Donderdag 04/03/2021

Moslims weigeren gesprek met GAIA

‘We hebben er vooral uit geleerd dat de regels voor het halal slachten, volgens de regels van de islam dus, beter gecontroleerd moeten worden’, zegt Isabelle Praile, vicevoorzitter van de moslimexecutieve.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, was gisteren zeer ontstemd. “We hadden gedacht dat deze beelden de gemeenschap zouden overtuigen van de noodzaak tot dialoog. Maar de moslimexecutieve krabbelde een uur voor de aanvang van het gesprek terug.” Het is niet duidelijk of het om uitstel of afstel gaat. “Er is me gevraagd om een officiële vraag tot contact in te dienen bij de executieve”, zegt Vandenbosch.Isabelle Praile, vicevoorzitter van de moslimexecutieve, schetst een ander kader. “Ik dacht dat het om een persoonlijk, informeel gesprek ging. Toen ik deze morgen hoorde dat de pers was uitgenodigd, heb ik onze afspraak dan ook geannuleerd.” Praile begrijpt niet waarom Vandenbosch een “mediacircus” gemaakt heeft van het onverdoofd slachten. “Op vraag van de overheidsdienst Volksgezondheid heeft de Raad voor Dierenwelzijn een werkgroep opgericht die advies moet uitbrengen over het onverdoofd slachten”, zegt ze. “In de werkgroep zijn zowel GAIA als de moslimexecutieve vertegenwoordigd.” GAIA argumenteert dat de werkgroep al maanden niet meer is samengekomen, “terwijl jaarlijks 250.000 dieren op een gruwelijke manier aan hun eind komen.”Dirk Lips, professor intensieve veehouderij aan de UGent en voorzitter van de werkgroep, benadrukt dat de moslimgemeenschap wel degelijk bereid is om te praten. “Zij vroegen enkele maanden tijd om een standpunt te bepalen, en dat zullen ze ons in januari voorleggen. Dan kunnen we weer verder.” Het standpunt vande moslimexecutieve blijft echter onveranderd, zegt Praile. “Er is nog steeds onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het verdoofd slachten de dieren minder leed bezorgt”, zegt ze. Niettemin was ook de moslimgemeenschap gechoqueerd over de beelden die GAIA vorige week vrijgaf. “Sommigen dachten dat het getrukeerd was, anderen vonden dat de moslimgemeenschap voor de zoveelste keer op rij geviseerd werd”, aldus Praile. “Maar iedereen was het erover eens dat er meer controle moet komen op het halal slachten.” Zelfs op het Offerfeest zagen de schapen hoe hun soortgenoten afgemaakt werden, wat volgens de islam niet kan. “We moeten het doen met de middelen die we hebben”, reageert Praile. “Vroeger hadden we geen legale slachtplaatsen, nu worden het er jaarlijks meer. We beseffen dat niet alles perfect is, maar we verfijnen het proces stap voor stap, jaar na jaar.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234