Zaterdag 06/03/2021

muur in Calais

"Muren stoppen mensen nooit"

Langs de hoofdweg naar de haven staan er al hekken, maar daar kunnen mensen overklimmen. Een 'gladde' muur moet oplossing bieden. Beeld Ericde Mildt
Langs de hoofdweg naar de haven staan er al hekken, maar daar kunnen mensen overklimmen. Een 'gladde' muur moet oplossing bieden.Beeld Ericde Mildt

De Britse regering zal de bouw van een 'grote muur' rond de autoweg naar Calais financieren. De inspanning om te verhinderen dat migranten en vluchtelingen aan boord klimmen van vrachtwagens wordt scherp veroordeeld door vluchtelingenorganisaties.

"Mensen komen er nog altijd door. We hebben al hekken. Nu bouwen we een muur." De nieuwe Britse staatssecretaris voor Migratie, Robert Goodwill, veroorzaakt ophef met zijn voornemen om de bouw van een muur in Calais te financieren. De betonnen omheining met een hoogte van 4 meter zal de Rocade (ringweg) voor de zeehaven aan beide zijden omzomen, gedurende 1 kilometer.

De werken starten al deze maand. De kostprijs van 1,9 miljoen pond (2,2 miljoen euro) wordt gedragen door Britten en Fransen, die een gezamenlijke enveloppe van 20 miljoen euro vrijmaakten voor de beveiliging van de Kanaaltunnel en de haven van Calais, waar nu al een geschatte 9.000 migranten zonder papieren neerstreken in tentenkampen in de hoop naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Geweld tegen truckers

Aanvankelijk dacht men dat gewone, metalen, hekken met camerabewaking zouden volstaan om de transportwegen te beveiligen maar daar bleken mensen te makkelijk over te klimmen. De nieuwe muur moet een glad betonoppervlak krijgen, zodat het zo goed als onmogelijk wordt om er over te raken. Voor het zicht van de lokale bewoners zal ze worden gedecoreerd met hangbloemen en -planten.

Goodwill motiveert de drastische maatregel met de recente toename van geweld tegen vrachtwagenchauffeurs. In de voorbije weken werden in en rond Calais 's nachts om de haverklap barricades van bomen, winkelkarretjes of rotsen, opgetrokken om trucks tot staan te brengen.

Weggegooid geld

Toch worden grote vragen gesteld bij het nut van de 'Grote Muur van Calais', zoals lokale inwoners de blokkade nu al schamper noemen. "We hebben al kilometers en kilometers ijzeren hekken en camerabewaking die geen enkele oplossing bieden", zegt François Guennoc van de lokale ngo Auberge des Migrants.

"Dit is weggegooid geld. De mensen zullen gewoon verder trekken om de muur te omzeilen. Ze zullen ook nog meer risico's nemen om aan boord te raken van vrachtwagens. In de voorbije maand betreurden we al vier doden. Drie migranten werden verpletterd toen ze aan boord wilden raken van een rijdende truck. Eén kwam om bij een gevecht met mensensmokkelaars, die hun prijzen omwille van de moeilijkheidsgraad nog zullen verhogen."

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) deelt deze bezorgdheid. "We geloven niet in een muur als oplossing. Muren stoppen mensen nooit", zegt Vanessa Saenen van het UNHCR. "De enige oplossing is dat de dramatische situatie voor migranten en vluchtelingen in Calais, die al bestaat sinds 2000, verandert. Er moet gedacht worden aan structurele opvang. Deze opvang vindt best niet alleen plaats in Calais maar ook elders in Frankrijk."

Ook Guennoc van de Auberge des Migrants vindt dat de miljoenen beter daarin worden geïnvesteerd. "Met de 2 miljoen euro die ze nu gaan besteden aan de muur kunnen ze menswaardige opvang bouwen voor 2.000 mensen." Hij stelt dat zowel het VK als Frankrijk hun duit in het zakje kunnen doen "In Calais zijn er nu twee groepen migranten: mensen die naar het VK willen en mensen die elders in Frankrijk geen onderdak vonden. Londen zou voorrang kunnen geven aan migranten die recht hebben op gezinshereniging, omdat ze familie wonen hebben in het VK. Frankrijk zou in logement moeten voorzien voor wie asiel bij ons wenst, maar er is een pijnlijk tekort aan plaatsen. Nochtans willen steeds meer inwoners van het kamp weg. Telkens er een bus aankomt van een erkend asielcentrum zijn er meer mensen die weg willen dan er plaatsen zijn."

Beiden bepleiten vooral dringende actie voor de 800 gekende minderjarigen in het kamp, waarvan 600 geïsoleerd leven. Saenen: "Zij worden met talrijke problemen geconfronteerd, waaronder seksueel geweld."

Het aantal mensen in het kamp heeft een recordaantal van bijna 10.000 bereikt, een paar maanden nadat de Franse autoriteiten een deel van het kamp sloopten.
De situatie in het kamp is volgens hulporganisaties erger dan ooit, met  toenemende overbevolking, slechte hygiëne en toenemende agressie tegen vrachtwagens die naar het Verenigd Koninkrijk rijden. Beeld Eric de Mildt
Het aantal mensen in het kamp heeft een recordaantal van bijna 10.000 bereikt, een paar maanden nadat de Franse autoriteiten een deel van het kamp sloopten.De situatie in het kamp is volgens hulporganisaties erger dan ooit, met toenemende overbevolking, slechte hygiëne en toenemende agressie tegen vrachtwagens die naar het Verenigd Koninkrijk rijden.Beeld Eric de Mildt

Meest kwetsbaren

In Brussel bepleitte David Miliband, voormalig Brits buitenlandminister voor Labour en nu voorzitter van de globale vluchtelingenorganisatie International Rescue Committee (IRC), gisteren een globaal hervestigingsbeleid.

"Voor Europa is de keuze niet of vluchtelingen komen of niet. Het is of ze hier legaal, georganiseerd, kunnen komen met prioriteit voor de meest kwetsbaren; of ze illegaal komen, chaotisch en via criminele weg, waarbij de meest kwetsbare mensen onderweg vergaan", zei hij gisteravond tijdens een toespraak.

Muur van beton moet huidige afsluiting op einde van ringweg vervangen

4 meter hoog, 1 kilometer lang

Glad beton om klimmen te ontraden

Planten en bloemen voor het uitzicht

Camerabewaking

Kost: 2 miljoen euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234