nieuws

Mypension.be biedt nu ook informatie over aanvullend pensioen

1 © thinkstock

Van vandaag af vandaag kan je online nagaan of en hoeveel aanvullend pensioen je hebt. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) hebben deze nieuwe functie van de website mypension.be voorgesteld.

Het bedrag van het wettelijke pensioen viel al af te lezen. Ook kan je sinds januari op mypension.be nagaan op welke datum je met pensioen kan gaan en nu is ook de zogenoemde tweede pensioenpijler in het systeem geïntegreerd. Dat laat werknemers en zelfstandigen toe om op te zoeken of er een aanvullend pensioen is, hoeveel dat bedraagt en bij welke instanties je moet zijn voor de uitbetaling.

Minister Bacquelaine ziet enkele voordelen. "Het biedt essentiële informatie en transparantie. Maar daarnaast is er nog een aspect. De tweede pijler dient om het wettelijke pensioen aan te vullen en zo het salarisniveau te benaderen. Het kan zijn dat mensen nu na het controleren op mypension.be meer aanvullend pensioen beginnen te sparen, omdat ze zich bijvoorbeeld realiseren dat het huidige pensioenskapitaal misschien niet voldoende is."

Zijn collega Willy Borsus benadrukt de voordelen voor de zelfstandigen in bijberoep: "Voor mensen die een zelfstandige carrière combineren met die van een loontrekkende wordt het veel makkelijker om te berekenen wat je pensioenrechten inhouden. Hoe gaat de combinatie uitdraaien? Dat ga je nu op voorhand kunnen te weten komen."

Ook de directeur van Sigedis, de databank die de aanvullende pensioenen beheert, maakt zich sterk dat je persoonlijke administratie eenvoudiger wordt op het moment dat je met pensioen gaat: "Mypension.be zorgt ervoor dat je niet meer in al je lades thuis op zoek moet gaan naar je pensioenfiches en wat de huidige naam is van die verzekeraar die dat destijds verzekerde. Je vindt op de website een mooi overzicht terug van waar je overal gewerkt hebt, of er daar een aanvullend pensioen was en waar de gelden zitten. En wij als databank gaan vanaf volgend jaar zelf de pensioeninstellingen informeren dat er iemand waarvan zij nog rekeningen hebben met pensioen gaat en dat dus het aanvullend pensioen moet worden uitbetaald. Mensen hoeven dan zelf niets meer te ondernemen om al die rekeningen uitbetaald te krijgen op het moment wanneer ze met pensioen gaan."

Volgens recente cijfers van Sigedis hebben ongeveer 3,5 miljoen Belgen vandaag een aanvullend pensioen.

nieuws

zine