Vrijdag 13/12/2019

TTIP

"Multinationals houden de pen vast bij trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag"

Lachende gezichten bij Ignacio Garcia Bercero, EU-hoofdonderhandelaar voor het TTIP, en zijn Amerikaanse tegenhanger Dan Mullaney na de twaalfde ronde van het akkoord in februari. Niet iedereen deelt hun goede luim over het akkoord. Beeld EPA

Uit gelekte documenten moet blijken dat de Europese Commissie een deal wil sluiten met de VS in het kader van het vrijhandelsakkoord. Zo zouden bezwarende elementen voor de VS-industrie uitgefilterd worden, vóór het EU-Parlement zijn zeg kan doen.

Het is The Independent die melding maakt van de uitgelekte documenten. Indien het klopt, zou dat betekenen dat de Verenigde Staten de Europese wetgeving mee kunnen beïnvloeden en zelfs wijzigen. Het is koren op de molen van de tegenstanders van de TTIP-onderhandelingen. Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) is een voorgesteld vrijhandelsverdrag, waarover wordt onderhandeld tussen de Europese Unie en de VS.

Voorstanders argumenteren dat de (beoogde) overeenkomst zou zorgen voor economische groei, terwijl tegenstanders aanbrengen dat de overeenkomst de macht van grote bedrijven verder doet toenemen. Uit documenten waarover de Britse krant The Independent zegt te beschikken, zou de bedrijfswereld en de VS-autoriteiten een belangrijke stem hebben in de voorbereidende onderhandelingen. Nog voor het Europees Parlement zijn zeg kan doen in de voorgestelde onderhandelingsnota.

Aanval op de democratie

"Het verdrag is een aanval op onze democratie, want op veel terreinen wordt de beleidsvrijheid om zelf regels op te stellen, ernstig ondermijnd", hekelt de actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO) "De lidstaten en het Europees Parlement worden buitenspel gezet."

Volgens CEO zouden Europese voorstellen die tegen Amerikaanse belangen gericht zijn, kunnen aangevallen worden. "Het bevestigt onze angsten over het TTIP. Het draait er allemaal om de grote bedrijven meer macht te geven over een zeer breed scala aan regelgeving." Zo zou een clausule rond investeringsbescherming opgenomen worden. Dit mechanisme regelt dat bedrijven landen kunnen aanklagen als zij wetten maken die de winsten van die bedrijven aantasten. Het betreft een exclusief arbitragesysteem buiten de nationale rechter om, waarmee internationale bedrijven torenhoge schadeclaims tegen overheden kunnen indienen. Wetgeving op maat van multinationals, dus.

EU ontkent

Een woordvoerder van de Europese Commissie weerlegt alles: "Deze beschuldigingen zijn ongegrond en niets van dit alles is terug te vinden in de voorstellen van de EU."

De tekst omtrent de regelgeving en de samenwerkingsverdragen zou volgens de woordvoerder "binnenkort worden gepubliceerd, zodat iedereen kan zien dat deze analyse volledig vals is." De Commissie zegt dat het TTIP de Europese economie een boost van 120 miljard euro zou geven. De handelsovereenkomst wordt evenwel stevig tegengewerkt door vakbonden, ngo's en milieudeskundigen. Een grote ergernis bij veel Europarlementsleden, onder wie bijvoorbeeld Bart Staes (Groen!), is het gebrek aan transparantie bij de TTIP-onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234