Zaterdag 25/03/2023

Marktplaats

Musk levert overal internet, Deliveroo breidt uit en aantal arbeidsmigranten neemt toe

Deliveroo-koeriers aan het werk.  Beeld REUTERS
Deliveroo-koeriers aan het werk.Beeld REUTERS
Redactie

Musks satellietnetwerk Starlink levert binnenkort overal internet

Miljardair en Tesla-baas Elon Musk verwacht met zijn satellietnetwerk Starlink binnenkort overal ter wereld breedbandinternet te kunnen aanbieden, behalve in de poolgebieden. Waarschijnlijk is het een kwestie van weken, heeft Musk gezegd in een videogesprek dat werd uitgezonden op het Mobile World Congress in Barcelona.

Door duizenden satellieten rond de aarde te plaatsen wil Starlink ook breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden waar bijvoorbeeld geen glasvezelnetwerken liggen. De onderneming heeft nu al meer dan 1.500 satellieten in de ruimte, die per reeksen van 60 de ruimte worden ingestuurd - wat leidt tot indrukwekkende beelden van lijnen van satellieten in de lucht. Starlink biedt ook al internet aan in meer dan tien landen en telt al bijna 70.000 gebruikers. “Ik denk dat we op weg zijn om een paar honderdduizend gebruikers te hebben, mogelijk meer dan 500.000 gebruikers binnen twaalf maanden”, aldus Musk.

Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schat de totale investeringskosten over meerdere jaren tussen de 20 miljard en 30 miljard dollar. Experts gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voor het bedrijf, dat onderdeel is van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, echt geld zal kunnen verdienen.

Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen, maar het is nog maar de vraag of dit gaat lukken. Ook Amazon en Facebook werken aan internetsatellieten, terwijl Apple eerder aankondigde satellieten te willen gebruiken voor internet.

Deliveroo breidt uit naar vijf bijkomende Vlaamse steden en gemeenten

Maaltijdkoerier Deliveroo voegt woensdag vijf Vlaamse steden en gemeenten toe aan het aanbod. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht. Voortaan zullen de maaltijdkoeriers ook in Vilvoorde, Machelen, Grimbergen, Roeselare en Knokke-Heist rondrijden. Daarmee is Deliveroo nu beschikbaar in 27 steden en gemeenten verspreid over België.

Met de toevoeging van Vilvoorde, Machelen en Grimbergen breidt Deliveroo fors uit in de provincie Vlaams-Brabant, waar het voordien enkel in Leuven bezorgde. In de provincie West-Vlaanderen is de maaltijdkoerier behalve in Oostende, Brugge en Kortrijk voortaan ook beschikbaar in Roeselare en Knokke-Heist.

In de badstad was Deliveroo al eerder aanwezig tijdens de zomermaanden van 2017 en 2018, maar voortaan zullen de inwoners het hele jaar door maaltijden aan huis kunnen laten leveren.

De burgemeester van Roeselare, Kris Declercq (CD&V), is tevreden. “De komst van Deliveroo is een mooie culinaire versterking voor onze stad: ze creëert extra werkgelegenheid en voegt een extra portie klantgerichtheid toe waarbij onze inwoners ook thuis kunnen genieten van al het lekkers dat Roeselare te bieden heeft”, klinkt het.

Deliveroo kondigde eerder dit jaar al een expansie aan naar een tiental Belgische steden, waaronder Aalst, Genk en Sint-Truiden. In het totaal is de maaltijdkoerier nu beschikbaar in 27 Belgische steden en gemeenten.

Gegevens van 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop

Op een hackersforum heeft iemand gegevens van 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop aangeboden. Volgens het bedrijf gaat het enkel om openbaar toegankelijke gegevens die geautomatiseerd afgehaald werden op LinkedIn en andere websites.

LinkedIn, eigendom van Microsoft, kwam begin april al onder vuur te liggen na een gelijkaardig geval van “scraping” van gegevens van 500 miljoen gebruikers. De Italiaanse privacywaakhond kondigde een onderzoek aan. De gegevensdatabase die nu is opgedoken, zou deels overlappen met die van toen.

LinkedIn benadrukt in een reactie dat het niet om een gegevenslek gaat. Gegevens zoals volledige namen, e-mailadressen, telefoonnummers of woonplaatsen worden bij sociale netwerken gebruikt om gemakkelijker kennissen of vrienden op te zoeken. Cybercriminelen vonden echter manieren om die informatie op grote schaal via geautomatiseerde aanvragen bijeen te rapen.

Bij Facebook werden op dezelfde manier ook al telefoonnummers en e-mailadressen van honderden miljoenen gebruikers buitgemaakt.

Aantal arbeidsmigranten in 2019 verder gestegen

Het aantal arbeidsmigranten wereldwijd is in 2019 verder gestegen. Dat blijkt woensdag uit een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In 2019 werkten circa 169 miljoen arbeiders in een ander land dan hun geboorteland. Dat zijn er vijf miljoen meer dan in 2017 en bijna twintig miljoen meer dan in 2013.

Arbeidsmigranten zijn goed voor zo’n vijf procent van de wereldwijde beroepsbevolking. Ze gaan vaak aan de slag in belangrijke sectoren zoals de gezondheidszorg, landbouw of in de voedselnijverheid. Velen onder hen zijn echter sociaal kwetsbaar, een situatie die de coronacrisis enkel heeft verergerd.

Meer dan zes op de tien arbeidsmigranten werken en leven in Noord-, Zuid- en West-Europa, Noord-Amerika en de Arabische landen. In Noord-, Zuid- en West-Europa zijn ze goed voor bijna een op de vijf arbeiders (18,4 procent). Twee derde werkt in de dienstensector, een vierde in de industrie en zowat zeven procent in de landbouw.

“Arbeidsmigratie heeft voordelen voor zowel de landen van herkomst als van bestemming”, onderstreept de ILO. De gastlanden kunnen arbeidsmigranten tewerkstellen in arbeidsintensieve sectoren, terwijl in de landen van herkomst meer investeringen en welvaart voortvloeien uit de stortingen van werknemers. Bovendien brengen arbeidsmigranten die huiswaarts keren ook vaak vaardigheden mee die hun land van herkomst ten goede komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234