Woensdag 28/10/2020

Vakantielectuur

"Muyters is misschien een beest in bed": Sven Gatz doet collega-ministers vakantielectuur cadeau

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) deelt naar goede gewoonte boeken uit aan zijn collega-ministers. De biografie van Paul Michiels zit er niet tussen. Gatz heeft zich deze keer beperkt tot prenten-, jeugd- en kinderboeken.Beeld Photo News

Naar goede gewoonte sluit de Vlaamse regering eind juli de boeken voor het zomerreces. En ook dit jaar houdt minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zijn eigen traditie in ere: zijn collega's passende lectuur cadeau doen. 

Met zijn jaarlijkse actie wil Gatz het lezen promoten en Vlaamse auteurs in de kijker zetten. De voorbije jaren deelde hij literaire werken, strips en poëzie uit. Deze zomer doet hij het met prenten-, jeugd- en kinderboeken. Met een knipoog, natuurlijk.

Brusselse favoriet voor geroutineerde opa Geert Bourgeois 

Zo krijgt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) - "een fiere en geroutineerde opa van vijf kleinkinderen" - het verzamelboek met alle avonturen van Rosie en Moussa. "Het diverse duo is de vrucht van een hartverwarmende samenwerking van onze theaterdirecteur uit de Brusselse KVS, Michael De Cock, en stripauteur Judith Vanistendael. Dat is de dochter van Geert Van Istendael, één van de meest spraakmakende politieke journalisten en schrijvers uit Brussel die van de generatie van onze minister-president is", klinkt het. Maar het boek ademt ook Brussel, vindt Gatz, "de stad waar één van de kinderen van Geert woont en hij al haast zijn hele leven werkt".

Uitgeverij Querido Kinderboek, 368 pagina's, 24,99 euro.

'Rosie en Moussa voor altijd' van Michael De Cock & Judith Vanistendael.Beeld RV

Vakliteratuur voor Liesbeth Homans

Voor zijn "grote vriendin" Liesbeth Homans (N-VA) koos Gatz wat vakliteratuur. Jij en ik: Verhalen over vriendschap en vluchtelingen is een bundel waaraan een twintigtal auteurs meewerkten. "Het zijn verhalen over vriendschap en vluchtelingen. Als minister die bevoegd is voor integratie en inburgering is het voor Liesbeth haast vakliteratuur, maar toch met de nadruk op literatuur, met mooie verhalen van bekende en minder bekende auteurs die in Nederland wonen. Even over de grens kijken naar hoe Nederlanders vluchtelingen als vrienden leren kennen, kan geen kwaad." 

Uitgeverij Lemniscaat B.V., 248 pagina's, 14,95 euro.

Jij en ik: Verhalen over vriendschap en vluchtelingenBeeld RV

Varkentje voor Joke Schauvliege 

Vandaag is Joke Schauvliege (CD&V) Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Maar in een vorige legislatuur bekleedde ze de plek van Gatz. Het is niet duidelijk of dit geschenk een kritiek is op de kennis van zijn voorganger. Hoe dan ook: Gatz geeft Schauvliege een exemplaar van Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten van Thaïs Vanderheyden. "Als voorganger op Cultuur zal Joke Schauvliege vast en zeker genieten van dit tweede deel in een reeks waarin wereldberoemde kunstwerken uitgelegd – en ook bijgeschilderd - worden voor kinderen. Een prachtig kunstig kijk- en grinnikboek."

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 48 pagina's, 39,99 euro.

Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten – Thaïs VanderheydenBeeld RV

Is Philippe Muyters een beest in bed?

Het is een vraag waar u misschien liever niet over nadenkt. Daarom deed Gatz het in uw plaats. "Philippe Muyters (N-VA) is een geoefend en gepassioneerd sportman en dus misschien ook wel een beest in bed", aldus de minister van Cultuur. Dus geeft hij zijn collega van Werk, Economie, Innovatie en Sport het boek Beest in Bed: Negen echte volkssprookjes van Marita de Sterck. "Voor dit boek voor oudere tieners ontdeed de bekende en bekroonde jeugdauteur Marita de Sterck enkele van onze bekendste sprookjes van hun beschaafde en nette overtrek en herstelde ze in hun oerkracht, en die is niet meer voor kleuters maar voor stoere mannen en ongeschminkte vrouwen. En een muiter als Philippe Muyters." Een muiter, maar geen rekenwonder, dus telden we het nog even na: het zijn dus negen sprookjes. 

