Dinsdag 27/10/2020

Federale formatie

MR zet N-VA voor het blok: ‘Als het de Vlaams-nationalisten enkel om het communautaire is te doen, wordt het plan B’

Georges-Louis Bouchez.Beeld Illias Teirlinck

Georges-Louis Bouchez, die vrijdag zonder ongelukken de nieuwe partijvoorzitter van MR wordt, roept de N-VA op haar ware intenties duidelijk te maken. ‘Als het de N-VA enkel om het communautaire te doen is, dan wordt het plan B’, zegt hij in een interview met De Morgen

Bouchez is de topfavoriet om vrijdag verkozen te worden als opvolger van Charles Michel aan het roer van de MR. In de eerste ronde had hij al een ruime voorsprong op Denis Ducarme, de enige overgebleven tegenkandidaat. 

In een interview met deze krant maakt hij duidelijk welke koers hij wil varen bij de federale onderhandelingen: hij past voor communautaire avonturen en zet daarbij de N-VA onder druk. “Voor mij ligt de bal in hun kamp”, zegt hij. “Willen ze echt naar de onderhandelingstafel komen, ja of neen? En als ze komen praten, moet het dan gaan over het sociaal-economische of over het communautaire?”

Lees nu

Het volledige gesprek met Bouchez: ‘Open Vld is onze natuurlijke partner’

Als de N-VA haar sociaal-economische eisen vooropstelt, zegt Bouchez, dan heeft ze aan de Franstalige liberalen een bondgenoot. Eerlijk: dan zal het voor ons ook een stuk gemakkelijker zijn om onze punten binnen te halen”, zegt hij. Maar als de N-VA haar communautaire eisen op tafel gooit, dan wordt het veel moeilijker voor de MR. “Dan wordt het plan B”, zegt Bouchez. 

Hij doelt daarmee op een paars-groene regering, al is die voor Bouchez zeker niet vanzelfsprekend. Het terugschroeven van de verwezenlijkingen van de Zweedse coalitie onder leiding van premier Charles Michel (MR) kan voor hem niet. “Tenzij iemand alternatieven op tafel kan leggen die beter zijn.” 

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Onderhandelaar

En er moet snel duidelijkheid komen over het budgettaire plaatje, want daarover blijft informateur Paul Magnette (PS) erg vaag in zijn startnota’s. “Ik wil gerust de laagste pensioenen optrekken, waarom niet tot 3.000 euro?”, zegt hij. “Maar als dat betekent dat we weer schulden opbouwen, dan pas ik.” Hij wijst erop dat ook de stijgende vergrijzingskosten aangepakt moeten worden. “We kunnen allemaal de sinterklaas uithangen, maar dan vraag je beter eens aan je bankier of je die cadeaus kunt betalen.” 

Momenteel is Sophie Wilmès de hoofdonderhandelaar van de Franstalige liberalen. Eens de nieuwe voorzitter verkozen is, gaat die een duo met haar vormen. “Sophie steunt mijn kandidatuur”, zegt Bouchez. “We telefoneren elkaar voortdurend. Er is een groot vertrouwen tussen ons.” 

Eerder viel al bij de andere onderhandelaars op te tekenen dat de MR, en niet de PS, de grootste tegenstander van communautaire hervormingen is. Toch is het opvallend dat de grootste kanshebber op het voorzitterschap die afkeer zo nadrukkelijk formuleert. 

Eén familie

Bij de N-VA willen ze niet reageren. “We onderhandelen niet via de media”, klinkt het. Ducarme, de andere kandidaat-voorzitter bij MR, houdt al een hele tijd de deur op een kier voor paars-groen bij de Franstalige liberalen. 

Bouchez hamert erop dat hij één familie met Open Vld vormt. Vlaams minister Bart Somers maakte afgelopen weekend ook al een opening voor een paars-groene ploeg, al is lang niet iedereen van de Vlaamse liberalen daarvan overtuigd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234