Zaterdag 06/06/2020

MR en FDF (even) met getrokken messen tegenover mekaar

Herrie in het Franstalige liberale huishouden. FDF-chef Olivier Maingain boycotte het partijbureau van de MR, waar hij geacht werd zijn beenharde uitval naar de N-VA in te slikken. Sommige liberalen vrezen dat het succes van de Vlaams-nationalisten hem inspireert om het ook op eigen houtje te willen proberen, maar uit electorale noodzaak is de breuk zeker nog niet voor morgen.

Maingain was in aanvaring gekomen met MR-voorzitter Charles Michel nadat hij de N-VA in een kranteninterview 'radicaal thatcherisme' had verweten. Onder andere, want hij had nog veel meer aan te merken op de Vlaams-nationalisten. Dat was niet naar de zin van Michel, die in de N-VA net een bondgenoot ziet om een rechtsere sociaal-economische koers te varen. Het was de bedoeling dat Maingain gisterochtend op het wekelijkse partijbureau gas terug zou nemen, waarna MR en FDF zich weer netjes op dezelfde lijn zouden zetten.

Dat plan liep danig in het honderd. Maingain en de andere FDF'ers daagden niet op voor het partijbureau, de partijwoordvoerder kwam de pers vertellen dat het om een bewuste boycot ging. Versta: de Fédéralistes Démocrates Francophoneszijn allerminst van plan om gas terug te nemen. Ze willen geen allianties met de N-VA, zeker niet als de Vlaams-nationalisten de dans leiden. Dat standpunt werd door het partijbureau van het FDF unaniem bevestigd. Bij gebrek aan FDF'ers bevestigde het partijbureau van de MR dan maar eveneens het standpunt dat voorzitter Michel vertolkt: geen exclusieven, ook praten met de N-VA als dat de liberale eisen vooruit kan helpen.

Een patstelling dus, maar nog niet de breuk die gisterochtend her en der werd aangekondigd. Maingain en co. blokkeerden wel op hun radicaler standpunt, maar benadrukten tegelijk dat ze ingaan op de vraag van Michel om de dialoog te voeren. Beide voorzitters zullen 'zo snel mogelijk' overleggen.

Breuk niet denkbeeldig

Sommige liberalen vrezen dat een breuk niet denkbeeldig is. "Het FDF is communautair natuurlijk veel extremer dan de MR. En nu de sociaal-economische thema's meer en meer aan bod komen, wordt duidelijk dat het FDF veel linkser is", verduidelijkt een MR-kopstuk. "Niet dat die verschillen onoverkomelijk zijn, maar als Maingain een exit zoekt, kan hij ze wel aangrijpen als motivatie. Maar als onze wegen zouden scheiden, zal dat eerder te wijten zijn aan electorale dan aan inhoudelijke redenen. Maingain ziet ook hoe het de N-VA is vergaan na de breuk met CD&V, misschien hoopt hij dat succes te kopiëren."

Maar zo'n vaart lijkt het voorlopig niet te lopen. "We moeten daar niet flauw over doen, we hebben mekaar nodig bij de volgende verkiezingen", zegt een MR-Kamerlid. "Zonder het FDF dreigt de MR een aantal burgemeesters in en rond Brussel kwijt te spelen, en omgekeerd geldt net hetzelfde. Nu het FDF ook in Wallonië voet aan grond wil krijgen, kunnen ze ons ook niet zomaar achterlaten."

Bij de MR zijn ze er redelijk gerust in dat Maingain, het occasionele spierballengerol even buiten beschouwing gelaten, niet veel zal ondernemen zolang er geen communautair compromis op tafel ligt. "Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Als er een communautair akkoord komt en Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst wordt, verliest het FDF zijn bestaansrecht. Het kan zo'n deal eigenlijk nooit aanvaarden. Dat is een bizarre situatie. Maar zolang de keuze zich niet stelt, zie ik Maingain niet vertrekken. En laat ons eerlijk zijn, een communautaire oplossing is niet voor morgen."

Vlaamse partijen die dromen van een breuk tussen MR en FDF doen volgens de Franstalige liberalen aan wishful thinking. Voorlopig toch. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet gisteren weinig verrassend alvast verstaan dat wat hem betreft het FDF gerust zijn biezen mag pakken. Over de aanvallen van Maingain maakt hij zich naar eigen zeggen niet druk. "Ik denk dat er medicamenten zijn die hem kunnen helpen. Maar ik ben geen dokter." Maingain ging, ook al weinig verrassend, venijnig in de tegenaanval. "Er waren autoritaire regimes die ook wisten welke medicamenten de mensen nodig hadden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234