Vrijdag 18/09/2020

Lockdown

Motivatie om maatregelen op te volgen slinkt: ‘Er is perspectief nodig op sociaal contact’

We krijgen het steeds moeilijker om onszelf te motiveren. Wat wel stijgt, is de angst om beboet te worden door de politie bij overtredingen. Beeld Photo News

We volgen steeds minder met volle overtuiging de coronamaatregelen op. En na de persconferentie van vorige vrijdag ging onze motivatie nog verder omlaag. Dat is geen goeie basis om het nog lang vol te houden, stellen onderzoekers van de UGent. 

Het gaat niet goed met onze motivatie om in ons kot te blijven. Op dit moment staat slechts iets meer dan de helft van de bevolking (55,4 procent) er nog pal achter. Aan het begin van de lockdown was dat nog meer dan 80 procent. Dat blijkt uit de jongste motivatiebarometer dat een team onderzoekers van de UGent al de hele crisis bijhoudt.

Het is vooral de vrijwillige motivatie, het met volle overtuiging doen, die afneemt. De wat de onderzoekers ‘moet-ivatie’ noemen, het doen omdat je schrik hebt voor een sanctie of kritiek van anderen, gaat dan weer licht in stijgende lijn. Voorlopig wint de volle overtuiging nog, maar hoe meer iemand iets begint te doen omdat het moet zonder het uit zichzelf te doen, hoe moeilijker het wordt om iets op langere termijn vol te houden.