een arme familie toch in aanmerking kwam voor een studiebeurs.

Ook Marmo maakte dat mee. De beschrijvingen van het tijdsbeeld kunnen alleen van iemand komen die daadwerkelijk die periode in Pisa beleefd zou hebben, argumenteert Santagata. Bovendien is Marmo gespecialiseerd in de geschiedenis van de camorra, de Napolitaanse tak van de maffia die in de Geniale vriendin-cyclus een hoofdrol vervult. En is ze "ook afwerend en gesloten".

Marmo zelf doet de bewering af als nonsens.

'De wereld draait door' vals beschuldigd

Bevoordeelt De wereld draait door (DWDD) de nieuwe uitgeverij van Das Magazin? Die vraag werpt de Nederlandse kleine uitgever Eddy Esman van Ekstreem op. Volgens Esman gaat de voorkeur van het tv-programma opvallend vaak uit naar de schrijvers en werknemers van het onlangs opgerichte Das Mag. Alle vier bij Das Mag verschenen boeken (Maartje Wortel, Lize Spit, Walter van den Berg en Jelle Brandt Corstius) kwamen in het programma aan bod. Esman beweerde dat Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van DWDD, 'medeoprichter' is van de uitgeverij, waardoor zij er belang bij zou hebben om de uitgeverij voor te trekken. Ze staat namelijk vermeld in de 1.400-koppige namenlijst in de luxe-editie van Schuld van Walter van den Berg. Esman ziet "een causaal verband. In feite gaat het mij erom dat het programma op een of andere manier een belang moet hebben bij de promotie van Das Mag Uitgevers." Dieuwke Wynia is geen investeerder noch mede-oprichter, zo blijkt uit verder onderzoek van NRC. Ze is enkel een van de 3.152 deelnemers aan de crowdfundingsactie die geld overmaakten voor de drie eerste boeken, in haar geval 70 euro.

►Nog meer heisa rond De wereld draait door en hun Boek van de Maand-verkiezing. De kritiek neemt toe op de luchtige toon waarmee boeken telkens de hemel in worden geprezen. Vrij Nederland-coryfee Carel Peeters haalt in een polemische bijdrage uit naar "de juichende spandoekkritiek" van het boekhandelarenpanel, die bedachtzame en gefundeerde literaire kritiek wegzet als "azijnpissers". Er mag alleen met enthousiasme over boeken gesproken worden, vindt bedenker Frénk van der Linden. Volgens boekhandelaar Gerda Aukes is het zelfs "zonde van de tijd en ruimte dat kranten nog steeds negatieve recensies publiceren". Peeters: "Zoals elke maand bij DWDD is hier de heilsleer van de letteren aan het werk: alleen maar gejuich, de Goede Boodschap uitgedragen door de evangelisten van de sunny side up."

Telex

► Op 7 april verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij de langverwachte nieuwe roman van Yannick Dangre. De idioot en de tederheid is het verhaal van een familietragedie.

► In de aanloop naar de Frankfurter Buch- messe ging vorige week de Leipziger Buchmesse van start. Twintig Nederlandstalige schrijvers, dichters, il- lustratoren en stripte- kenaars gaven acte de presence, onder wie Yves Petry, Leon de Winter, Saskia De Cos- ter en Murat Isik. Later volgen onder meer de Internationale Kinder- und Jugendbuch- wochen in Keulen (mei), het Poesie- festival en het Das Mag Lesefest in Berlijn (juni), het Harbourfront Literaturfestival in Hamburg (september) envan18totenmet 23 oktober 2016 Frankfurt. frankfurt2016.com

► De DBNL, digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, heeft haar website vernieuwd. De site be- vat duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvul- lende informatie als biografieën en audio- visueel materiaal. dbnl.org

► Op zaterdag 9 april vindt in Gent de Dag van de Fi- losofie plaats met als thema 'Over de grens'. Filosofe en schrijfster Alicja Gescinska houdt de openingslezing: 'In de kooi van de vrij- heid: over valse vrijheden en on- zichtbare gren- zen'. Yves Petry schreef een op- merkelijke tekst over 'De delicate geest van de unici- teit' en gaat in ge- sprek met psycho- loog-filosoof Jan De Vos en kunstenaar Peter Aers. dagvandefilosofie.be

► Sponsor Fintro geeft niet langer geld aan de Boekenleeuw en Boekenpauw, twee belangrijke prijzen voor de Vlaamse (geïllustreerde) kinder- en jeugdliteratuur. De prijzen bestaan sinds de jaren '80 en zijn een initiatief van boek.be. De bank Fintro had zijn terugtrekking een tijd geleden aangekon- digd, ondanks hun eerder beloofde enga- gement op de lange termijn. Boek.be gaat nu op zoek naar nieuwe sponsors, maar verzekert wel dat de uitreiking van dit jaar gewoon plaatsvindt.

► Na de aanslagen van gisteren in Brussel be- sloot Passa Porta de publieksprogramma's vanavond te annuleren.

► Vier dichters zijn genomineerd voor de C. Buddingh'-Prijs 2016. Het gaat om Matthijs Gomperts met Zes, Jonathan Griffioen met Wijk, Sebastiene Postma met Trappen en Marieke Rijneveld met Kalfsvlies. De C. Buddingh'- Prijs bekroont jaarlijks het beste poëziedebuut. De jury bestaat uit Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg. (DL & AJ)

► De Amerikaanse bestsellerschrijver James Patterson wil niet-lezers terughalen naar de literatuur met Bookshots, dunne plotgedreven novelles van minder dan 5 dol- lar. Hij mikt daarmee op een publiek dat nu zijn tijd spendeert aan games, tv-series en sociale media.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234