Zondag 29/11/2020

Open brief

Movement X: "Wij vragen de premier het onmiddellijk ontslag van Theo Francken"

Archiefbeeld: premier Charles Michel en staatssecretaris Theo Francken.Beeld Photo News

Geachte premier Charles Michel,

Met bezorgdheid en afgrijzen konden we het nieuws volgen over de terugkeer van Sudanese migranten vanuit België. De rol van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken deed ons al van de ene in de andere verbazing vallen bij zoveel minachting voor de basisrechten van kwetsbare vluchtelingen.

Nu is er echter wederom een uiterste grens overschreden. Wij vinden het noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van deze regering dat hij ontslag neemt of ontslagen wordt.

Onze conclusie dat een ontslag het enige gepaste gevolg kan zijn is gebaseerd op de volgende vaststellingen:

Het is als staatssecretaris voor Asiel en Migratie ronduit onverantwoordelijk en in strijd met het artikel 3 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om mensen terug te sturen naar landen of regio’s waar ze risico lopen op foltering of waar er gevaar is voor hun fysieke integriteit. Artikel 3 zegt letterlijk: ‘Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.’ Dit is een Europees basisbeginsel binnen het repatriëringsbeleid.

Het artikel 33 van de Conventie van Genève betreffende de status van vluchtelingen omvat het non-refoulementbeginsel dat bepaalt: 'Geen der Verdragsluitende Staten zal, op welke wijze ook, een vluchteling uitzetten of terugleiden naar de grenzen van een grondgebied waar zijn leven of vrijheid bedreigd zou worden op grond van zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging.'

Er werden echter toch mensen gerepatrieerd zonder enige acht te slaan op deze basisprincipes “uit vrees voor een tweede Calais” en dit is onaanvaardbaar.

Tal van rapporten die de risico’s op mensenrechtenschendingen door de Sudanese overheid beschrijven alsook de nota van het CGVS die wees op de nood van bescherming voor vele Sudanezen zijn gekend door de staatssecretaris. Al die informatie legt Theo Francken naast zich neer.  

Wij hebben alle vertrouwen verloren in de staatssecretaris Theo Francken. Hij heeft herhaaldelijk gelogen tegen de burgers, het federaal parlement en de regering en hij vindt mensenrechten enkel maar hinderlijk voor zijn repatriëringsbeleid.

Onder het mom van het oplossen van het 'Maximiliaanpark-probleem' gebruikt hij stoere Twitter-taal als #opkuisen en wordt de politie massaal ingeschakeld om dakloze migranten op te jagen met razzia’s, worden ze mishandeld en onder druk gezet om documenten te ondertekenen die ze niet eens begrijpen om dan gerepatrieerd te worden naar onder meer Sudan, waar ze worden gefolterd.

Francken loog tegen de regering en het parlement door te beweren dat er geen vluchten waren gepland naar Sudan nadat de premier aankondigde om alle terugkeervluchten op te schorten tot eind januari. Hij loog toen hij beweerde dat er samenwerking was met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zodat de gerepatrieerden ginder zouden begeleid worden en dat zo zou worden voorkomen dat iemand iets zou overkomen.

De staatssecretaris ging zelfs zo ver dat hij op nauwe wijze samenwerkte met het folterregime van Sudan, waarvan de leider Omar al-Bashir door het Internationaal Hof in Den Haag wordt vervolgd, en dit om mensen die net dit folterregime ontvluchten, te identificeren.  

Daarom vragen wij de premier, als hoofdverantwoordelijke van onze overheid, uitdrukkelijk het volgende:

1.Het onmiddellijk ontslag van Theo Francken.

2.Alle repatriëringen en verwijderingen op te schorten tot er duidelijke garanties komen dat de mensenrechtenverdragen en vluchtelingenverdragen ook daadwerkelijk worden toegepast en nageleefd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

3.De medewerking aan EU-migratiedeals zoals onder meer met Turkije en Sudan en andere staten die de mensenrechten niet respecteren onmiddellijk stopzetten.

