Zondag 20/06/2021

Muziekforum in Gent zal publiek informeren

cultuurbeleid

volgens agalev 'moet cultuur verbanden leggen in stad'

Nog voor de zomer én bij het begin van het nieuwe cultuurseizoen wil het Muziekforum een grote informatiecampagne lanceren om het publiek te informeren over wat het Muziekforum nu juist moet worden. Vandaag organiseert Agalev alvast een opmerkelijk debat over de geplande Gentse cultuurtempel.

Gent / Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

'Bij het brede publiek is er nog geen duidelijk beeld van wat het Muziekforum moet voorstellen", aldus projectcoördinator Daan Bauwens. "Daarom willen we voor en na de zomer een uitgebreide inforonde houden voor het publiek. We denken daarbij niet aan het gespecialiseerde publiek, we willen met toegankelijke brochures werken." Bovendien zal de stad Gent nog voor de zomer de effectieve architectuuropdrachten uitschrijven voor het ontwerp van het gebouw. De architecten zullen door Gerard Mortier gebrieft worden over zijn intentie met het Forum.

"Het Muziekforum mag niet zomaar een zaal worden, er moet ook een inhoudelijk debat worden gevoerd over een andere manier tonen van kunst", aldus Bauwens. "Al 2000 jaar wordt er op dezelfde manier gebouwd. Vanuit de kunstontwikkeling zien we echter een behoefte aan een nieuwe ruimte. Laten we die ruimte dan bouwen. Het moet een prototype worden dat nagebouwd zal worden."

Vandaag organiseert Agalev in het Gentse Victoriatheater alvast een symposium over de vraag of het Muziekforum louter een "vuurtoren" wil zijn of eerder een "spinnenweb" dat alle culturele instanties en de mensen van de stad Gent kan verbinden. Daar zal Gerard Mortier, de drijvende kracht achter het Muziekforum, de confrontatie aangaan met Dirk De Corte (Publiekstheater Gent), Dominique Willaert (De Figuranten Menen) en Koen Gisen (Victoria). "We willen het Muziekforum deze keer niet bekijken als een architecturaal of stedenbouwkundig project. In de voorbereidende studie van Rik Pinxten (de Gentse antropoloog die met de studie De Krook voor de filosofische onderbouw van het Forum zorgde, WE) wordt vooral gepleit voor de interculturaliteit. Dat is nog niet voldoende belicht", vindt Vlaams parlementslid Dirk Holemans (Agalev). "We willen dan ook dieper ingaan op de vraag hoe een dergelijk forum een bijdrage kan leveren aan de stad als levend geheel en hoe het die stad kan versterken. Als je interculturaliteit ernstig neemt, betekent dit dat je via cultuur opnieuw een verbonden geheel maakt van een gefragmenteerde stad als Gent, dat je verbanden gaat leggen met de verschillende stadswijken die nu gescheiden zijn."

Het Muziekforum zelf wil binnenkort met alle cultuuractoren en beleidsdragers rond de tafel. "Wij willen juist een cultureel-artistieke dynamiek creëren in synergie met de cultuursector", zegt Bauwens. "Juist door zijn centrale positie zien we het Forum in het centrum van dat web hangen, waardoor we ook mensen uit het buitenland in dat web kunnen halen."

Kan een vuurtoren ook een spinnenweb zijn?, vandaag van 9.30 tot 12.30 uur in Theater Victoria, Fratersplein 7, 9000 Gent.

Gentse cultuursector gaat opnieuw confrontatie met Gerard Mortier aan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234