Zaterdag 10/06/2023

Politiek

MR blaast warm en koud tegelijk over houdbaarheid Theo Francken (N-VA) door Sudanese kwestie

Theo Francken (N-VA) Beeld Photo News
Theo Francken (N-VA)Beeld Photo News

De MR heeft haar buik vol van de brutaliteit van Theo Francken (N-VA), maar blaast warm en koud over zijn houdbaarheid. Hem afvallen doen de liberalen niet, want 'zijn beleid is in lijn met het regeerakkoord'. De N-VA bepaalt het spel.

DDW

"Hoe lang laat de MR zich nog vernederen door de N-VA?" Pijnlijker konden de krantencommentaren in Franstalig België niet zijn voor de partij van Charles Michel. "Meer dan ooit dicteert de N-VA de wet", titelde Le Soir nadat Bart De Wever (N-VA) in enkele dagen de kernuitstap had begraven en tussen de lijnen had laten verstaan dat wie op het ontslag van Theo Francken aanstuurt, met het voortbestaan van de regering speelt.

Bij de MR zorgt de druk van Franstalige oppositie en media én de onvoorspelbaarheid van de N-VA voor zenuwachtigheid. In de entourage van de premier ging men eerst van uit dat de N-VA van de luwte van de kerstvakantie gebruik zou maken om de rust te laten weerkeren. Maar een dag nadat Francken zich excuseerde voor zijn uithaal naar Michel in de kwestie rond de repatriëringen van Sudanezen, lanceerde hij op Twitter een steuncampagne voor zijn migratiebeleid en torpedeerde De Wever het energiepact, waarvoor Michel net extra studiewerk had bevolen.

Niet verwonderlijk dus, dat de tongen loskomen bij de Franstalige liberalen. "Voor mij en vele MR-kiezers zijn de grenzen van het aanvaardbare bereikt", liet oudgediende en Michel-vertrouweling Gerard Deprez in de krant l'Echo optekenen over de deal van Francken met de Sudanese overheid. Off the record gingen MR-parlementairen verder. "Wij zijn het beu dat wij Francken moeten verdedigen. Ofwel neemt Francken ontslag ofwel ontslaat Charles hem."

Straffe taal voor de partij van de eerste minister, en volgens bronnen zou Michel het gehad hebben met de brutaliteit van zijn staatssecretaris. Noch de premier noch MR-voorzitter Chastel wilden reageren. Wel werd parlementslid Richard Miller uitgezonden om de positie van de MR uit te klaren.

Richard Miller (MR) Beeld BELGA
Richard Miller (MR)Beeld BELGA

Miller: "Wij blijven unaniem achter de lijn staan die premier Michel vorige week heeft uitgezet in de Kamer. Met name dat wij veel belang hechten aan een onafhankelijk onderzoek naar de getuigenissen van folteringen op Sudanese terugkeerders en dat we geen repatriëringen meer willen tot de resultaten bekend zijn. Sommigen zijn wat gevoeliger zijn voor deze kwestie, maar ieder van ons erkent dat asiel en migratie een zeer moeilijk departement is. En dat het beleid dat Theo Francken voert in lijn is met het regeerakkoord."

Wat is dan het probleem?

"Waar wij vooral ongelukkig over zijn, is de vaak provocerende houding van Francken. In een gevoelige kwestie als deze, waar het over mensenlevens gaat, is dat ongepast. De recente verwijten aan het adres van de premier hebben ons geraakt. Oké, hij heeft zijn excuses aangeboden. Het is een feit dat hij onder grote druk staat. Maar het belangrijkste is nu het onderzoek. We nemen dat echt ernstig. Als blijkt dat er effectief mensen gerepatrieerd zijn naar een plaats waar hun veiligheid niet gegarandeerd was en waar ze gefolterd werden, dan is er echt een probleem."

En dan vragen jullie het ontslag van Francken? Heeft uw partij daar een val van de regering voor over? U weet toch dat Bart De Wever zijn goudhaantje nooit laat vallen.

"Neen. Wij willen verder met de regering en dringen niet aan op de vervanging van Francken. Maar het regeerakkoord moet gerespecteerd worden."

Is het niet vernederend hoe de N-VA uw partij en premier aan een touwtje heeft hangen?

"Ach, dat is perceptie. Wij zijn net zeer gelukkig met deze regering. Economisch en sociaal zijn de resultaten uitstekend, op vlak van veiligheid zijn er bakens verzet, het communautaire zit in de frigo en de chef is overduidelijk premier Michel. Als de kiezer het toestaat, willen wij verder met deze coalitie. Wij hopen op Michel II."

En heeft Theo Francken er dan een plaats?

"Ah, dat zal van het onderzoek naar de repatriëringen naar Sudan afhangen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234