4.Zoeken naar een menselijke oplossing voor alle migranten in het Maximiliaanpark, zowel wat menswaardige opvang als hun status betreft. Deze mensen dienen op correcte en volledige wijze geïnformeerd te worden over hun kansen en mogelijkheden in een voor hen begrijpbare taal en de nodige juridische bijstand te verstrekken.

5.De mensen moeten de kans krijgen om een asielaanvraag in te dienen en de Belgische staat moet, voor wat de Sudanezen betreft op algemene wijze de soevereiniteitsclausule van de Dublinverordening toepassen zodat ze niet riskeren te worden teruggestuurd naar Italië of Griekenland.

Wij hopen op een beleid dat past in de democratische rechtsstaat die we zouden moeten zijn, dat de mensenrechten hoog in het vaandel draagt en dat rekening zal houden met deze verzuchtingen.

Initiatief van Movement X

Lijst ondertekenaars:

Abderrahim Lahlali (advocaat), Alona Lyubayeva (voormalig Vlaams Diversiteitsambtenaar), Bambi Ceuppens (onderzoekster), Birsen Taspinar (auteur), BOEH! (intersectioneel feministische organisatie), Campagne Stop Répression (Facebookcommunity), Caroline Driesen (advocaat Progress Lawyers Network Antwerpen), Ciska Hoet (directeur RoSa VZW, Kenniscentrum voor gender en feminisme), Dirk Hendrikx (acteur, regisseur en kunstenaar), Dirk Tuypens (acteur), Dominique Willaert (artistiek leider Victoria Deluxe), Dyab Abou Jahjah (activist / schrijver), Eric Corijn (hoogleraar VUB), Hand in Hand (antiracistisch netwerk ), Hakim Benichou (mensenrechtenactivist), Hart Boven Hard (koepelorganisatie), Hilde Sabbe (journaliste), Hilde Van Vreckom (advocate en bestuurslid Movement X), Inge Van Bakel (Solidarity for all), Jef Neve (componist en muzikant), Jeunes anticapitalistes (mede-organisator betoging "Soyons + que 12"), JOC Bruxelles (mede-organisator betoging "Soyons + que 12"), Karim Hassoun (activist Movement X), Les acteurs et actrices des temps présents (politieke beweging en mede-organisator betoging "Soyons + que 10"), Ludo De Brabander (woordvoerder Vrede VZW), Luk Groffy (activist), Marc van Ranst (hoogleraar KU Leuven), Marie Doutrepont ( advocate Progress Lawyers Network Brussel), Mieke Van den Broeck ( advocate Progress Lawyers Network Brussel), Motief vzw ( beweging rond interlevensbeschouwing en maatschappij), Mohamed Barrie (student/activist), Nadia Fadil (sociologe, antropologe, schrijfster en opiniemaakster), Ng Sauw Tjhoi (journalist), Nina Henkens (socioloog), Olivia Rutazibwa (University of Portsmouth), Olivier Goessens (woordvoerder COMAC, studentenbeweging van de PVDA), Pauline Delgrange (advocate Progress Lawyers Network Brussel), Rachida Lamrabet (kunstenaar, juriste en schrijfster), Roel Anciaux (advocaat, S-PA gemeenteraadslid Meise), Ronnie Ramirez (filmmaker), Rosalie Danneels (advocate Progress Lawyers Network Brussel), Ruben G.L. Wissing Blauwblomme (onderzoeker en jurist U-Gent), Ella vzw (kenniscentrum gender en etniciteit), Semir Mabrouk (activist Movement X), Sisca Rissland (juriste), Vahide Gul (advocate), Walter Andino De Midence (socioloog en bestuurlid Movement X), Yassine Boubout (bestuurlid Movement X), Younes Van Den Broeck (spiltler, rapper)Youssef El Mousaoui (stand-up comedian)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234