Zaterdag 03/12/2022

Update

Muyters wankelt na zoveelste blunder

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De positie van Vlaams minister Muyters is zo goed als onhoudbaar, ook al weigert hij ontslag te nemen. Gisterenavond gaf hij op een emotionele persconferentie tekst en uitleg bij voor hem bijzonder bezwarende politieke feiten.

Ann Van Den Broek en Steven Samyn

Een medewerker van Vlaams minister Muyters (N-VA) erkent in een mail aan een partijgenoot dat zijn minister het parlement heeft voorgelogen, er met facturen wordt geschoven en dat cijfers met de grove borstel worden geraamd.

Muyters wordt in januari 2010 in het Vlaams Parlement ondervraagd over de ontsporing van zijn begroting. De Vlaamse minister van Begroting antwoordt dat hij daarvoor geen indicaties had in de rapporten die hij had ontvangen. Twee weken later mailt zijn medewerker Wim Adriaens echter naar Lieven De Rouck, die op de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement werkt: "Is gelogen", gevolgd door een smiley.

Volgens Adriaens waren er duidelijk indicaties dat de resultaten niet zouden worden gehaald. Dat was te wijten "aan die smeerlappen van Onderwijs". In één adem voegt hij eraan toe: "We kunnen die rapporten dus in geen geval overmaken."

Over de kritiek van de oppositie dat Muyters aan het schuiven is geweest met facturen om de begroting te redden, luidt het: "Is inderdaad zo in die zin dat we gevraagd hebben om betalingen die geen aanleiding gaven tot verwijlinteresten nog even uit te stellen." Gevolgd door: "Mogen we uiteraard nooit toegeven." Over de manier waarop bepaalde cijfers zijn geraamd: "Met de grove borstel (geven we uiteraard ook nooit toe)."

Als Muyters gisteravond gecontacteerd wordt door De Morgen met vragen over de ontluisterende mails, blijft het stil op het N-VA-kabinet. De partijtop kiest voor de vlucht vooruit en roept inderhaast een persconferentie bijeen. Muyters wordt er geflankeerd door voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister Geert Bourgeois.

Met tranen in de ogen ontkent de minister van Begroting dat hij gelogen heeft. "Het betreft een overvoorzichtige reactie van een medewerker", klinkt het vreemd genoeg. "Het rapport zegt niets ten laste van mij." Muyters voegt eraan toe dat het bewuste rapport later trouwens is overgemaakt aan de begrotingscommissie van het Parlement. "Het gaat om een bezorgde medewerker die een foute inschatting heeft gemaakt. Ik heb niet gelogen. Ik heb het rapport te goeder trouw overgemaakt."

Het taalgebruik in de mail is volgens de N-VA-excellentie onaanvaardbaar. "Ik ken mijn medewerker als een bijzonder bekwame en beleefde man. Ik zal hier een zware sanctie aan verbinden."

Muyters spreekt over een heksenjacht tegen zijn persoon en vraagt "de mails in perspectief te zien van het werk dat ik elke dag lever". De Wever benadrukt dat hij zijn minister uitdrukkelijk gevraagd heeft op post te blijven en zich niet te laten neerhalen door dit soort zaken. Bourgeois liet op de persconferentie weten dat minister-president Kris Peeters (CD&V) "100 procent achter Philippe blijft staan".

Bij de Vlaamse coalitiepartners bleef het stil.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234