Maandag 28/11/2022

MR beslist over opvolger voor Didier Reynders

Het uitvoerend bureau van de MR zat gisteravond samen op haar hoofdkwartier om zich te buigen over de opvolging van partijvoorzitter Didier Reynders. De Franstalige liberalen worden sinds de slechte score bij de regionale verkiezingen van 2009 verscheurd door interne ruzies tussen de voor-en tegenstanders van Reynders. Bedoeling was dat Reynders zou aanblijven tot er een nieuwe federale regering zou zijn, maar de lange duur van de onderhandelingen en een mogelijk mislukken ervan deed de discussie opnieuw oplaaien, ook al gebeurt dat deze keer niet met getrokken messen. Steeds nadrukkelijker circuleert daarbij de naam van Charles Michel als nieuwe voorzitter. Die zouden al begin volgend jaar kunnen plaats vinden, al klinken er ook andere geluiden. Xavier-François De Donnéa stelde deze week nog voor om het mandaat van Reynders te verlengen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Bart Debie vecht ontslag aan

Ex-VB’er Bart Debie dient een klacht in tegen Europarlementslid Frank Vanhecke (VB) wegens laster en eerroof. Hij zal het Europees parlement ook vragen om de onschendbaarheid van Vanhecke op te heffen “zodat hij voor dit misdrijf vervolgd kan worden”. Tegelijk laat hij onderzoeken of zijn ontslag bij het Vlaams Belang wel rechtmatig verlopen is.

Daarmee blijft de rel rond de dubieuze Facebookberichten van Bart Debie over de slechte gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel voor opschudding zorgen binnen het VB. Nieuwssite Apache.be was de eerste om het nieuws te brengen, met een boze reactie van Vanhecke erbij. Debie diende daarop een eenzijdig verzoekschrift in bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en kreeg gelijk. Daarom moet Apache.be nu een recht van antwoord van de voormalige politiecommissaris publiceren.

N-VA kraakt ‘vrouwenquota’ van Groen! af

De N-VA is helemaal niet te vinden voor het groene wetsvoorstel om beursgenoteerde bedrijven te verplichten minstens veertig procent vrouwen op te nemen in hun raden van bestuur. “Dit wetsvoorstel is een belediging voor vrouwen”, zeggen parlementsleden Liesbeth Homans en Zuhal Demir. Ze vinden dat de meeste bedrijfsleiders verstandig genoeg zijn om bekwame vrouwen niet te discrimineren. Bovendien bestaat volgens hen het gevaar dat de verplichting een negatieve stempel zou drukken op vrouwen die via quota in raden van bestuur terechtkomen. Het zal hen degraderen tot excuustruzen.” Bij de beursgenoteerde bedrijven is slechts 6,87% van de bestuurders vrouw. De BEL20-bedrijven doen het met 6,22% nog slechter. Groen! en Ecolo benadrukken dat quota al bestaan in Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234