Woensdag 24/07/2019

Verenigde Staten

Mueller: ‘Conclusies Ruslandonderzoek zijn niet volledig weergegeven’

Speciaal aanklager Robert Mueller. Archieffoto. Beeld REUTERS

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr geklaagd dat diens samenvatting van vier pagina’s van zijn Ruslandonderzoek de conclusies geen recht doen. Dat schrijft de Washington Post. Vandaag moet Barr voor het Gerechtelijk Comité in de Senaat getuigen.

In de brief, die Mueller al op 27 maart gestuurd zou hebben naar Barr, klaagt de speciaal aanklager dat Barrs samenvatting “de context, aard en de inhoudelijke conclusies van het onderzoek niet volledig weergeeft”. Dat schrijft de Washington Post, die de brief kon inzien. 

“Er heerst nu verwarring bij de mensen over belangrijke aspecten van onze onderzoeksresultaten”, schreef Mueller voorts in de brief. “Dit dreigt een van de doelen te ondermijnen waarvoor het departement het onderzoek in de eerste plaats aangevraagd heeft: het verzekeren van het publieke vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek.”

lees verder onder de foto:

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr. Beeld Photo News

“Te mager bewijs”

Barr liet in zijn samenvatting uitschijnen dat Mueller geen bewijzen gevonden had van collusie van de campagne van toenmalige presidentskandidaat Donald Trump en Rusland. In zijn samenvatting noteerde Barr eveneens dat Mueller niet had kunnen concluderen dat Trump justitie belemmerd zou hebben in haar werking. Barr liet tijdens een mondelinge toelichting weten dat hij en zijn viceminister Rosenstein het bewijs daarvoor “te mager” vonden.

Pas meer dan drie weken na het vrijgeven van Barrs samenvatting, werd op 18 april een geredigeerde versie van het Mueller-rapport vrijgegeven. Mueller heeft nog altijd niet zelf de conclusies van zijn onderzoek in het openbaar mogen toelichten.

Democraten eisen inzage in brief

Democraten eisen inmiddels een onderzoek naar Barrs handelswijze in verband met het Mueller-rapport. Ze willen weten of de minister van Justitie op een neutrale, onpartijdige manier gehandeld heeft en of hij nog in staat is om de 14 nog lopende strafzaken met betrekking tot het Mueller-onderzoek te blijven overzien. 

Jerry Nadler, de voorzitter van de gerechtelijke Kamercommissie in het Huis van Afgevaardigden heeft van het ministerie van Justitie geëist dat het Congres voor tien uur morgenochtend inzage in Muellers brief krijgt. Andere Democraten riepen al op Barr af te zetten en pleiten ervoor dat Mueller zélf komt getuigen.

Een geredigeerde pagina van het uiteindelijk vrijgegeven Mueller-rapport. Beeld Photo News
De Amerikaanse president Trump. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden