Woensdag 08/12/2021

Moslims weigeren almaar vaker mannelijke gynaecoloog

Steeds meer moslims weigeren een mannelijke gynaecoloog bij de bevalling van hun vrouw. Dat zeggen de diensthoofden gynaecologie van het Brusselse AZ VUB en het Gentse UZ aan De Morgen. De Vlaamse Vereniging van gynaecologen pleit voor eenzelfde strenge aanpak in alle ziekenhuizen.

Gynaecologen die van achter de deur een bevalling regisseren of vaders die artsen te lijf gaan, heel wat Vlaamse gynaecologen kunnen erover meepraten.

Luc Verguts is diensthoofd gynaecologie in het Geelse Sint-Dimpnaziekenhuis. In de laatste Artsenkrant vertelt hoe hij onlangs door een moslimvader werd weggehouden van een risicobevalling. De situatie was ernstig: de moeder had eerder al twee kinderen dood ter wereld gebracht. Als de vader voet bij stuk houdt, ziet Verguts zich uiteindelijk genoodzaakt het werk aan twee ervaren vroedvrouwen door te geven. Verguts zelf vat post achter de deur om van op afstand te helpen.

Geen alleenstaand geval

Het conflict in Geel is geen alleenstaand geval, blijkt uit navraag bij verschillende ziekenhuizen. Vooral in steden met een forse migrantenpopulatie is het fenomeen bekend. "Waarom begrijpen we zelf niet, maar het probleem is de afgelopen jaren alleen maar nijpender geworden", zegt Elke Fleurs, kliniekhoofd verloskunde in het AZ VUB. "In de regel proberen we daar niet aan toe te geven. Zeker in noodsituaties nemen we de situatie gewoon zelf in handen. Ik herinner me een vader van een meerling die niet wou toegeven. Pas toen ik zei: 'Dan gaan uw baby's dood, meneer', draaide hij bij." Fleurs benadrukt dat lang niet alle moslims problemen hebben met een mannelijke gynaecoloog.

Ook het Gentse UZ krijgt steeds vaker halsstarrige moslimvaders over de vloer. "We zien dagelijks mensen die specifiek om een vrouwelijke arts vragen", legt diensthoofd Marleen Temmerman uit. "Overdag kunnen we dat meestal respecteren, het gynaecologenberoep vervrouwelijkt immers. Maar 's nachts lukt het niet altijd. Zowat één keer per maand leidt dat tot een serieus conflict. Soms moeten we vaders zelfs manu militari wegbrengen."

Helemaal onbegrijpelijk vindt Temmerman de conflicten niet. "De beslissing om door te gaan met een man moet immers vaak genomen worden op een moment dat er weinig tijd is om alles rustig uit te leggen." Temmerman stelt vast dat vooral nieuwkomers in ons land onverzettelijk blijven.

VVOG

Vlaanderen blijkt niet de enige regio die met het probleem kampt. De Orde van Geneesheren had het vorig jaar al in een advies over een groeiend probleem in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk omtrent de keuze van de arts.

De Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) erkent het probleem en pleit voor een strenge houding. "In mijn eigen ziekenhuis wordt elke patiënt die absoluut een vrouw wil op staande voet uit het ziekenhuis ontslagen", legt Johan Van Wiemeersch uit, zelf diensthoofd in het Wilrijkse Sint-Augustinus. "Als gynaecologenvereniging pleiten wij voor dezelfde strenge regels in alle kraamafdelingen. In ons eigen ziekenhuis waren we vroeger soepeler, maar dan moesten vrouwelijke gynaecologen uit hun bed gebeld worden om in te grijpen. Dat kan niet." De strenge houding in Sint-Augustinus kan noodgevallen en de bijbehorende conflicten niet altijd voorkomen. Van Wiemeersch herinnert zich hoe een vader onlangs de artsen te lijf ging toen die bij zijn vrouw kwamen.

Het Leuvense Gasthuisberg stelt zich veel inschikkelijker op. Het probleem is hier ook minder acuut dan in steden waar meer migranten wonen", legt afdelingshoofd verloskunde Bernard Spitz uit. "Een echt probleem zou pas ontstaan mochten de patiënten absoluut een man willen. Die zijn immers almaar dunner gezaaid bij de gynaecologen." (Kris Hendrickx)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234