AnalyseMyanmar
Myanmar wordt Aziatische hotspot van covid-19: het regime smeekt om hulp
De junta van Myanmar zoekt hulp uit de internationale gemeenschap om Covid-19 te bestrijden. Het coronavirus grijpt in het Zuidoost-Aziatische land snel om zich heen.
Legerleider Min Aung Hlaing heeft de internationale gemeenschap in een toespraak opgeroepen hem te helpen om het coronavirus in te dammen. Myanmar, waar sinds een coup in februari chaos heerst, kampt met ernstige tekorten aan medisch personeel, zuurstof en vaccins. De junta hoopt op financiële hulp van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean en van andere ‘bevriende landen’.
Het aantal coronabesmetting groeit in Myanmar exponentieel. Dinsdag rapporteerde het gezondheidsministerie bijna 5.000 nieuwe patiënten en 338 sterfgevallen. Volgens lokale hulporganisaties moeten de werkelijke cijfers vele malen hoger liggen. Ongeveer 3 procent van de bevolking is gevaccineerd. Myanmar ontving eerder twee miljoen vaccindoses uit China.
De Myanmarese gezondheidszorg is volgens nieuwssite Myanmar Now ingestort sinds het leger op 1 februari dit jaar de democratisch verkozen regering van Aung San Suu Kyi heeft afgezet. Veel artsen en verpleegkundigen, die behoorden tot de eerste demonstranten tegen de staatsgreep, zijn ondergedoken om arrestatie of erger te voorkomen. Het regime zoekt momenteel naar vrijwilligers en freelanceartsen die de gevallen gaten kunnen vullen.
Ondertussen liggen de ziekenhuizen vol. Op veel plekken in het land zijn patiënten wanhopig op zoek naar zuurstof. Vooral de dichtbevolkte stad Rangoon heeft het zwaar te verduren. Afgelopen weekend overleden daar nog minstens acht mensen in een ziekenhuis nadat een zuurstofapparaat het begaf. De junta heeft leveranciers opgedragen alleen zuurstof te leveren aan faciliteiten die onder het gezag van het regime vallen.
Overstromingen
Overstromingen in Myanmar maken de situatie er niet beter op. Afgelopen weekend was er zware regenval in zuidelijke staten. Meerdere steden kwamen onder water te staan. Medisch personeel moest daardoor uitwijken naar droge gebieden. “Van honderden huizen kun je alleen nog maar de daken zien”, zei Pyae Sone, een maatschappelijk werker in de Kayin State Town van Hlaingbwe tegen Reuters.
Het regime probeerde de problemen rondom de gezondheidszorg tot nu toe te verhullen. Kritische verhalen over tekorten werden afgedaan als verzonnen of als aanval op de junta. Volgens Min Aung Hlaing was er meer dan genoeg zuurstof. Dat het nu regime nu toch om hulp roept, illustreert de ernst van de situatie.
Het is de vraag of Myanmar kan rekenen op steun uit het financiële coronafonds van de Zuidoost-Aziatische organisatie Asean. De deelnemende landen zijn hopeloos verdeeld over hoe om te gaan met het militaire regime. Landen als Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos willen de coup accepteren, conform het beleid van Asean om niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. Indonesië en Maleisië hebben daarentegen kritiek geuit op het geweld tegen ongewapende burgers en roepen Myanmar op tot het vrijlaten van politieke gevangenen.