NieuwsZuidoost-Azië
Myanmar laat duizenden politieke gevangenen vrij na druk van buurlanden
Het militaire regime van Myanmar laat ruim 5.600 politieke gevangenen vrij. De officiële aanleiding is een boeddhistische feestdag, maar het gebaar moet vooral de buurlanden overtuigen van de goede bedoelingen van de junta.
De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), een organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen waaronder Myanmar, wees dit weekend de aanwezigheid af van legerchef Min Aung Hlaing op een top vrijdag. Alleen een ‘niet-politieke vertegenwoordiger’ die in contact staat met alle partijen in Myanmar, bijvoorbeeld een lid van de partij van de in februari gevangengenomen Aung San Suu Kyi, is welkom.
De ongekende weigering vereiste crisisberaad, want ASEAN neemt alleen beslissingen op basis van brede consensus onder de leden. Het houdt zich afzijdig van interne aangelegenheden van landen.
De reden van het zeldzame protest van ASEAN is een totaal gebrek aan vooruitgang in een stappenplan voor herstel van de democratie in Myanmar. Met dat plan probeerde ASEAN in april de aanhoudende politieke crisis te bezweren. Min houdt vast aan zijn eigen blauwdruk, die weliswaar voorziet in verkiezingen, maar daar is de situatie “door provocaties en geweld door politieke tegenstanders” niet rijp voor, volgens de junta.
Schaduwregering
In Myanmar nemen groepen van etnische minderheden het op tegen het militair bewind. Na maanden van grotendeels vreedzaam protest grijpen ze steeds vaker naar de wapens. Tegenstanders van de junta hebben zich verenigd in een ‘Nationale Eenheidsregering’ (NUG), die oproept tot verzet via ‘volksmilities’.
De junta brandmerkt de NUG als terroristen en ontvoert volgens de VN familieleden van tegenstanders. Veiligheidstroepen zouden zeker 1.100 mensen gedood hebben bij protesten. Volgens de Myanmarese ngo Association for Assistance to Political Prisoners zitten ruim 7.000 activisten in de cel. In juni liet de junta zo’n 2.000 tegenstanders vrij. Enkele dagen na de weigering van ASEAN kondigde het bewind aan dat het 5.600 mensen zou vrijlaten die opgepakt zijn voor deelname aan protesten tegen het regime.
Aung San Suu Kyi, die vastzit op verdenking van fraude, komt volgende week voor het eerst voor de rechter. Een van haar advocaten zegt dat de junta hem nu al een spreekverbod heeft opgelegd.