Vrijdag 20/05/2022

Muziek en Poëzie

Théâtre National, Brussel

De band tussen literatuur en muziek is wellicht even oud als literatuur en muziek zelf. De gedichten van Sappho (6de eeuw v. Chr.) of Hadewijch (13de eeuw) werden geschreven om gezongen te worden. De verspreiding van het schrift zorgde ervoor dat de aandacht voor de klankwaarde van een tekst steeds geringer werd. De eerste pogingen om de natuurlijke band tussen klank en tekst te herstellen, kwamen er tijdens de romantiek, een periode die gekenmerkt werd door een buitengewone belangstelling voor het oerstadium van de poëzie. Parels der romantiek zijn de liederen van Schubert, die gedichten van onder meer Goethe op muziek zette. Met de cyclus Muziek en Poëzie willen de Filharmonische Vereniging van Brussel, de Bottelarij, het Théâtre du Rideau en het Théâtre National de aandacht vestigen op literatoren en componisten die de traditie van het lied in leven hebben gehouden. Zondag aanstaande start de reeks met een avond rond Paul Verlaine en Claude Debussy, een voorbeeld van wat de kruisbestuiving tussen twee disciplines aan fraais kan voortbrengen. Voor de impressionistische toondichter was de ontdekking van de poëzie van landgenoot Verlaine een revelatie. Tussen 1882 en 1904 zette Debussy ook negentien gedichten van Verlaine op toon. De initiatiefnemers van deze reeks zijn er zich kennelijk van bewust dat luisteraars het niet meer gewoon zijn om zich te concentreren op zowel de tekst als de muzikale uitvoering ervan. De uitvoering van deze liederen wordt telkens ingeleid door de voordracht van de gedichten. Voor de avond rond Verlaine en Debussy is dat de Franse acteur en regisseur Piere Barrat. Na de lezing krijgt hij de begeleiding van Sandrine Piau (sopraan), Alexandre Tharaud (piano). Later dit jaar volgen nog voorstellingen rond Eduard Mörike en Hugo Wolf (28/01), Emily Dickinson en Aaron Copland (14/02), Paul Van Ostaijen en Peter Vermeersch (20/03) en Maurice Maeterlinck en Ernest Chausson (04/04). De reeks wordt afgesloten met gedichten van Federico Garcia Lorca en flamenco (06/05).

Muziek en Poëzie, zondag 16 januari om 20 uur in het Théâtre National, Rogiercentrum in Brussel. Tickets: 450/600 frank (11,16/14,87 euro) per voorstelling (20% korting bij reserveringen voor minstens drie voorstellingen). Info en reservaties: bespreekbureau van het Paleis voor Schone Kunsten, 02/507.82.00.

Grote Liefde

Diverse culturele centra in Vlaanderen

Nog meer kruisbestuiving biedt Grote Liefde, de tournee van minnezangers Wigbert Van Lierde en Kris De Bruyne, schrijver Bart Plouvier en acteur Ernst Löw. Een heterogeen kwartet dat voor dit literair en muzikaal programma samen in 'de schatkamer van de wereldgeschiedenis' dook, op zoek naar 'literaire verzuchtingen, poëtische apologieën, muzikale oerkreten, vervloekende lyriek, onkuise lamenten en kuise ballades'. Uiteraard wordt ook de van pure hartstochten borrelende bron van het eigen werk aangeboord. Het geheel moet uitmonden in 'een explosieve cocktail van uitersten'. Het viertal krijgt alvast ruimschoots de kans om hun legendarische Wanderlust te bevredigen: deze tour d'amour voert hen naar niet minder dan twintig van een cultureel centrum voorziene steden, gemeenten en gehuchten in Vlaanderen.

Grote Liefde, van 14 januari (Overijse) tot 11 maart in diverse culturele centra in het land. Alle info bij Garifuna vzw: tel: 014/85.37.03.

GRATIS: 5 duotickets voor Grote Liefde op vrijdag 4 februari om 20.15 uur in CC Lokeren, Kerkplein 1. Bel morgen, vrijdag, tussen 16.30 en 17 uur naar 09/340.50.51.

Apocrief

de Velinx, Tongeren

Voor wie geheel geïnterdisciplineerd en volkomen kruisbestoven aan dit nieuwe millennium wil beginnen, is er ook nog Apocrief, oftewel: de Haagse poppoëet Chabot, de hogesnelheidsdichter Deelder en de zingende en schilderende 'knuffeljunk' Brood, gezellig met z'n drieën on the road. Eerder was deze voorstelling al in Nederland te zien. De Nederlandse couranten spreken van een 'bespottelijk optreden', 'een teringzootje', ja zelfs 'een tyfuszootje'. De pers bericht verder over een op toon gezette versie van Deelders beroemde 'kutgedicht'. Vaak geciteerd is deze mop: 'Wat is het verschil tussen een dildo en een Duitser? Antwoord: een dildo is geen echte lul.' Ook voor wie op zoek is naar verse moppen is Apocrief dus beslist een aanrader.

Apocrief, Vlaamse première op zaterdag 15 januari in de Velinx (Tongeren). Tel: 012/39.38.00. Daarna nog in Sint-Niklaas (22/01, Stadsschouwburg 03/766.39.39), Mechelen (04/02, Schouwburg 015/29.40.00), Mol (5/02, CC 't Getouw 014/33.08.88), Deurne (25/02, CC De Rivieren 03/360.85.50) en Kortrijk (19/04, Stadschouwburg 056/23.98.55). Info op http://www.mojotheater.nl

GRATIS: 5 dutotickets voor Apocrief op zaterdag 15 januari om 20.30 uur in de Velinx, Dijk, in Tongeren. Bel morgen, vrijdag, tussen 12 en 12.30 uur naar 012/39.38.00.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234