Woensdag 18/05/2022

'Muzieksnobs? Zum kotzen'

Van een cassette vol grunge tot een wekker met vogelgeluiden. De soundtrack van het leven van presentatrice Siska Schoeters (31) is behoorlijk uiteenlopend. En ligt bij momenten ver van wat je hoort in haar ochtendshow op Studio Brussel of in O la la la, de muziekquiz die ze vanaf 12 maart presenteert op Canvas.

'Een vrijgezel gaat pas slapen'

Benny Neyman

"Heel fout, ik weet het, maar als ik terugdenk aan mijn kindertijd, duikt dit nummer snel op in mijn gedachten. Ik herinner me nog hoe het op de radio speelde toen we met het gezin naar Frankrijk reden. Een jaar of zes was ik op dat moment. Het was de periode van Tien om te zien en ik was stiekem een beetje verliefd op Bart Kaëll. Een keiknappe man vond ik dat. (lacht) Maar van mijn ouders mocht ik niet kijken naar Tien om te zien. Ze vonden dat het niets bijdroeg aan mijn opvoeding. Mijn moeder heeft zelfs een babysitter nooit meer teruggevraagd omdat ze me niet voor Tien om te zien in bed had gelegd."

'Leave a Light on'

Marble Sounds

"Mijn zoontje van drie mag nu wel luisteren naar wat hij maar wil. Ik geloof niet dat het werkt om bepaalde zaken krampachtig te weren. Als je je kind niet toelaat om snoep te eten, bestaat ook het gevaar dat hij het kind wordt dat op verjaardagsfeestjes niet met zijn vriendjes speelt, maar de hele tijd rond de pot met snoep staat. Dus als Lucien wil luisteren naar de engeltjes, zoals hij de cd van K3 noemt, dan mag dat. Muzieksnobs die daar anders over denken? Zum kotzen vind ik ze. Al kwamen de engeltjes ook mijn strot uit nadat we deze zomer met de mobilhome door Italië reisden. (lacht) Maar Lucien vindt bijvoorbeeld ook 'Leave a Light on' van Marble Sounds een goed nummer. Het was het eerste nummer dat hij meezong als het op de radio kwam. Dat gaat me altijd bijblijven."

MTV Unplugged in New York

Nirvana

"Zelf luisterde ik als puber vooral naar het Unplugged-album van Nirvana. Ik heb de cassette laatst nog teruggevonden. Maar ik was er niet de puber naar om me er boos mee op mijn kamer terug te trekken. Al durfde ik wel eens met de deur te slaan als ik mijn plannen moest afzeggen omdat ik een slecht rapport had. Ik moest zelfs ooit een skivakantie afzeggen van mijn ouders. Tja, het heeft toch geloond. Of dat denk ik toch. Mijn ouders straften me namelijk echt niet om me te pesten, maar omdat ze vonden dat ik soms niet hard genoeg werkte. Toen ik het in het vijfde en zesde middelbaar lastig kreeg op school, zagen ze dat ik wel hard mijn best deed. En dat doe ik nu nog altijd. Ik vind het gewoon je plicht om te proberen iets zo goed mogelijk te doen als je een kans krijgt. Als het dan niet lukt, is het een teken dat iets toch niet voor jou is weggelegd."

Is This It

The Strokes

"Na mijn jaren in een streng college wist ik eigenlijk niet wat ik wilde studeren. Ik had me al ingeschreven voor de lerarenopleiding en voor de richting communicatiebeheer, maar op aanraden van mijn tante probeerde ik het dan op het nippertje aan het Rits. Van een beschermd coconnetje kwam ik dus plots ergens terecht waar mensen sigaretten rookten in de klas. Ik wist niet wat ik meemaakte, ik was vrij. (lacht)Is This It, het album van The Strokes, herinnert me nog altijd aan die periode waarin ik voor mezelf leerde zorgen. Ik zat plots op kot, moest leren koken en verdikte vijftien kilo. Het waren fantastische jaren, maar ik zou er niet naar willen terugkeren. Onder andere omdat het niet altijd eenvoudig is om jezelf te leren kennen. Ik ben dus blijer met mijn leven nu dan met mijn leven toen."

Een lichtwekker met vogelgeluiden

"Zelfs al moet ik tegenwoordig om half acht 's avonds gaan slapen en om half vier 's ochtends opstaan. Daarvoor heb ik een lichtwekker, die je wekt met natuurlijk licht. Alles om op een aangename manier wakker te worden, ik vond dat ik dat verdiende. Bovendien produceert die wekker ook vogelgeluiden, eerst zacht getjilp, dan af en toe de roep van een koekoek. Echt wakker word ik toch pas van het agressieve geluid van mijn iPhone. Want als ik alleen de lichtwekker zet, krijg ik al snel het gevoel dat het zondag is en dat ik nog even niet aanwezig moet zijn."

Pet Sounds

The Beach Boys

"Aan het einde van mijn zwangerschap was ik ook een beetje van de wereld. Ik luisterde in die periode onder andere naar Pet Sounds van The Beach Boys. Ik kreeg het album in de versie van Rockabye Baby, waarbij de nummers klinken als slaapliedjes voor kindjes. Gek word je daarvan, maar toch zette ik die cd soms op. Het zou maar eens moeten werken en je kunt je kind een beetje muzikaal opvoeden. Uiteindelijk schakelde ik toch maar over op de originele versie van Pet Sounds. Ook het concert van Adele in de Royal Albert Hall bekeek ik vaak tijdens mijn zwangerschap. Zeker het moment waarop ze begint te huilen, vond ik heerlijk. Omdat ik veel te veel hormonen had, huilde ik graag mee."

Almost Bangor

Novastar

"Ondertussen leerde ik het wel af om trieste muziek op te zetten als ik zelf droevig ben. Ik wil me namelijk minder wentelen in mijn verdriet, want ik heb geen enkele reden om zelfmedelijden te hebben. Vroeger dacht ik daar anders over, maar mensen die dicht bij mij staan, hebben me vaak genoeg gezegd dat ik daar maar mee moest stoppen. 'Je moest je schamen, je hebt geen reden om te klagen', klonk het dan. En dat klopt. Als ik nu een moeilijk moment heb, zal ik dus sneller de vorige plaat van Novastar opleggen. Die past bij een goed humeur, maar als je je slecht voelt, kan ze ook."

'Pianoconcerto No. 1 (Romanza)'

Frédéric Chopin

"Op mijn begrafenis moeten alle aanwezigen wel heel hard huilen, het moet echt een pathetische bedoening worden. (lacht) 'I Will Follow You into the Dark' van Death Cab for Cutie mag daarom na mijn dood worden gedraaid. En laatst hoorde ik voor het eerst 'Pianoconcerto No 1', oftewel 'Romanza' van Frédéric Chopin. Het stuk staat op de Top 75-cd van Klara en het speelde net in de wagen op de dag dat een goede kennis van me stierf. Ze was 27, vocht al een jaar tegen kanker en had zelf beslist die dag uit het leven te stappen. Het was volgens mij dus ook geen toeval dat het stuk van Chopin net op dat moment voorbij kwam. 'Romanza' is rustig, een beetje triestig, maar ook wel hoopvol. Heel mooi, dus ook dat mag op mijn begrafenis worden gespeeld."

Siska Schoeters presenteert de humoritische muziekquiz O la la la, vanaf 12 maart op Canvas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234