Vrijdag 27/01/2023

mossieu colson van tminnesterie vertelt over zijn vriend Lowie

"Moest ik schilder geworden zijn, dan had ik misschien net hetzelfde geschilderd van wat nu De Kapellekensbaan en zo geworden is. Ik zou misschien beroemder geworden zijn," antwoordt Boontje op een vraag van Willem M. Roggeman in De Vlaamse Gids (juli '77). Louis was op 15 maart van dat jaar 65 geworden. Terugblikken, dat is ook wat Marcel Wauters wil doen tijdens de tiende Boonlezing.

Dichter Marcel Wauters herinnert zich nog levendig zijn eerste ontmoeting met Louis Paul Boon. Het was in 1942. "Ben Cami (is jarenlang Boons buurman geweest, nvdr) had in de Vooruit gelezen dat Boon met De voorstad groeit de Leo Krijnprijs voor het beste debuut had gewonnen. Wij waren zo geraakt door dat boek dat we korte tijd nadien gewoon met z'n tweeën bij Louis thuis zijn gaan aankloppen. En zo is onze vriendschap begonnen, want Louis zag onmiddellijk dat het niet zomaar een bevlieging was van twee fans die de Grote Schrijver wilden zien. We zijn goede vrienden gebleven tot aan zijn dood in '78." Wat was dan zoal onderwerp van gesprek tijdens hun ontmoetingen? "Er werd maar zelden over literatuur of over kunst gepraat, als het dat is wat je bedoelt. Meestal ging het van de hak op de tak, een beetje zoals in zijn boeken dus." Holderdebolder, gelijk een kuip mortel, om even Boon zelf te parafraseren.

Boon, of Boontje (die naam had hij van zijn pleegmoeder Marie), of Lowie (u kiest zelf maar) had de gewoonte vrienden, kennissen en mensen uit zijn directe omgeving - de volksbuurt aan de rand van een industriestad, Aalst - ook als personages en zelfs als vertellers in zijn romans op te voeren. Maurice Roggeman bijvoorbeeld is Morriske in De voorstad groeit en stond ook model voor de schilderes Tippetotje in De Kapellekensbaan. In Roggemans atelier leerde Boon een man kennen, die hij als Germain Gholaerts tot hoofdfiguur maakte van zijn roman Abel Gholaerts. De figuren worden meestal getypeerd door aan hun naam een soort epitheton ornans toe te voegen dat naar hun beroepsbezigheid verwijst: de schrijver Boontje, Johan Janssens, dichter, dagbladschrijver en gevelschilder, de student Sieckegeest, de kantieke schoolmeester, al vervangt bij deze laatste de beroepsaanduiding zelfs de naam. Of meneerke brys "die in rijmpjes sprak en de 1ste sociaal was."

Marcel Wauters, uw gastheer zondag, werd door Boon gebombardeerd tot mossieu Colson van tminnesterie. Willem Roggeman (in Maatstaf, mei '80): "Hij vertelt in het boek allerlei verhaaltjes, maar Marcel heeft daar zelf misschien maar twee zinnen van gezegd. Al de rest heeft Louis gefantaseerd. En hij heeft dat meesterlijk gedaan. Trouwens, toen hij met die personages rondom hem uitgeleefd was, was ook zijn oeuvre af." Boons (imposante) oeuvre werd abrupt afgebroken op de dag in mei dat hij ons verliet. De woorden voor het herinneringskaartje had hij zelf al voorzien: "... ge zit weer achter uw schrijftafel, gelijk een patriarch die ver boven tijd en ziekte en dood en alle vergankelijkheden verheven is... maar uw bloed stroomt trager en stiller gelijk een beek in de Ardennen, die eerst van rots naar rots is gevallen, en dan eindelijk, verdoofd en uit haar lood geslagen wegvloeit..."

Tot zondag.

Tiende Boonlezing, door Marcel Wauters. Op zondag 13 december om 16 uur in het Centrum Netwerk, De Ridderstraat 28 in 9300 Aalst. Gratis toegang. Info: tel. 053/78.89.81. Om 15 uur, een uurtje vroeger dus, vindt een lezing plaats door dat andere (gelukkig nog springlevende) monument Walter van den Broeck, naar aanleiding van het verschijnen van zijn jongste roman Verdwaalde Post.Terloops zal Marcel Wauters het ook hebben over het plastisch werk van Boontje.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234