Uitgeverij De Bezige Bij, 192 pagina's, 17,50 euro.

Beest in Bed: Negen echte volkssprookjes – Marita de SterckBeeld RV

Stokoud boek voor bijna-opa Bart Tommelein 

De minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein (Open Vld) wordt binnenkort voor het eerst opa, dus krijgt hij een klassieker: Blauwe Vogel van Maurice Maeterlinck. "Dit boek is tegelijk stokoud en gloednieuw: de auteur is de enige Belg die de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, in 1911. Hij schreef in het Frans, maar was geboren in Gent. De illustrator is een van de favoriete kunstenaars van minister Gatz, Carll Cneut. Ook een prijsbeest en een Vlaams exportproduct." De prentenboeken van Cneut verschenen in bijna 200 vertalingen en in veertigtal landen. 

Uitgeverij de Eenhoorn, 96 pagina's, 17,50 euro.

De Blauwe Vogel – Maurice MaeterlinckBeeld RV

Hilde Crevits is een relmuis

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) krijgt een boek met als titel Relmuis. Toch werd dit boek van Moniek Vermeulen en Frank Pollet niet gekozen "omwille van de gelijkenis met de titel", aldus Gatz. "Het is een fantastisch boek van dit schrijvend koppel over klas 1C en hun nieuwe leraar Engels. Het is echt een meeslepend “scrapbook” en ook een roman zoals de jeugd van vandaag: met chats, puntige cartoons, screenshots, dagboekfragmenten en telefoongesprekken." Voor ze schrijfster werd, stond Moniek Vermeulen 25 jaar voor de klas. Samen met haar man Frank Pollet runt ze Klap, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 8 tot 9 jaar.

Uitgeverij de Eenhoorn, 112 pagina's, 17,50 euro. 

Relmuis – Moniek Vermeulen en Frank PolletBeeld RV

Reuzegrote stadsposter voor Ben Weyts

Het dunste boek is voor Ben Weyts (N-VA). Omdat hij onder meer minister van Mobiliteit - de minister van “den Otto” - is, krijgt hij het boek Otto groot, Otto klein van Tom Schamp. Een auteur die Gatz "een beloftevolle auteur en illustrator" noemt, maar ook inwoner is van de Vlaamse randgemeente Wemmel. "De tekeningen zijn bijzonder druk, zoals het verkeer en zoals de stad en ook al een beetje zoals de rand. Het boek focust op tegenstellingen en is heerlijk om je weg in te zoeken of gewoon te grasduinen. En het bevat een reuzegrote stadsposter, altijd handig voor een minister van de Rand."

Uitgeverij Lannoo, 24 pagina's, 16,99 euro.

Otto groot, Otto klein – Tom SchampBeeld RV

Boek van schoolmeester voor ex-schoolmeester Jo Vandeurzen

Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) krijgt van Gatz een boek van de "absolute toppers onder de jeugdauteurs" die ook eerst onderwijzer was: Marc De Bel. "Amira is een roman voor tieners, verteld vanuit het perspectief van een opa die herinneringen ophaalt aan een meisje dat hij leerde kennen toen hij vijftien was. Amira was echter ernstig ziek. Een verhaal over alle aspecten van welzijn, misschien wel."

Uitgeverij Abimo, 186 pagina's, 15,95 euro.

Amira – Marc De BelBeeld RV

Bedankje voor de secretaris (én zichzelf)

Ook Mark Andries, secretaris van de ministerraad, krijgt een boek: Dank je wel van Stefan Boonen. "Een zoet prentenboek waarin veel taarten voorkomen", aldus Gatz. 

Uitgeverij van Halewyck, 32 pagina's, 17,99 euro.

En voor het eerst zocht hij ook - 
narcistisch of niet - naar een cadeau voor zichzelf. Dat werd Jakkes, 101 walgelijke weetjes van Mathilda Masters. In het boek kan Gatz alles te weten komen over oorsmeer, kriebelbeestjes, vieze tradities, snot en gore tanden. "Als de emoties tijdens de superministerraad eens te hoog oplopen kan er zo nog altijd even gelachen worden met een walgelijk weetje", klinkt het.

Uitgeverij Lannoo, 135 pagina's, 12,99 euro.

Jakkes, 101 walgelijke weetjes - Mathilda MastersBeeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234