Vrijdag 06/12/2019

Analyse

MR en N-VA trekken aan zelfde zeel: vol door op veiligheid en migratie

MR-fractieleider Denis Ducarme. Beeld BELGA

Perk de vrije meningsuiting in, koppel ontwikkelingshulp aan het terugnemen van mensen zonder papieren. Als het gaat over veiligheid en migratie, vliegt MR er even hard in als N-VA. "We zijn hier al jaren mee bezig."

Mocht hij Nederlands spreken, hij zou zo in de N-VA kunnen zitten. Het is kort door de bocht, maar de beschrijving past dezer dagen bij MR-fractieleider Denis Ducarme. Hij pleitte er als eerste voor om terreur toejuichen strafbaar te maken. Het idee werd vorige maand overgenomen door zijn N-VA-collega Peter De Roover. Gisteren lanceerde Ducarme het idee om landen hun ontwikkelingshulp af te nemen als ze weigeren illegale vluchtelingen terug te nemen. "Natuurlijk zijn we voor", reageert N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. "Het komt recht uit ons partijprogramma."

Daarbij moet meteen worden toegevoegd dat dit voorstel al op de regeringstafel heeft gelegen. En er werd afgeveegd door Open Vld en CD&V. "De Belgische strategie is om belonend te werken", klinkt het op het kabinet van Open Vld-minister Alexander De Croo, verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking. "Trouwens, voor heel wat gevallen, zoals Algerije, valt geen ontwikkelingshulp weg te knippen. Het zijn geen partnerlanden." CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri voegt toe: "Met zo'n maatregel raak je de bevolking, niet de beleidsmakers. Daarom is die koppeling niet verstandig."

Ducarme, die de volle steun krijgt van zijn voorzitter Olivier Chastel, profileert zich zo als hardliner. Ook al botst hij daarbij op Open Vld, nochtans zijn natuurlijke bondgenoot in de 'blauwe familie'. Toen het ging over het inperken van de vrije meningsuiting, reageerden de Vlaamse liberalen eveneens afwijzend. "Ik voer mijn eigen koers, trouw aan de partijlijn", zegt Ducarme. "Het is logisch dat ik binnen de regering steun vind. En ja, dan kom ik bij de N-VA uit."

MR-voorzitter Olivier Chastel. Beeld BELGA

Valls als voorbeeld

Terwijl de Vlaams-nationalisten met hun spierballengerol in eerste plaats hun rechtse flank proberen af te dekken, speelt bij de MR een hele andere dynamiek. De Franstalige liberalen voelen zich voor het eerst niet meer geremd nu de PS en cdH niet meer met hen in de coalitie zitten. Die positioneren zich traditioneel veel softer op thema's als migratie en veiligheid. Ducarme: "Toen ik tien jaar geleden begon over verplichte inburgeringscurssusen, werd ik weggezet als een halve nazi."

De schroom om voluit te gaan is helemaal weggevallen, zeker nu terreur en migratie de actualiteit beheersen. "Mensen vragen duidelijk en doortastend beleid." Dat in Frankrijk premier Manuel Valls streng is voor de boerkini en hard voor terreur, werkt ook als inspiratie. "En dat is een socialist, moet je weten", zegt Ducarme.

Bovendien komen deze standpunten niet uit de lucht vallen. Ducarme stond samen met collega's uit de MR aan de wieg van het boerkaverbod in ons land en leverde in het parlement de nodige steun om de strengere regels over gezinshereniging erdoor te krijgen. In 2007 schreef hij een boek waar hij pleitte voor een 'Belgische islam' en geen 'islam in België'. "Ik ben al met deze thema's bezig nog voor de N-VA op eigen benen stond", maakt hij zich sterk.

Is de tandem tussen N-VA en MR dan een feit? Niet helemaal. Soms gaan de Vlaams-nationalisten ook voor de Franstalige liberalen te ver. Het afnemen van de nationaliteit van geboren Belgen die radicaliseren, was voor MR een no-go. En ook van een ronkende patriot act willen ze niet weten. Daarvoor is de term te beladen, al willen ze wel praten over de maatregelen die N-VA in dat kader voorstelt.

premier Charles Michel (MR) in de Kamer. Beeld Stefaan Temmerman

En als je je blik verlegt naar andere domeinen, dan krijg je een plots een heel ander beeld. Zo staat MR nog altijd huiverachtig tegen de Vlaams-nationale besparingsdrang in de sociale zekerheid. In Franstalig België, met zijn hogere werkloosheid, is raken aan La Sécuvoor eender welke partij gevoelig. Op dat vlak vormen ze een as met CD&V, terwijl ze met Open Vld in zee gaan als het gaat over de puur economische thema's en jobcreatie als motor van het beleid zien.

"N-VA is nu ook niet het centrum van de wereld", besluit Ducarme. "Maar het is goed om weten dat je niet alleen staat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234