Vrijdag 03/12/2021

Mursi staat terecht voor aanzetten tot moord

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De voormalige Egyptische president Mohamed Mursi, die op 3 juli werd afgezet door het leger, zal samen met veertien andere verantwoordelijken en leden van de Moslimbroeders terechtstaan voor "aanzetten tot moord en geweld". Dat meldt het parket in Caïro. Een datum voor het proces is nog niet bekend.

Mursi zal zich moeten verantwoorden voor de dood van minstens zeven manifestanten tijdens de betogingen die in december 2012 plaatsvonden voor het presidentieel paleis. De manifestanten klaagden toen aan dat de president de grondwet probeerde te islamiseren.

Onder de medebeklaagden van Mursi bevindt zich onder meer Essam al-Ariane, de nummer twee van de politieke partij van de Moslimbroeders.

Sinds de afzetting van Mursi en de bloedige repressie van zijn aanhang zijn meer dan 1.000 mensen om het leven gekomen bij politiek geweld in Egypte. Meer dan 2.000 Moslimbroeders zijn bovendien aangehouden, onder wie de belangrijkste leiders van de beweging.

Grondwet
De Egyptische interim-president Adly Mansour heeft vandaag de samenstelling bekendgemaakt van het 'comité van 50' dat belast wordt met de herziening van de grondwet. Het comité bestaat hoofdzakelijk uit vertegenwoordigers van liberale en linkse stromingen. Met uitzondering van het salafistische al-Nour weigeren de islamistische groeperingen deel te nemen.

De grondwet werd in december vorig jaar per referendum goedgekeurd met 64 procent van de stemmen, maar slechts 33 procent van de kiesgerechtigde Egyptenaren daagde toen op. De herziening van de grondwet vormt een van de pijlers van de wegenkaart die het leger presenteerde nadat het begin deze zomer de islamistische president Mursi had afgezet.

Toen Mursi een nieuwe grondwet voorbereidde, trokken de oppositie en de vertegenwoordigers van de Koptische gemeenschap zich terug omdat de betrokken commissie gedomineerd werd door islamisten. Dat is nu wel anders. Onder de 50 leden van het nieuwe comité bevinden zich slechts twee vertegenwoordigers van de politieke islam in Egypte: de vroegere leider van de Moslimbroeders Kamel al-Helbaoui en vicevoorzitter Bassem al-Zarqa van al-Nour.

In tegenstelling tot de andere islamistische stromingen, waarvan de Moslimbroeders van Mursi de belangrijkste exponent blijven, heeft al-Nour zich aan de kant van het leger geschaard en neemt het deel aan de politieke transitieperiode die in de wegenkaart wordt uitgetekend.

Aan de herziening van de grondwet werkt ook voormalig presidentskandidaat Amr Moussa mee, evenals leden van de religieuze instellingen, het leger, de vakbonden, de civiele samenleving, vrouwenbewegingen en Tamarrod, de beweging die met een protestgolf het einde van het bewind van Mursi inluidde.

Het comité van 50 moet voortwerken op amendementen die een team van vier professoren en zes magistraten vorige week heeft voorbereid. Het comité beschikt over zestig dagen om een herziene grondwet voor te leggen aan de interim-president. Die krijgt vervolgens 30 dagen tijd om een nieuw referendum aan te kondigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234