Woensdag 30/09/2020

Rulings

Multinationals ter wille

Van Over-tveldt: 'Het belastingvoordeel voor de multinationals ligt hoger dan de vermelde 700 miljoen euro.'Beeld © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat onderzoeken hoe bedrijven die genoten van de door Europa illegaal verklaardeexcess profit rulings, met terugwerkende kracht van andere fiscale voordelen kunnen genieten in ons land. Zo wil hij de rekening voor de bedrijven tot een minimum beperken.

Enkele weken geleden besliste Europa dat deexcess profit rulingsdie België uitdeelde aan multinationals, een vorm van illegale staatssteun waren. Het geld dat de bedrijven dankzij die fiscale cadeautjes opstreken, moest België van Europa terugvorderen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakte meteen duidelijk dat hij niet gewonnen was voor het terugvorderen van dat geld.

Dat bedrag zal hoger oplopen dan tot nu toe aangegeven, zegt de minister. "De in de media vermelde bedragen van 2 miljard euro aan belastbare basis en een belastingvoordeel van 700 miljoen euro zijn gebaseerd op cijfers tot en met 2013. Ik heb mijn administratie de opdracht gegeven om ook voor 2014 de cijfers op te sporen", zegt Van Overtveldt in een schrijven aan de leden van de commissie Financiën vorige week vrijdag.

Rechtsonzekerheid

Het terug te vorderen bedrag is dus een pak hoger dan de 700 miljoen euro die tot nu vermeld werd, al weet niemand nog hoeveel meer. Maar de minister wil de rekening voor de betrokken bedrijven tot een absoluut minimum beperken. Daarom laat hij de FOD Financiën nu uitzoeken in hoeverre bedrijven die gebruikmaakten van de illegaal verklaardeexcess profit rulingsmet terugwerkende kracht hadden kunnen genieten van andere fiscale voordelen in ons land. Een regeling die volgens de minister per definitie niet als illegale staatssteun kan beschouwd worden.

Meteen na de beslissing van Europa enkele weken geleden was al duidelijk dat Van Overtveldt een terugvordering niet zag zitten. Volgens hem creëert het rechtsonzekerheid en dreigen bedrijven uit ons land weg te trekken. Dat zou volgens hem ons land veel meer kosten dan de ruim 700 miljoen die er eenmalig zou binnengehaald worden.

Voor de toekomst wil hij op zoek naar alternatieven voor deexcess profit rulings, zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting. Bij dat idee botste hij op een fel 'nee' van minister Kris Peeters (Cd&V). Toch wil Van Overtveldt het idee doorzetten. "België moet aantrekkelijk blijven voor investeerders en voor bedrijven."

Dirk Van der Maelen, expert internationale fiscaliteit bij sp.a, noemt de zet van Johan Van Overtveldt opmerkelijk. "Ik onthou dat de minister eerst niet wou terugvorderen, maar dat hij nu inziet dat dat heel, heel moeilijk zal worden, gezien de strenge houding van Europa. Ze beseffen dat ze er niet langer onderuit zullen kunnen. Daardoor proberen ze nu de rekening voor de betrokken bedrijven tot een minimum te beperken. Het is maar de vraag of de Europese Commissie dat zal aanvaarden. Ik stel me daar heel wat vragen bij."

Bij het kabinet van minister Van Overtveldt klinkt het dat ze willen onderzoeken wat de marges zijn bij het Europees terugvorderingsteam, waarmee hij deze week samen zit. "Eén van de elementen die we daarbij onderzoeken, zijn mogelijke andere fiscale voordelen die bedrijven in ons land hadden kunnen genieten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234