Maandag 17/05/2021

Mosterdkoning piet Wostyn

Winkels komen, winkels gaan, en sommige vaste waarden blijven altijd bestaan. Waarom? Ze

Piet Wostyn (55) baat al 20 jaar het winkeltje in het centrum van Torhout uit. Maar de geschiedenis van de zaak gaat langer terug: tot 1869.

Hoeveel generaties lang produceert de familie Wostyn al mosterd?

"Als je mijn kinderen meerekent, die in het weekend bijspringen, kunnen we spreken van zes generaties. Met één kort intermezzo. Mijn ouders zijn helaas vroeg gestorven, in de tijd dat ze de winkel openhielden. Omdat ik toen te jong was om hen op te volgen, heeft de familie een overnemer gezocht."

Was het afgesproken dat de zaak op termijn naar jou zou gaan?

"Nee, ik had geluk. Ik ging na mijn studies aan de slag als technieker. Iets helemaal anders. Maar de mosterd, met mijn naam, liet me niet los. Ik was ermee opgegroeid en bovendien bezat ik het perkament met het geheime recept. Dus toen ik de kans kreeg om de zaak weer in handen te krijgen, heb ik die gegrepen. Mijn vrouw Annick en ik moesten allebei onze job opgeven, het was een sprong in het ongewisse."

Jullie hebben het winkeltje weer ondergebracht in jouw ouderlijk huis, maar de productie gebeurt intussen op een andere locatie?

"Door de grote vraag hebben we ons atelier verhuisd naar de Oude Gentweg. Niet te ver weg, want als er eens iets durft te haperen los ik de storingen zelf op."

Hoe heb je jouw stempel op de zaak gedrukt?

"Als je een goed product hebt, redeneerden de mensen vroeger, zal iedereen wel naar je toe komen om het te kopen. Maar de tijden zijn veranderd. We hebben het label van streekproduct behaald en we waren te zien in een reportage van Jeroen Meus. Daarnaast hebben we enkele spin-offs ontwikkeld. Mijn vrouwke bakt koekjes met mosterdmeel. We hebben samen met een brouwerij een bier ontwikkeld, IJzeren arm, lekker kruidig. We verkopen mosterdjenever en -pralines. Al kan je mosterd ook gewoon eten. Ik doe dat op mijn patatjes, bij de groenten en op m'n boterham. Alleen bij frieten vind ik het niet zo lekker."

Mostaard Wostyn, Conscienceplein 7,

8820 Torhout. www.mostaardwostyn.be.

Winkels

met een hart

hebben dat je-ne-sais-quoi, oftewel: een hart.

cadeaushop 't Een en 't Ander

Geschenkwinkel 't Een en 't Ander ligt net buiten de muren van psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper, maar is er héél nauw mee verbonden. "Alles wat we verkopen, is gemaakt tijdens onze ergo-ateliers", vertelt Bruno Libbrecht, diensthooft ergotherapie.

Hoe is het idee voor 't Een en 't Ander ontstaan?

"We vinden het belangrijk creatief bezig te zijn met onze patiënten. Ergo-ateliers zijn een onderdeel van hun therapie. Daarin maken we spulletjes van hout, klei... Op de duur hadden we zo veel mooie werkjes, dat we ze zijn beginnen te verkopen. Eerst intern, er was altijd wel iemand die iets nodig had. Omdat dat zo goed draaide, besloten we de producten naar buiten te brengen. Om met het geld materiaal te kopen voor onze afdeling, maar ook om onze patiënten een duwtje in de rug te geven."

In hoeverre zijn zij betrokken bij de winkel?

"Van het begin tot het einde. Ze maken niet alleen de cadeaus, ze staan ook in de zaak. Dat is het belangrijkste aspect van dit project. De winkel is de perfecte plaats om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Aan de kassa staan, in contact komen met klanten, de shop netjes houden, dat zijn vaardigheden die we voordien niet konden oefenen. Het schenkt enorm veel voldoening om onze patiënten daarin te zien groeien."

Kennen de klanten het verhaal achter 't Een en 't Ander eigenlijk?

"Sommigen komen hier speciaal winkelen omdat ze weten dat ze ons hiermee steunen. Anderen hebben er geen flauw idee van. We gaan ons concept nooit wegsteken, maar je ziet ook niet direct dat wij een bijzondere winkel zijn. Daar zijn we best fier op!"

't Een en 't Ander, Poperingseweg 8, 8900 Ieper. www.teenentanderieper.be.

duurzame slager Dierendonck

Vijftien jaar geleden nam Hendrik Dierendonck (40) met zijn vrouw Evelyn de slagerij van zijn ouders over. Vandaag kan je hem de bekendste beenhouwer van het land noemen.

Je bent beenhouwer in hart en nieren. Heb je niet het gevoel dat je nu vooral manager moet zijn?

"Achter de toonbank staan doe ik nog steeds het liefst van al, maar daar rest weinig tijd voor. Gelukkig kan ik terugvallen op een sterk team."

Hoe kan je jullie enorme succes verklaren?

"We hebben respect voor ons vlees, er is tenslotte een dier voor gestorven. We geloven in de beste zorg en slachten de dieren pas als ze ouder zijn. Daarnaast gebruiken we élk stukje. Dat ambacht onderscheidt ons van andere slagers. Zelf heb ik dat van mijn vader geleerd. De slagerij is zijn passie, hij komt elke dag helpen. Hij is fier op, maar hij vindt dat het iets té snel gaat."

Ben je het daarmee eens?

"Ergens begrijp ik hem. Ons bedrijf is enorm gegroeid, maar zelf ben ik blijven stilstaan als slager. Ik wil me weer verdiepen in het vak, meer experimenteren."

Initiatieven als Dagen Zonder Vlees en vegetarische diëten winnen steeds meer populariteit.

"De huidige massaconsumptie van vlees is niet vol te houden. Daarvoor moet je extreem produceren, wat de levenskwaliteit van de dieren én het niveau omlaag brengt. Minder, beter vlees, dat is de toekomst."

Slagerij Dierendonck, Strandlaan 331,

8670 Sint-Idesbald. www.dierendonck.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234